在職全職

跳至

首頁

尾頁

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

本來都唔想咁急,有一份agent話好難約,zip中間,我算啦。

第一間,一早email app form 要自己print去,仲要曬全部copy, 去到對一張張對正本,再做90分鐘iq test, 我應該好低分,收左卷又等等等。

再見另一位hr, 中間等等等,見埋team mgr, 就係咁,攪左三個鐘。我估有1.5小時係等。

本來打算隔個半鐘先第二份agent介紹,點知一知道做test就立即改下午。

我見到佢大集團,麻煩少少都見,但攪左咁耐,出入門口用曬指模機,同埋d人串串地,唔岩feel....

待續,可留毛。

男爵府

回覆:又是日見工分享,走三場

見邊行工呀?

侯爵府

玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

一日走三場,每場二至三個鐘,咪由日出見到日落?好趕喎

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

kkttssng 發表於 14-10-29 20:20
一日走三場,每場二至三個鐘,咪由日出見到日落?好趕喎
本來早一場, 下午一場係好理想的..

agent係咁迫我

寶石宮

CorrineNg 發表於 14-10-29 20:02
見邊行工呀?

marketing

寶石宮

good_pig 發表於 14-10-29 19:38
本來都唔想咁急,有一份agent話好難約,zip中間,我算啦。

第一間,一早email app form 要自己print去,仲 ...
1st 都攪咁多野, 我唔知佢再會攪乜..咁算啦, 下一場

就食完飯, 下一場就係3:00. 我已經驚阻到下一場, 就早左廿分鐘上去
咁又係填表, 拎相, 影印曬全部ref letter 證書 (其實個個黎見工都影咁多, 都真係幾煩)

開始傾左陣, 又做test, 好在係45分鐘.....做完之後都唔駛點等....

之後HR 由第一份工開始問, 做乜, 點解唔做 (我好似total 7份)...有一份做左幾個月, 仲問左幾次, 點解唔堅持..ETC
仲要工作性質都唔係太關而家呢份O既事.......

到攪到差不多4點..HR 都知我有下一場, 佢問我幾點要走, 我話4:30左右啦, 之後就叫老細入黎....

戲肉開始, 老細又再loop返一次之前問果D野, 又話我成日轉工, 又想自己D員工stable D, 攪左勁耐, 又分析我之前點解要走, 佢講到自己好忙, 好多生意 (PS: 公司得幾個人), 又話想呢個位有長遠發展...OK FINE..

我立眼見到應該夠鐘, 佢老細仲不停講, 又話需要乜野人....出面D人又做左幾耐....

到差不多入正題, 佢原來要壓價, 我比埋bottom line, 再原來要返5.5日 (呢份係agent 介紹, 佢話返5日的....)

我 =

老細仲係咁講, 又話想要員工圓滑D, 可以上到管理層...ETC

就係咁.........終於走得. 果時係5:10........我下一場係5:00

寶石宮

最後果份, 遲到都已經衰左一半, 好在都係同區....

跑過到, 已經遲左20分鐘. 都係填下份, 傾左幾句就走得.

我估果位HR 小姐應該超級唔高興, 搵到第二個都唔會再搵我......

唉~~~~~

其實呢份真係堅想做架

男爵府

甘真係幾慘,比第二份搞甘耐,又唔係荀工

寶石宮

CorrineNg 發表於 14-10-29 21:29
甘真係幾慘,比第二份搞甘耐,又唔係荀工
係, 我都同HR講野, 但佢老細係咁blah blah blah....同埋點解agent話5日..而家變左5.5日..仲要壓價.

又要講到自己好巴閉咁...嬲嬲地..

我已經早左上去, 點知佢攪咁耐

公爵府

好媽媽勳章

回覆:good_pig 的帖子

你係咪有工做緊?年尾好多要盡早上班,我寄咁多封,都係得個鬼婆有反應

寶石宮

phoebepanpan 發表於 14-10-29 22:37
你係咪有工做緊?年尾好多要盡早上班,我寄咁多封,都係得個鬼婆有反應

...
冇啦, full time 見工..HAHA..

如果返緊工, 要見工都麻煩, 成日請假都唔OK

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

所以通常我最多一天兩場,上午下午各一場!

寶石宮

py84ko 發表於 14-10-30 00:06
所以通常我最多一天兩場,上午下午各一場!
我本來都係架, 係agent話好難約..係咁塞入黎....

我以為3:00一場, 5:00一場都OK..點知

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

引用:Quote:py84ko 發表於 14-10-30 00:06 所以

原帖由 good_pig 於 14-10-30 發表
我本來都係架, 係agent話好難約..係咁塞入黎....

我以為3:00一場, 5:00一場都OK..點知
三份都係同一個agent介紹?佢唔會咁倒自己米呀

寶石宮

py84ko 發表於 14-10-30 00:41
三份都係同一個agent介紹?佢唔會咁倒自己米呀
1同3係自己搵...
2係佢介紹......

本來2係早上添..我已經講左好趕, 遲到仲衰..佢話係盡趕..我話第1份唔放人都冇辦法架...

點知話做test咪一樣可以改3:00

但係....HR 明知我4:30要走, 都唔放人.....

wcpcelia    發表於 14-10-30 13:57

大宅

我個agent介紹見工, 上午, 下午各一場

大宅

一日三場太多

男爵府

最憎d test做咁耐!試過有份做左我3個鐘!

公爵府

好媽媽勳章

回覆:good_pig 的帖子

唔掛得咁好生意,快d見成,唔駛再走幾場

公爵府

畀面勳章

祝順利。。

首頁

尾頁

跳至