婆媳關係

跳至

首頁
12345...8

尾頁

大宅

話說幾年前買樓 我娘家拎左一大舊首期幫我2公婆
但果時入伙酒 有個環節係食湯丸 新屋入伙果日我老豆要番工 所以我堅持叫我老公叫奶奶佢地一定要等埋我家人齊齊整整先食飯加食湯丸

因為之前我已經讓左佢地好多 新堅裝修拜4角 又要搶來拜 但拜錯左 甘唔緊要 意頭野
但你4角都拜錯 我好難覺得你識拜入伙當日既神

甘我梗係搵條佬講 入伙果日不如我屋企人去拜 死佬應成 佢都有同佢家人講過 點知當日佢地照去拜 甘是但

所有野我都讓比佢地男家 但當晚食飯 講緊係入伙酒飯 佢都話佢煮 我有講我煮我開爐啦 佢堅持佢搞
結果 雞 炸菜炒薯粉 跟住菜 同少量炆豬肉 但講緊十個人食入伙酒飯
果下都嬲嬲地 一早講我煮 一係外賣 你煮埋咁既野黎食

跟住唔洗講 梗係唔夠飽 我媽嗌襯家 不如煮湯丸食 佢係廚房拎左一煲浸到發漲既湯丸
再講 我地食左喇 你食

我當場好嬲
未講左一齊食囉 邊個教你分開 未話要等埋我老豆囉
我見到我死佬塊面都青晒 但我真係堅嬲

層樓我屋企人拎舊錢幫我上車 好話唔好聽無我屋企人 我無屋住 仲可以咁嘆咩
男家無幫過我唔緊要 但你唔好老馮當自己主角好wo
湯丸食果時 仲要我死佬同我都未番到新屋
自己食左佢 再比浸淋晒既
食淨先要人食

仲要見我嬲第2日同我只佬講 拜神拜4角呢點係男家做 關你女家咩事

係 甘女家買層樓 好話唔好聽 你地都係資格入屋 扮上等襯家咁!!

呢2個月我無番去食飯 但我好比自由我條佬番去食 你可以同你家人食
但唔使預我

但我條佬就話我唔比面佢屋企人
講真當晚夠無人比面我家人
仲要我所有野都讓比佢搞 我唯一堅持既野 係湯丸啫!

咁我仲做咩要見你地
個奶奶仲衰到話男家男家
之後又話自己習俗係食左先

姐妹們 我企硬唔想番去 我覺得佢地好專重我屋企人
當中當然仲發生左好多野 但呢件事我真心放唔低!

伯爵府

引用:話說幾年前買樓+我娘家拎左一大舊首期幫我2

原帖由 SHANSHAN5200392 於 14-10-29 發表
話說幾年前買樓 我娘家拎左一大舊首期幫我2公婆
但果時入伙酒 有個環節係食湯丸 新屋入伙果日我老豆要番工 ...
其實問題除左係男家d人道, 仲係妳C6道! 佢分清楚庄閒未? 舊錢就女家出既, 佢識唔識得尊重妳女家d人? 仲有, 佢完全控制唔住 (又或者係唔想控制) 佢男家d人, 已經同佢講左妳女家搞入伙d啦, 佢又應承妳會同佢男家d人講, 結果係呀, 真係得個講字! 最重要係佢明知佢男家d人做錯都唔識得開口話佢地!!!

別墅

回覆:我真心好唔開心 求姐妹開解

你99係咪唔知你屋企人幫手出左錢

男爵府

認識瑞士牛牛第一回

呢d野要互相尊重 你都當我屋企人無到 咁sorry wor 我對你會係同一個態度
結左婚就應該係一家人 不過你既然要分男家男家 好似高級d咁 我就恕不奉陪

大宅

俾我即刻掃佢出門口咪扮晒野,依家我係主你係客呀

大宅

回覆:影月 的帖子

真係!
有時覺得佢地好似候住人地點錢咁
我成日覺得有錢話事就話啫無錢就唔好嗲

大宅

同你C6講, 間屋係女家出錢唔係男家出錢! 唔好響度抽水! 既然咁要面, 又要爭, 叫佢地拎錢出唻幫你地贖咗層樓佢! 最憎呢D成日開口埋口"男家乜乜乜!"

大宅

我同你故事差唔多,首期同裝修我屋企人比,個奶奶仲周圍同人講個仔有本事個新抱唔洗出來做野又供到樓又用左好多錢裝修,而老爺話我嫁左,而男家為先所以拜神咩都唔比我媽理,我每次聽到都唔理佢地,佢地要威要做又得佢,但之後有次我奶奶同太麻上左我屋企入伙飯,太麻話我咁後生又唔做野,個孫供樓好辛苦嫁,咩都要個孫做,話我屋企無幫個手,我火都來埋話“咩無幫過手,我屋企比左150萬出來,咁都叫無幫手???

