少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

我女,2歲多,明明已經識1-10,但就快interview同佢溫習下,佢竟然全部答錯,激氣,我可以點?

男爵府

kan2011 發表於 14-10-29 16:29
我女,2歲多,明明已經識1-10,但就快interview同佢溫習下,佢竟然全部答錯,激氣,我可以點?

...
佢以前學習果陣, 同埋妳幫佢溫習果陣, 氣氛會唔會好唔同呢? 佢會唔會覺得有壓力影響咗表現呢?

大宅

回覆 AJIM 的帖子

佢學識左她耐,之前我地無克意去教,當玩咁,宜家快Interview就再教多次,佢竟然全錯,罵完佢就正確番

翡翠宮

回覆:明明識都答錯

小朋友仲細,耐心D教佢喇,答岩有奬勵

子爵府

2歲幾? 仲係bb嚟㗎喎! 你鬧佢, 佢都可能唔知你鬧乜?

大宅

得果兩歲幾人仔,未讀幼稚園已經要為咁樣激氣,幾時得黎激到大,前路漫漫呀,放鬆d啦!

禁止訪問

大宅

我唔開心唔係佢唔識答,係佢特登答錯,我地一向唔會特別去教,只會係生活上見到咩就講咩,好隨意,因為我地想小朋友開心點,但佢明明識,佢都特登答錯,令我同c6好唔開心,好激氣。

大宅

學校in得唔成功唔係問題,因為有太多叻的小朋友,宜係佢態度問題,特登做錯,我地想糾正番佢。

大宅

只不過係兩歲,佢往後仲有好多個大大小小特登做衰野的「反叛期」,你地往後十幾年點捱過??只不係咁小事,唔鍾意你問1-10,亂答你,咁都畀你地鬧,真可憐。我覺得要訓練的係你兩個,EQ太低了!都未返學已經咁虎媽虎爸,你地咁快就唔記得左佢出世時你地對佢既期望?「健康快樂就夠」,只不過係兩年咋喎!咁就變左「識做人,叻過人」

大宅

可能我語氣重左啲,但樓主,真係要放鬆啲,唔係真係「有排捱」。做人輕鬆啲。睇多啲育兒書,唔係教你教佢聰明嗰啲!係點教你教佢做人嗰啲!

而家啲細路唔係靠惡罵就得的,今時唔同往日,以前啲細路好似可以罵到乖,只不過係資訊落後,要困住屋企又乜都唔識啫,又有幾多罵到離家出走又冇人知。

大宅

育兒性格勳章 想生BB熱投 陪月勳章

kan2011 發表於 14-10-30 23:48
學校in得唔成功唔係問題,因為有太多叻的小朋友,宜係佢態度問題,特登做錯,我地想糾正番佢。

可能你問得太悶, 成日問, 咪答下D 其他答案睇下你有咩反應,點知答錯左, AR爸AR媽有甘大反應GA WOR(ATTENTION SEEKING 成功), 咪玩下野LOR

珍珠宮

"明明識,又要問,問黎做乜嗟?我想去玩呀!唔想答呀!"

唔好意思!以上係我估下你個女諗緊乜嘢,估錯抱歉!

maylaw1988    發表於 14-11-5 12:25

禁止訪問

禁止訪問

大宅

放鬆放鬆,唔係間間學校都會問1-10的。小朋友係鐘意玩下野,你地平常心D,佢就無癮啦~

大宅

反而我想知佢點解特登答錯,可能佢念住同你們玩下啫,未必係態度問題...

唔好唸得咁負面呢,放鬆D

複式洋房

引用:我唔開心唔係佢唔識答,係佢特登答錯,我地

原帖由 kan2011 於 14-10-30 發表
我唔開心唔係佢唔識答,係佢特登答錯,我地一向唔會特別去教,只會係生活上見到咩就講咩,好隨意,因為我地 ...
或者佢緊張者,做咩係都要話佢特登?唔好對個兩歲小朋友咁harsh la

大宅

kan2011 發表於 14-10-29 16:29

...
同佢玩遊戲數no.

大宅

即係1-10太簡單,佢冇興趣咪玩下野囉,呢個年紀係咁㗎。

首頁

尾頁

跳至