婆媳關係

跳至

首頁
12345...8

尾頁

大宅

話說幾年前買樓 我娘家拎左一大舊首期幫我2公婆
但果時入伙酒 有個環節係食湯丸 新屋入伙果日我老豆要番工 所以我堅持叫我老公叫奶奶佢地一定要等埋我家人齊齊整整先食飯加食湯丸

因為之前我已經讓左佢地好多 新堅裝修拜4角 又要搶來拜 但拜錯左 甘唔緊要 意頭野
但你4角都拜錯 我好難覺得你識拜入伙當日既神

甘我梗係搵條佬講 入伙果日不如我屋企人去拜 死佬應成 佢都有同佢家人講過 點知當日佢地照去拜 甘是但

所有野我都讓比佢地男家 但當晚食飯 講緊係入伙酒飯 佢都話佢煮 我有講我煮我開爐啦 佢堅持佢搞
結果 雞 炸菜炒薯粉 跟住菜 同少量炆豬肉 但講緊十個人食入伙酒飯
果下都嬲嬲地 一早講我煮 一係外賣 你煮埋咁既野黎食

跟住唔洗講 梗係唔夠飽 我媽嗌襯家 不如煮湯丸食 佢係廚房拎左一煲浸到發漲既湯丸
再講 我地食左喇 你食

我當場好嬲
未講左一齊食囉 邊個教你分開 未話要等埋我老豆囉
我見到我死佬塊面都青晒 但我真係堅嬲

層樓我屋企人拎舊錢幫我上車 好話唔好聽無我屋企人 我無屋住 仲可以咁嘆咩
男家無幫過我唔緊要 但你唔好老馮當自己主角好wo
湯丸食果時 仲要我死佬同我都未番到新屋
自己食左佢 再比浸淋晒既
食淨先要人食

仲要見我嬲第2日同我只佬講 拜神拜4角呢點係男家做 關你女家咩事

係 甘女家買層樓 好話唔好聽 你地都係資格入屋 扮上等襯家咁!!

呢2個月我無番去食飯 但我好比自由我條佬番去食 你可以同你家人食
但唔使預我

但我條佬就話我唔比面佢屋企人
講真當晚夠無人比面我家人
仲要我所有野都讓比佢搞 我唯一堅持既野 係湯丸啫!

咁我仲做咩要見你地
個奶奶仲衰到話男家男家
之後又話自己習俗係食左先

姐妹們 我企硬唔想番去 我覺得佢地好專重我屋企人
當中當然仲發生左好多野 但呢件事我真心放唔低!

男爵府

回覆:我真心好唔開心 求姐妹開解

做得好。。。。人同人係互相尊重架。。。。唔好同我講咩止下門襯家,最憎

大宅

引用:話說幾年前買樓 我娘家拎左一大舊首期幫我2

原帖由 SHANSHAN5200392 於 14-10-29 發表
但果時入伙酒 有個環節係食湯丸 新屋入伙果日我老豆要番工 ...
比我都會唔返,同埋你c6好過份,講明哂都咁,比我一定爆c6獲金,之後都係唔去見6299。

Jolin_Yuen    發表於 14-11-4 12:24

子爵府

回覆:SHANSHAN5200392 的帖子

只想講句 聽落男家D人冇錢幫手 又要(立)晒面子
面係人俾 (假)係佢(掉)
你嬲都應該的
俾我會將D湯圓掉咗去 自己同爸媽熟過

大宅

回覆:wing51110 的帖子

好憎佢地
死佬又話要我比面佢
但佢唔比面我媽同老豆
我做咩比面佢地

講真我媽甘錫我 甘幫我 連我入伙酒想同佢地分享喜悅 你都要甘來破壞 好嬲

大宅

回覆:yankit.baby 的帖子

爆左佢大大穫
依家見過左2個月 想我番去見下佢地wor
但我覺得唔需要 因為我見到佢我會忍唔住鬧佢地

伯爵府

引用:好憎佢地+死佬又話要我比面佢+但佢唔比面我

原帖由 SHANSHAN5200392 於 14-10-29 發表
好憎佢地
死佬又話要我比面佢
但佢唔比面我媽同老豆
你問你隻佬,你要我尊重你屋企人,咁你有冇尊重我屋企人?

大宅

不尊重自己父母的人是死罪

大宅

BK Milk勳章

什麼是\"男家習俗係食左先\"

那男家就可自已為事,高人一等

大宅

引用:只想講句+聽落男家D人冇錢幫手+又要(立)晒

原帖由 micling 於 14-10-29 發表
只想講句 聽落男家D人冇錢幫手 又要(立)晒面子
面係人俾 (假)係佢(掉)
你嬲都應該的
我媽果時仲好好脾氣 仲不埋落碗 同我講 乖 快點食湯丸甜甜蜜蜜 我地一齊食
我真係眼淚係肚入面吞 跟住死佬驚到即刻車佢屋企人番屋企

但我都爆左佢一大穫

平時我表面工夫實做足 但你唔好甘3分顏色上大紅

呢件事堅嬲

仲正係仲要當我老豆呀媽面話我無大無細
話說我死佬想裝飯 咁我媽坐比較近廚房 甘我媽就同我死佬講 比碗我 我幫你裝
跟住佢老豆好大聲甘話我死佬 但眼係望住我講 呢點要長輩做 無大無細
我媽都忍啖氣 話 裝個飯啫
食飯可以自己裝 自己有手有腳 唔使望住我講來話自己個仔囉
我知你話我唔幫我老公裝飯 但依家咩世紀 嫁比佢唔係做妹仔

