家庭理財

跳至

首頁
12345...11

尾頁

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

我以前做左15年,証卷及期貨系統,所以成日接觸客戶數句.......

寫過程式把証卷行,客人的十年B/S平均價計出來,發現不計使費的有45%輸錢,計入使費的有90%都係輸,贏錢極少數~

至於炒2,3綫股,99%輸硬,因很多人埋股每單位100萬,集資幾千萬,用長時間在低位收集,到貨源歸邊,就配合出報纸,財演,網上打手,出好消息在高位派貨給散戶,如平均價0.2收集,炒上3.0派貨,散戶接貨後越持有越跌,最後血本無歸~

我十多歲就研究股票,但因太多環球經濟/人為操控等因素,我真係計不到必勝之算,眼見很多投資者,連續可以嬴幾年,一次風暴或大幅調整就輸凸~

總之買股票前要有輸本的準備~

唔好怪我厚多士,但忠言逆耳~

大力理財篇 之 月供股票
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3731508

監於很多人對月供股票一知半解,所以我集中文章,好等其他網友方便了解!

其實我成日叫人唔好月供儲蓄保/基金,建議身痕硬要投資的媽咪月供股票,講真係擔心,擔心就是她們咩都唔識,十個有八個,一定戶月供股票後,就順手炒埋股,初時嬴左 D (通常賭咩都係,初買就嬴最後係輸得最惨) ,就以為自己係股神,越買越大,最後成為大戶點心

由於我以前有 15 年係做 証卷/期貨 系统,所以接觸全是金融業的人,而另方面我從小(14,5 歲)就喜歡睇財經,經過多年自己的財富亦可穩定增長,而我一直的理財方法,是以最保守,最穩陣的理財方法,以理財經理來說係似 6,70 歲的理財方法!我是要財富穩定地每年增長。

請先看看以下的真人真事........

例子一
一日在証卷行外面等開會,見到個老經紀 (70歲以上),大家傾開我就問佢:

我 : 散户炒股,係唔係 10 個有 8 個輸
佢 : 唔係!係 10 個 10 個都輸!

例子二
另一日傍明收市在証卷行的老板 (70多歲)房傾計,佢電話響,講左兩三分鍾,係佢做校長同學打來,問佢有幾百萬的退休金買咩股票好?佢就話甘呀???買#5 滙豐啦!
佢收線後同我講:"唉!打得來唔通叫佢最好就唔好買咩!佢問到,匯豐叫穩陣D!"

結果大家知! 當時#5 係 $130,真係唔敢想像個退休校長,當日#5 跌到 $33 的心情!!

例子三
有次收市同手下在間大証卷行同老板開會,個 "財演" 現在也有出鏡,伸頭入房問 :

財演 : 老細今日講邊隻?"
佢老板 :#XXXX
財演 : 哦! 甘講升定跌?
佢老板 : 升

我同事出左門口,look 大隻眼話 "甘都得,引人落答?"所以唔好聽電視上所謂 股票分析員 亂 UP ,佢無持有隻股票,唔等於佢老細無!

例子四
大步分人輸大錢都是在波濤洶湧的股海,以為賺錢好容易,人們最常犯的是初時以少少錢如 2 萬,賺到 3 幾千就心雄,越買越大越多,一次大浪,輸凸幾十萬!我有幾個朋友都是同樣情況 : 喂!大力大力,買股票真係好容易賺錢,拿我半年都賺左十幾萬,但佢一年後輸凸二十幾萬!

以上例子是希望各位,投身股海前以此為監!

心存善念    發表於 16-12-13 06:54
cat68    發表於 15-11-2 12:00
amk650191    發表於 15-8-7 16:04
Awanwan    發表於 15-3-20 00:58
jennyyao    發表於 15-2-17 21:45
ificould    發表於 14-10-31 20:38
lunch1    發表於 14-10-29 23:48
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

男爵府

引用:我以前做左15年,証卷及期貨系統,所以成日

原帖由 大力大力 於 14-10-29 發表

我以前做左15年,証卷及期貨系統,所以成日接觸客戶數句.. ...
唔炒,投資又點?

人地話有第一桶金後,投資致富,該如何

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:Quote:原帖由 大力大力 於 14-10-29 發表本

原帖由 nobletree 於 14-10-29 發表
唔炒,投資又點?

人地話有第一桶金後,投資致富,該如何
第一桶金,投資致富........

係理財經理講的,係廣告.....

理財經理=把妳的財,理入她自已/公司的袋~

amk650191    發表於 15-8-7 16:04
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

複式洋房

回覆 大力大力 的帖子

大力哥 如果長期持有某一隻內銀股 你又點睇呢 宜家心大心細中 想聽聽你槪意見

男爵府

謝謝溫馨提示

水晶宮

thanks

子爵府

引用:+本帖最後由+大力大力+於+14-10-29+16:29+

我以前做左15年,証卷及期貨系統,所以成日接觸客戶數句.. ...
啱,好少聽到賺

男爵府

大力大力 發表於 14-10-29 16:15
第一桶金,投資致富........

係理財經理講的,係廣告.....
如果有幾十萬吾買藍籌收高d息,有咩出路,請指教🙏

伯爵府

熱血勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

用咩方法增值

大宅

囡囡888 發表於 14-10-29 16:44
啱,好少聽到賺
除了股票新丁, 和別有用心的人, 做咩賺左錢要大鑼大鼓?
股票有輸有贏是正常吧! 要平常心!!
不過, 靠聽冧把發達我真係未見過. 錢咁易賺對方做咩吳自己賺埋, 要益你? 一係對方都是聽番泥, 中間冇付出過, 咪做順水人情"益埋你"囉. 你好彩就張音樂椅轉到你都未停! 或者對方是有心搭個棚來裝散戶, 你是其中一個目標! 這種情況散戶不懂自保, 輸錢是正常啦, 邊有咁易賺錢架?
錢如果咁易賺, 個個都捕住BK, 仲邊有人咁辛苦返工?
緊記, 耳聽未為真, 眼見方為實!

ms_maybb    發表於 15-11-1 22:01
magiee    發表於 15-7-17 21:45

男爵府

我都曾經中過冧把降

伯爵府

回覆:溫馨提示 : 炒股票九成輸~

咁想買隻藍籌收下息都應該ok吧?如果只係擺錢係銀行,錢會扁值,係輸硬喎

伯爵府

咁想買隻藍籌收下息都應該ok吧?如果只係擺錢係銀行,錢會扁值,咪更加輸硬

伯爵府

引用:Quote:囡囡888 發表於 14-10-29 16:44 啱,

原帖由 Hinlongmami 於 14-10-29 發表
除了股票新丁, 和別有用心的人, 做咩賺左錢要大鑼大鼓?
股票有輸有贏是正常吧! 要平常心!!
不過, 靠聽冧把 ...

複式洋房

引用:我以前做左15年,証卷及期貨系統,所以成日

唔知有冇點醒其他人,但至少點醒左我,謝謝你!

男爵府

2018復活節勳章

大力回來了, 真好! 多謝你的溫馨提示, 請繼續, 因為真的可以提醒/點醒很多人。

水晶宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章

子爵府

引用:大力回來了,+真好!+多謝你的溫馨提示,+

原帖由 regineho 於 14-10-29 發表
大力回來了, 真好! 多謝你的溫馨提示, 請繼續, 因為真的可以提醒/點醒很多人。

...
x2

男爵府

多謝大力再次點醒

男爵府

點解先可以做到能贏的嗰一成人?

之前輸X,而家贏X,好驚之後九成輸

首頁
12345...11

尾頁

跳至