跳至

首頁

尾頁

大宅

原文章由 Felizkitty 於 08-3-12 16:10 發表
virgin,

耳鼻喉。。。有﹐南灣醫療(HK 哥D貴野)Tel: 283 22 283。

耳鼻喉專科 - 倪定亞(also the in-charge of the clinic)
兒科 - 彭若書
以上兩位都好貴﹐有少少心理準備。。。
(問過一個月黎一次, 要預約)

另有位 ...

下﹖﹖﹖真係唔好彩﹗﹗

係咪Augmentin?

別墅

原文章由 MegumiSan 於 08-3-12 16:13 發表

下﹖﹖﹖真係唔好彩﹗﹗

係咪Augmentin?

Yes, 所以每次都要話比醫生知

大宅

原文章由 Felizkitty 於 08-3-12 16:43 發表

Yes, 所以每次都要話比醫生知

Augmentin,我個囡細個時對呢隻藥都係敏感,第一次食,成塊面同個PATPAT都紅紅腫腫咁,咪要即刻停....再反去睇,個醫生仲話呢隻係"大圍"藥,多數小朋友都OK喎...睇黎都唔係

大宅

Virginia & Jessica,
bb同小朋友真係好易中招, 祝Ryan, 喜喜 同 希希 早日康復!

十月變形記: http://hk.myblog.yahoo.com/bibu-fish

大宅

今日睇電視話年年隻流感都未必係同一隻, 所以打咗針都未必可以百分百幸免, 只係好d, 無咁易中招咋.
煲醋啦, 殺菌呀!
十月變形記: http://hk.myblog.yahoo.com/bibu-fish

大宅

如果而家先來打疫苗會唔會遲左d呢? 個女仲有幾聲咳, 來緊22號又睇保健打針...唉,, mud禁多針打嫁

大宅

it usually takes at least 2 to 4 weeks for the flu shot to be effective. also, younger kids need to take 2 shots (at least 1 month apart) if it's the 1st time they take the flu shot.

don't take the flu shot if u're having fever or allergic to eggs.

原文章由 fannylki 於 08-3-12 23:35 發表
如果而家先來打疫苗會唔會遲左d呢? 個女仲有幾聲咳, 來緊22號又睇保健打針...唉,, mud禁多針打嫁

別墅

我仔前日發燒成40度又咳...醫生話4個月係唔應該發燒感冒既~~話好易變肺炎...嚇死我~好彩尋日退哂燒...但仲係有咳同多痰...個女又係多痰同咳~~聽日要齊齊睇醫生~~

大宅

盈盈ma,

that's not very common .... but my kid also got his first flu when he's almost 5 months old, and my 99 also worried he might be getting pneumonia but he ended up ok in about 2 weeks.
i also have a friend whose newborn (less than 1 month old) caught a flu (from her older kid) and needed to take antibiotics.

原文章由 盈盈ma 於 08-3-13 03:34 發表
我仔前日發燒成40度又咳...醫生話4個月係唔應該發燒感冒既~~話好易變肺炎...嚇死我~好彩尋日退哂燒...但仲係有咳同多痰...個女又係多痰同咳~~聽日要齊齊睇醫生~~ ...

[ 本文章最後由 SY_Mom 於 08-3-13 07:07 編輯 ]

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

香港停課2周啦....真係好驚...原來話死左4個小朋友...重有新既小朋友病患入院添....

我仔依幾日都有2聲咳...平日我唔理..今次都keep住帶佢去睇醫生...諗住睇到好番為止呢..依家d病咁惡...

大宅

原文章由 十月變形記 於 08-3-12 23:11 發表
Virginia & Jessica,
bb同小朋友真係好易中招, 祝Ryan, 喜喜 同 希希 早日康復!

多謝你﹐希望係咁啦﹗

今朝連Daddy都開始啦。我一定唔可以病﹗

係啦﹐應該返去煲下醋先。

大宅

今朝我仔仔個班有同學一上堂就嘔呀!
嚇到個老師即刻將全班同學仔疏散出課室!好驚呀!(我當時未走)
初時有d小朋友同我講有人嘔,我以為同我講係我個仔,後來仔仔出來見到我,我問係咪佢,佢話唔係......係另外一位同學仔,嚇得我呀我望見課室內個位小朋友,真係好慘,嘔到成身都係,好無奈咁一個人站在座位旁,唉~好彩佢地今日淨係考試背幾句聖經金句姐.
唔知澳門會唔會停課呢?無理由請假架.....

大宅

原文章由 godwin-mami 於 08-3-13 10:20 發表
今朝我仔仔個班有同學一上堂就嘔呀!
嚇到個老師即刻將全班同學仔疏散出課室!好驚呀!(我當時未走)
初時有d小朋友同我講有人嘔,我以為同我講係我個仔,後來仔仔出來見到我,我問係咪佢,佢話唔係......係另外一位同學仔, ...

godwin-mami,

你個囝邊班呀.. ,真係好擔心mouth: mouth:

大宅

呢排好擔心,因為考試,好多k2,k3的小朋友,貼住退熱貼都返學,真係好想學校停課

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 Cathy2002 於 08-3-13 10:26 發表
呢排好擔心,因為考試,好多k2,k3的小朋友,貼住退熱貼都返學,真係好想學校停課

唔係丫 發燒考試成績都唔會好啦...

大宅

唔使擔心,我個仔讀k2,係樓下架嘛~
你囡囡讀k3,係樓上,都唔怕既,
我想考完試應該好多人會請假啦!
原文章由 Cathy2002 於 08-3-13 10:24 發表

godwin-mami,

你個囝邊班呀.. ,真係好擔心mouth: mouth:

大宅

原文章由 godwin-mami 於 08-3-13 10:37 發表
唔使擔心,我個仔讀k2,係樓下架嘛~
你囡囡讀k3,係樓上,都唔怕既,
我想考完試應該好多人會請假啦!

但係k3d 小朋友係會落k2個層玩d玩具架...佢尋日仲同我講,今日考完就可以落樓下玩,希望取消la...

珍珠宮

2024勳章 認識瑞士牛牛第一回 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

deleted deleted

大宅

我同老公尋晚都商量過,今個EASTER都吾去HK啦,原本打算去海馬公園而家都取消左,留番係澳門,尋晚晴晴都有D熱,量左37.3,吾算燒,不過就有流鼻水,好擔心

大宅

呢個時候要返學既小朋友真令人擔心, 我個仔下一年呢個時候都已返左學啦.... 到時希望無咁多呢d問題啦.....

首頁

尾頁

跳至