男爵府

回覆 SHANSHAN5200392 的帖子

其實我6299都有我屋企鎖匙, 但從來冇私自上過來, 鎖匙係我自願經c6俾的, 當時我同c6講話"歡迎6299隨時上來, 但最好事先同我講聲等我準備好招呼兩老的茶點同換返件見得人的衫(我響屋企通常唔戴bra)", 至於c6點同6299講我就唔知啦, 6299第一次上來, 我仲叫佢地試下用我俾佢地的後備匙來開門, 之後果條匙就冇人再用過啦, 6299都會提早一兩日話我知會邊日幾點上來(當然好多時會遲到), 我每次都會落去接佢地的.
我覺得佢地知道我尊重、信任佢地,佢地都會尊重返我地, 而且唔會想打破我同c6對佢地的信任, 所以都未曾試過偷偷地或突然上我地屋企. 我咁大方的表現, 佢地都唔好意思做埋d小家行為la~

男爵府

mrschocolate 發表於 14-11-4 21:04
高招!!!!
我本來真的打算唔提唔講架, 不過嬲到我成晚瞓唔著, 唔同c6講我過唔到自己果關, 但我又唔想破壞夫妻感情, 所以先扮發開口夢, 因為之後我可以扮自己冇講過嘛, 不過講左當堂個心舒服好多, 好快瞓著~

珍珠宮

引用:我反而唔會因為6299插c6, 從來都唔會講 \"我

原帖由 EudyptulaMinor 於 14-11-04 發表
我反而唔會因為6299插c6, 從來都唔會講 "我唔鍾意你屋企人", 但如果聽到d唔啱聽的說話, 我唔會即場發作, 會 ...
高招!!!!

珍珠宮

引用:多謝各姐妹支持層樓62 99都知道係我媽出錢

原帖由 SHANSHAN5200392 於 14-10-29 發表
多謝各姐妹支持
層樓62 99都知道係我媽出錢
說來話長 果時想結婚 但唔夠首期 佢老豆果 ...
趁依家,換鎖匙,叫你c6承諾絕不比匙佢父母,你就返去食飯。

趁依家有把柄係手,盡量要你c6割地,免卻之後有人係你屋企扮主人

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 Chloepigmama 於 14-10-29 發

真係好難啃呢件事
最慘我只佬仲要話 咁我同你道歉 我錫番你咪得囉 比面我去 ...
同你c6講數,當無件事返去食飯可以,但條件係無你同意,6299以後都唔可以上\"女家比首期\"層樓。唔好到時又講咩個仔屋企,男家習俗乜乜乜。佢應承你就讓一步

男爵府

我反而唔會因為6299插c6, 從來都唔會講 "我唔鍾意你屋企人", 但如果聽到d唔啱聽的說話, 我唔會即場發作, 會返到屋企再好委屈咁同c6講, 邊個邊個講咩咩咩令我好唔開心.
其中一次, 我聽左非常難聽的說話(係話我媽媽的), 我咩都唔講, 當然明眼人睇得出我唔高興(有黑面), 返到屋企都冇即刻同c6講, 一直當冇事發生, 但瞓到第二朝個人仲迷迷糊糊(其實係扮的)同已經起左身的c6講, 邊個邊個話我媽媽乜乜乜, 仲要眼濕濕咁講, 講完返去繼續瞓, 係真的瞓著, 因為之前一晚嬲到我瞓唔著所以好攰, c6以為我委屈到發夢都諗緊呢件事而且我仲係唔出聲默默承受, 當我再起身時, c6冇提呢件事, 但佢好明顯覺得欠左我, 對我同我屋企人勁好, 到依家都keep住做我媽媽的半邊乖仔, 而佢果位講錯野的親友, 自此以後冇再動不動就提到我屋企人, 而且會經常話"我老人家唔識講說話", 我諗係c6響後面做左d功夫.

大宅

唔尊重我自己都算,但如果唔尊重我父母,我都好難放低。

大宅

大家都要互相尊重,既然你c6唔識做,佢都咪怪你唔識做!

男爵府

支持樓主企硬

大宅

睇曬,我覺得住户證可比,但key就no way。以下係我同一位姊妹嘅真實個案,你可以參考下
有個jm教過我,如果c6比key 6299,就同c6講係屋企唔可以曳曳,話驚6299隨時自己開門入屋。jm話佢c6即刻自己諗計對搵借口唔比key。
我婚前1年,c6就搬出去住。99成日都問攞key,我同c6講:“你可以比key Auntie,但唔洗額外配,用比我個條就得。” 之後,我唔知c6用乜野方法塞住99把口,總之99無再哦話要key。

食飯單野,既然答應咗,去到就去囉!不過,你地又唔洗靠6299,對長輩基本禮貌有就得,但無必要歉卑。真係頂唔順彈反佢,等c6知道好多野係迫唔黎,都唔係壞事。

複式洋房

回覆:SHANSHAN5200392 的帖子

同我情況差唔多。。好少少ge 係我算係強勢老婆, 一唔順眼我就係會話我老公同埋講得好清楚屋係daddy mammy 幫我地先買到, 我地要還返首期比佢地。。老公都明白, 但我都用左好多心機。。(包括發下脾氣,同平心静氣講道理) 叫99 唔好搞我地間屋, 亦講清楚比c6 知點解我唔鍾意佢屋企人, 佢都見到佢屋企人有咩問題,所以都冇特別迫我。
shanshan, 你平心静氣同你老公講一次所有問題。。我諗佢會明。。。最重要係問佢,如果你係我, 你又會點諗。。佢就唔再迫你la

公爵府

俾KEY 可以換鎖, 建議你浪費幾百換左個鎖膽免日後麻煩
所有事物,當你知道它不是真的時,它就不會令你痛苦。

首頁
12345...8

尾頁

跳至