Jolin_Yuen    發表於 14-11-4 12:25

大宅

引用:爆左佢大大穫 依家見過左2個月 想我番去見

爆左佢大大穫
依家見過左2個月 想我番去見下佢地wor
但我覺得唔需要 因為我見到佢我會忍唔住鬧佢地
直接話佢知,我怕見到6299又諗起果晚,我驚我忍唔住爆佢,問佢怕唔怕?唔怕咪返囉,婆媳問題就係咁出黎架喇。
我次次比6299激親都係爆我c6,所以佢唔會迫我見佢地,99上次做既野都令我有5個月都無見過男家任何人,但啖氣過左我都比面c6返去見佢地,因為我知c6錫我,所以我都就下佢。

大宅

引用:什麼是\\\"男家習俗係食左先\\\"那男家就可自已

原帖由 Chloepigmama 於 14-10-29 發表
什麼是"男家習俗係食左先"

那男家就可自已為事,高人一等
真係好難啃呢件事
最慘我只佬仲要話 咁我同你道歉 我錫番你咪得囉 比面我去食飯 佢地日日哦我 問我做咩唔見佢地 佢好難做甘話

但我心諗 咪扮野 我嬲咩你地知
你難做我唔難做 本來開開心心入伙酒 你就要搞到我同我屋企人有遺憾甘
一點都唔完滿 我差點以為層樓係男家買
我係借住

老爺仲要做地盤果點 佢有好多架生 居然同佢仔講 你地地方甘大 多左間房借黎擺架生!
仲要我死佬唔識拒絕 我番到來見到又要大吵一獲 先車番點野番去!

跟住我好愛乾淨 佢地果家人可著鞋入屋 我好唔中意 好辛苦先叫到佢地除鞋入屋
都算 跟住我話我要買吸塵機 因為我頭髮長 講真 長頭髮jm實明 梳下頭都有幾條跌既 所以吸塵方便過掃地 個奶奶就話 我就會用掃把掃地喇 吸塵機又阻地方 但你中意 一係我比我屋企果部比你
點知知死佬以為佢媽比咩好野佢 新屋入伙又裝修傢具好重皮架麻

點知 拎到番來係無吸頭 得部主機 仲要無吸頭既
我見到真係 呆晒 拿拿聲叫佢拎番比佢媽 其實吸塵機一千蚊啫 我地買到囉
唔該唔好比垃圾我

可能見到佢仔拎番來 又硬係要送點野比我當新屋入伙 就比左部陳年微波爐比我 係自己用過既

結果係壞既 我死佬仲要話無可能 死都唔信佢媽送點垃圾比佢
話會唔會係電壓問題 跳fuse 走去換fuse再試

結果唔洗講 垃圾 依家仲放係個房到 個死佬又唔敢講真相比佢地知部野係壞既甘

其實你唔送任何野比我都無所謂 但我唔係垃圾婆 我唔收垃圾 同埋微波爐幾舊水架咋 我買到囉 但唔好比垃圾我

真係太多經典野 !

佢地依家仲扮野 問我條佬問我係咪誤會佢地
其實真係唔洗咁扮野啦佢地
我見親佢地就好炆 其實依家唔見未幾好 真係人都開心點 唔係個死佬今晚同我嘈 我都唔會係bk呻

大宅

如果佢話習俗係男家食咗先,我一定會答我鄉下係邊個買屋邊個食先,咁以後你地嚟食飯都要等我屋企人食剩你地先有得食喇

大宅

引用:Quote:原帖由+SHANSHAN5200392+於+14-10-29

原帖由 yankit.baby 於 14-10-29 發表
直接話佢知,我怕見到6299又諗起果晚,我驚我忍唔住爆佢,問佢怕唔怕?唔怕咪返囉,婆媳問題就係咁出黎架喇 ...
我都有甘講 我有講話如果佢地問起就講事實 我無所謂 你要我打比佢講都得 係我死佬唔比 話唔準搞到甘疆
其實我無諗要死佬做磨心 但我唔gur

大宅

啱啱先睇到着鞋入屋呢段嘢,我係你我會買定一堆廿蚊三對嘅拖鞋攤哂出嚟企喺門口俾佢地換,有鞋就無得唔換啦

大宅

你唔係要死佬做磨心,而係你死佬愚孝,你今次唔企硬,以後大把嘢你硬食,仲有你父母,所以我撐你一定要起革命,如果唔係,你連你點教下一代嘅權力都無!!!

ckyan723    發表於 14-10-30 08:04

伯爵府

引用:話說幾年前買樓 我娘家拎左一大舊首期幫我2

但果時入伙酒 有個環節係食湯丸 新屋入伙果日我老豆要番工 ...
正常嬲ge,如果佢一直要擺款,咁係唔返去食係好合理,再睇情況,暫時少見先,但大時大節實難避,所以到時又返下去,如果情況無變再同老公講!到時就真係無面俾

水晶宮

俾我都唔會返去囉 我會爆埋c6,應承左佢家人冇做都唔出聲,有冇搞錯

大宅

我都一定晤會返去食囉,首期自己父母幫手,但男家好似當左間屋係佢地個仔或佢地買咁,你佬連你唯一要求都做晤到,講咩佢錫你就得?識晤識愛屋及烏呢個道理?如果你老公令晤到男家專重你父母,咁你都晤需要同佢地客氣!因為尊重係雙向!晤係咩事都可以之後補償!至憎d人扮晒蟹!同你老公講你比人哦咪晤好返,一係就自己繼續返但繼續比人哦,點解要我為你但你又晤為下我當初既底線!

珍珠宮

首頁
12345...8

尾頁

跳至