家庭理財

跳至

首頁
12345...11

尾頁

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:點解先可以做到能贏的嗰一成人?之前輸X,

原帖由 nobletree 於 14-10-29 發表
點解先可以做到能贏的嗰一成人?

之前輸X,而家贏X,好驚之後九成輸
炒股最大問題係,就算比你連蠃左幾年,一個大浪好多都輸凸晒~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

引用:Quote:原帖由 nobletree 於 14-10-29 發表

原帖由 大力大力 於 15-01-30 發表
炒股最大問題係,就算比你連蠃左幾年,一個大浪好多都輸凸晒~
我係新手,如遇到大跌市,抖長命等升返呢招又得唔得呢?

伯爵府

引用:Quote:原帖由 大力大力 於 15-01-30 發表炒

原帖由 siubbsw 於 15-01-30 發表
我覺得睇年紀,廿多歲冇所謂,但到你三四五十歲,啲錢紮住晒,又見到通街平貨但已經冇錢執……果種感受……

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:Quote:原帖由 大力大力 於 15-01-30 發表炒

原帖由 siubbsw 於 15-01-30 發表
如果遇上#8,#330 真係等到死.......

仲有散戶有個通病就係鬥長命,一日唔賣唔叫輸~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

禁止訪問

回覆:溫馨提示 : 炒股票九成輸~

大宅

其實大家知唔知銀行、證卷行、基金、富人等都是大戶
散戶經銀行、證卷行、基金投資
所有散戶買賣行為都被他們掌握
加上熟知公司內部消息和市場趨勢
散戶和他們玩短炒好難贏佢地
不過多數賭仔性格都係唔信邢
當然也有做足工課又熟知股票市場玩法的較專業散戶可以在大鱷嘴邊搵食

侯爵府

吾買股投資甚麼好呢

大宅

auemily 發表於 15-1-31 11:09
吾買股投資甚麼好呢
我都想知道, 係唔係唔投資, 只儲蓄? 但錢會扁值喎

大宅

晤 炒 高 風 險 股
吼 低 位 入 三 四 隻 高 息 大 藍 籌
以 較 長 時 間 觀 察 分 階 段 入
當 然 要 做 功 課
以 年 計 長 揸 收 息
風 險 較 低 又 可 增 植

大宅

引用:Quote:原帖由 siubbsw 於 15-01-30 發表我

原帖由 大力大力 於 15-01-31 發表
如果遇上#8,#330 真係等到死.......

仲有散戶有個通病就係鬥長命,一日唔賣唔叫輸~
其實不在歷史高位買,加上買大藍籌,會否穩陣些?

只做定期又蝕通漲!留意過一些方法,如買樓,我又唔夠錢,見有人分享買高息債劵,入場費美金廿萬對我來講都係太多,唔知還有什麼方法可以為財富增值呢?

侯爵府

XEE 發表於 15-1-31 12:57
晤 炒 高 風 險 股
吼 低 位 入 三 四 隻 高 息 大 藍 籌
以 較 長 時 間 觀 察 分 階 段 入
見渣打都可以跌成咁, 真係怕中伏

侯爵府

買甚麼是穩陣呢

侯爵府

2800 好不好

侯爵府

環保接龍勳章

同意呀,, 大力, 你真係苦口婆心

SO FAR我買股票係有錢賺,
可能本身讀會計財務,
公司既財務REPORT都識睇, 雖然而家個市都係靠吹唔係靠業積.
但起碼... 人地吹個NUMBER .. 你都要識CHECK下過往股價記錄啦.
我有朋友問買咩NUMBER,
以前會叫買5號, 而家就2800
佢地話回報低.. 3-5%回報都唔算低啦.
但原來佢地期望係1蚊變2蚊..
唉... 佢地唔明, 高回報=高風險.
高風險既股我唔會講, 每人承受風險程度都唔同,
賺咗唔會多謝你, 蝕咗怨死你.

總知唔好聽咗個NUMBER就去買, 要自己做下功課.
話事話... 討論區係吹下水,
大家先求知, 再求真.
好多野係GOOGLE SEARCH下大把ANSWER啦.
唉....

錢係唔會天跌落嚟, 自己出下力啦. JM

男爵府

引用:同意呀,, 大力, 你真係苦口婆心 SO FAR我買

原帖由 onlam2005 於 15-01-31 發表

講得好!一朝富貴只系運氣,只是堅持及找到方向,烏龜最後都會贏兔仔!

公爵府

auemily 發表於 15-1-31 13:11
買甚麼是穩陣呢
沒有, 今日穩陣變成明日既不穩陣
because you only see what you want to see
事實往往是殘酷的
它不會總是按照你所希望的方式發展

公爵府

onlam2005 發表於 15-1-31 13:29

賺咗唔會多謝你, 蝕咗怨死你.

because you only see what you want to see
事實往往是殘酷的
它不會總是按照你所希望的方式發展

伯爵府

引用:Quote:原帖由 onlam2005 於 15-01-31 發表

原帖由 Daeng 於 15-01-31 發表
講得好!一朝富貴只系運氣,只是堅持及找到方向,烏龜最後都會贏兔仔!

...
烏龜最後都會贏兔仔

子爵府

好媽媽勳章

我想講, 我有一個朋友, 佢只買賣一隻823, 1年或年幾先做一次買賣, 啱先$53賣出($36買入的), 中間升趺都唔理, 佢地兩公婆都返工, 有細路有老人家要照顧, 心力體力都係留比家人, 唔會留比股市, 我都學緊野......耐心 >.<
請大家留意, 曾經有人係facebook開左我係bk個名既 a/c (Nopan Ma), 當然人人都可以叫nopan, 但此人仲偷埋我囡囡bk張相開fb, 有問題, 大家小心

大宅

咁點樣穩定地每年增長?

除左定期

首頁
12345...11

尾頁

跳至