婆媳關係

跳至

首頁
12345...8

尾頁

禁止訪問

引用:做得好。。。。人同人係互相尊重架。。。。

禁止訪問

引用:Quote:原帖由+Chloepigmama+於+14-10-29+發

男爵府

回覆:我真心好唔開心 求姐妹開解

唔番去,支持你。咩習俗食先,即係男家食住女家?唔緊要,攞番啲首期嚟你咪食先囉,錢唔俾,威你要攞,福你要享,你講晒啦!如果要分上下門襯家,以呢個情況睇,我係上時你係下呀99。唔係同你計錢,但你都要識尊重人。就算你俾錢,明知個襯家嚟,你都等埋先食吖!就算你要食,咪煮開嚟食,之後毀屍滅跡囉,浸住晒,又俾人知你(食先),咪肉酸唔得大體囉99。
慢慢同C6分析你嘅心情,硬碰硬棧佢覺得你煩。

複式洋房

回覆:SHANSHAN5200392 的帖子

其實啲6299點解實係甘既呢?

男爵府

我的育兒心得勳章

你同你c6講,去唔係唔得,但係去左你就唔開心,會最少喊幾日,亦可能會當場爆佢地樽,呢啲你foresee 自己控制唔到。係唔係咁都要去見老爺奶奶,佢handle 到嗎?handle 唔到就handle 到先去啦。記得叫佢答應你喊幾多日,佢就要氹你幾多日,佢覺得煩就唔會再叫你去。

別墅

忍不住要讚樓主

男家竟然咁唔俾面,

做女兒的當然要捍衛自己家人!

伯爵府

你老公咁樣回應你叫你唔准搞到關係咁薑,同咁怕父母而唔敢為你出聲,我一定會爆老公佢爆到肯為女家父母跪地敬茶道歉至會算數。否則無計傾,我係唔怕再揾老公既。

其實如果當時齊人,大家3口6面都唔比面大家,我會講“既然你地覺得係男家應份揸主意做哂新屋入伙全部儀式,咁6299,你地幾時打算比返首期我娘家父母?老公,你以後負責全部供樓啦,我做女人係唔會幫手。”

6299唔尊重新抱,都可以俾面老公,但連娘家父母都唔尊重,我無可能俾面老公,因為老公你咁唔識尊重外父外母,憑咩要我尊重6299呀?
大家係長輩面前都係後輩啫,男家老人家唔識做,你男家後生仔咪要補飛囉!憑乜要外父外母就個女婿????
莫講話2個月後,如果老公唔同6299講明白佢地要點做去解決對親家既不尊重,我2年都唔會返去,如果真係要迫返去,除左叫6299外,其他時間我唔會做妹仔+陪笑。。。。

大宅

回覆 SHANSHAN5200392 的帖子

同老公講 : 我依家條氣唔順, 沒罰你跪榴槤頂痰罐已經便宜左你, 你仲好意思叫我返去? 想我返去, 得, 條件是你屋企人以後唔可以上來我地屋企, 新年先返去吃飯

公爵府

如果拜四角不關女家事 ? 咁點解買樓的錢又關女家事 ? 應該男家俾埋MA....小心你62借放架生為名而日日上來你屋企(羅架生開工) 來來吓就成為習慣LA......一直想問你....首期由女家出...咁地點是否近女家 ?..

伯爵府

睇見都嬲,支持樓主,企硬立場,唔好等佢地以為女家好恰

禁止訪問

大宅

引用:唔番去,支持你。咩習俗食先,即係男家食住

原帖由 BabyFungT 於 14-10-29 發表
唔番去,支持你。咩習俗食先,即係男家食住女家?唔緊要,攞番啲首期嚟你咪食先囉,錢唔俾,威你要攞,福你 ...
真心見到甘多姐妹撐我 我好感動
我要唔過份 只係想一齊食湯丸啫
首期我屋企人出左一大舊
之後我死佬都有比番我媽 但最近新屋車位好貴租 我媽又full paid 買左個車位 再尷平租左比我
最賤男家點人話我媽 話佢當投資既啫 我都即刻爆我死佬 如果投資可以買股票買好多野 唔需要幾廿萬買個位再半價租比你囉

我真係越爆越多佢屋企點衰野 但真係屈係心到我忍唔到就黎爆

我媽對我同我條佬甘好 仲要比你蝦到上面甘 我真係好嬲

子爵府

我份人一啲都唔好蝦,有咩都bilibala講哂出來的,我搵次上去食飯,然後就搵機會爆佢地,層樓我們女家比錢嘅,你們憑咩喺度玩上門下門仲要男家食住女家?你們要食住女家的唔該比返舊首期出來! 既然佢地都唔比面我父母,我都唔需要比面佢地!

大宅

引用:如果拜四角不關女家事+?+咁點解買樓的錢又

原帖由 美之選468 於 14-10-29 發表
如果拜四角不關女家事 ? 咁點解買樓的錢又關女家事 ? 應該男家俾埋MA....小心你62借放架生為名而日日上來你 ...
係 首期我媽幫我上樓
如果唔係到依家樓價升到甘 我連廁所都買唔起

大宅

引用:+本帖最後由+M.A.C+於+14-10-29+09:04+編輯

原帖由 M.A.C 於 14-10-29 發表

你老公咁樣回應你叫你唔准搞到關係咁薑,同咁怕父母而唔敢為 ...
睇到我忍唔住眼濕濕
我呢啖氣忍唔到
佢擺酒果日都好過份的
最慘係我條佬好愚孝 仲要話同我道歉左 唔應該再嬲 唔通再長輩同我道歉甘話

我真係好嬲 太多事屈埋
佢就算做十野樣 呢幾樣經典已令我反面討厭 。。。。。

水晶宮

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+SHANSHAN5200392+於+14-10-29

原帖由 sumsum_so 於 14-10-29 發表
你問你隻佬,你要我尊重你屋企人,咁你有冇尊重我屋企人?
重點係你C6都唔識尊重岳父岳母,我會同佢講,等你識尊重我屋企先!

男爵府

回覆:SHANSHAN5200392 的帖子

投資咁都講得出,99,又唔見你投資喺我哋身上。你嚟幫唔俾,無所謂亦唔會要求你咁做。但99請你咪眼紅或不滿我女家幫我,而幫埋呢啲傷害性嘅說話囉!支持平時唔番去,但過年過節,生日父母親節呢啲都要番,費事俾人入多條無家教罪

別墅

只要一日有愚孝C6 , 一日都會有更多谷氣野~~

如果可以切切底底咁爆一獲, 然後老死不相往來, 就最佳辦法~~

反正男家都唔尊重女家, 咁憑咩仲要我對住你笑口世世咁~~

子爵府

樓主, 你嬲得好合理, 但已經結了婚, c6愚孝亦是事實, 不如定下一個長期作戰plan, 為了男家傷夫妻感情不值得!!

我係你, 我會平心靜氣和c6"先小人": 我返男家食, 不過唔會個個星期同你返, 反正我只不過是外人, 我明; 但如果到時你家人又口出狂言, 你要有心理準備我會隨時狠準地回應你男家人, 之後又會起碼1個月no show, 到時你又唔好話我喎, 你又要我返, 又要我忍, 我都係人, 咁你ok 唔ok? 講真, 所有事我也看在你份上"

侯爵府

我的育兒心得勳章

你c6勁有問題啦,係我都唔會返去食,咁叻咪自己買層樓拜飽佢食飽佢囉,餓鬼搶屎咁!!

首頁
12345...8

尾頁

跳至