家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

新手c9一名,想學玩股票,第一步做咩?

大宅

引用:新手c9一名,想學玩股票,第一步做咩? +

原帖由 sabima 於 14-10-29 發表
同埋最少資金多少

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:新手c9一名,想學玩股票,第一步做咩?

第一步,要有輸本的心理準備~

忠耳逆耳~

Joey0921    發表於 14-10-31 23:09
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

子爵府

回覆:sabima 的帖子

小心損手爛腳

大宅

回覆:新手c9一名,想學玩股票

玩得就預左樓上2位,有人答到我嗎

大宅

sabima 發表於 14-10-29 16:51
第一步 開acc.. 去銀行或證券行開, 資金多少, 係睇自己能力啫, 但一定有心理準備, 因為股票市場, 有升有跌

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:玩得就預左樓上2位,有人答到我嗎

找間合適的証券行/銀行開戶~

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

sabima 發表於 14-10-29 11:08
同埋最少資金多少
睇你買咩股,如果藍籌或大價股,最少萬幾至幾萬1手
如果買仙股(不建議新手買),少到千幾都有1手

第一步先睇吓報紙、財經新聞,做吓功課先,唔好人買你又買

大宅

實戰羅

最多交下學費自然識

大宅

回覆:ngpat 的帖子

吾該囇指點我上網望下先

大宅

回覆:新手c9一名,想學玩股票

想問下揀邊間開acc 好?喺e-banking 開通 定係 證券所開比較好? 我係諗住短炒用。。。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:想問下揀邊間開acc 好?喺e-banking 開通

原帖由 噢賣打令 於 14-10-30 發表
想問下揀邊間開acc 好?喺e-banking 開通 定係 證券所開比較好? 我係諗住短炒用。。。

...
短炒即成日買賣,應該找平佣金的証卷行........

買基金真係好傷

男爵府

個人的淺見… (我係5 年左右股齡的C 9)
本金, 最好至少有20-30K, 不過其實10K 都可以買到野…~
除非你的銀行戶口超優惠, 不然去證券行開個ACCOUNT, D CHARGE 會平D。有間叫"X通"應係最平,不過樣樣野都係上網… 致"褲" 同 耀"菜" 手續費同門檻都唔高, 可用。

初買, 由內銀或#2800開始較好。多睇多聽先資訊,但唔好多手多心經常買入賣出,又唔好每個講你都信住去買…

你可以先不要動真錢,而試用虛擬模仿組合去做TRADE,例如假設你自己拿30K, 係某個時候跟入一個股票號碼MARK 低價錢當買入,然後當自己真係持貨, 留意佢的走勢, 好的要唔要獲利, 或差的時候要斬掉…,然後用呢個數字再試買第二隻… 直到你習慣係咩一回事先真正投錢入巿

仲有一建議可使你認識股巿買賣, 就係不妨以自己的MPF戶口去操作買賣作開始,(反正錢都畀左出來~) 有D MPF基金公司一年有限制轉買賣次數, 但亦有些不限轉次數 (我用緊銀"攣" 就冇限啦), 你當個D 悶到爆的PLAN係 CASH, 而恒指基金/港股基金係 #2800 (會有輕微出入, 不過走勢不會差遠), 留意新聞同評論,做估計並買入或賣出… 做多幾次你會明D , 再想做多D 自己的投資啦

333s    發表於 14-10-31 11:06

男爵府

小心係股票玩你

子爵府

引用:小心係股票玩你

原帖由 伯爵茶 於 14-10-31 發表
小心係股票玩你
咁股票唔識玩人既,係大戶玩散戶,有人贏錢既時候就一定有人輸錢

瑪瑙宮

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

交下學費自然識

象牙宮

sabima 發表於 14-10-29 11:07

當 c9們,新手, 想學玩股票時...
股票市場, 不太明朗...

任何投資, 痛過, 傷過, .... 是一种學習.
切記 別傷超于承受能力..
applied to every one incl. myself.

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

男爵府

catlover1026 發表於 14-10-31 01:20
咁股票唔識玩人既,係大戶玩散戶,有人贏錢既時候就一定有人輸錢

...
難得你公仔畫出腸,樓主要請你飲茶

大宅

回覆:alienova 的帖子

great

大宅

catlover1026 發表於 14-10-31 01:20

...
股票不是零和遊戲, 有人贏錢, 不一定有人輸錢!
洐生工具是零和遊戲, 有人贏錢, 就一定有人輸錢! 窩輪, 期權, 牛熊證等就是洐生工具!

首頁

尾頁

跳至