嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我有個好白痴既問題,但係我想係唔知,有無人答到我bb碗即係幾大碗,因為唔同牌子既bb碗size都真係差幾遠,所以姑娘問我bb食幾多粥我真係唔識答。。。

水晶宮

引用:我有個好白痴既問題,但係我想係唔知,有無

原帖由 janellelo 於 14-10-29 發表
我有個好白痴既問題,但係我想係唔知,有無人答到我bb碗即係幾大碗,因為唔同牌子既bb碗size都真係差幾遠, ...
日本城有啲公仔膠碗,嗰啲size就係bb碗啦

複式洋房

引用:Quote:原帖由 janellelo 於 14-10-29 發表

原帖由 cherrieloy 於 14-10-30 發表
日本城有啲公仔膠碗,嗰啲size就係bb碗啦
即係比平時大人食飯碗再大d?

水晶宮

引用:Quote:原帖由+cherrieloy+於+14-10-30+發表

原帖由 janellelo 於 14-10-30 發表
即係比平時大人食飯碗再大d?
細啲呀,點會大啲呀?你有冇去日本城睇過?

複式洋房

引用:Quote:原帖由 janellelo 於 14-10-30 發表

原帖由 cherrieloy 於 14-10-30 發表
細啲呀,點會大啲呀?你有冇去日本城睇過?
謝謝你覆我先,我有去睇過呀,有一種係矮身但寛口d既公仔膠碗嘛,我估係你講果種啦,可能我屋企用果d飯碗細隻掛,感覺上好似果隻仲大過我個飯碗

janellelo 發表於 14-10-29 23:00
我有個好白痴既問題,但係我想係唔知,有無人答到我bb碗即係幾大碗,因為唔同牌子既bb碗size都真係差幾遠, ...
Hello janellelo, 一個bb碗大約係半個大人碗嘅份量, 即係大概 250-300ml, 個個BB食量都唔同, 食到差唔多一個BB碗份量就可以代替一餐奶。
我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

子爵府

引用:Quote:janellelo+發表於+14-10-29+23:00+我

原帖由 Yvonne@牛欄牌媽咪專線 於 14-10-30 發表
Hello janellelo, 一個bb碗大約係半個大人碗嘅份量, 即係大概 250-300ml, 個個BB食量都唔同, 食到差唔多一 ...
我係咪用奶樽裝250ml水倒入碗就知250ml 有幾多呢? 因我個大人碗滿晒都無250ml

禁止訪問

MYSONPY 發表於 14-11-1 00:15
我係咪用奶樽裝250ml水倒入碗就知250ml 有幾多呢? 因我個大人碗滿晒都無250ml

...
Hello MYSONPY, 係呀, 將奶樽嘅水倒入碗都可以大概知道碗嘅份量
我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,

大宅

引用:Quote:janellelo+發表於+14-10-29+23:00+我

原帖由 Yvonne@牛欄牌媽咪專線 於 14-10-30 發表
Hello janellelo, 一個bb碗大約係半個大人碗嘅份量, 即係大概 250-300ml, 個個BB食量都唔同, 食到差唔多一 ...
請問七個月B食120ml粥係唔係太少,我將BB碗裝滿水倒入奶瓶都係得120ml。

子爵府

sorry 都係唔太明 大人碗250—300ml
食到半碗就ok 即係 125—150ml 就ok?

用戶要求終止服務

回覆:janellelo 的帖子

食到一碗大概係平時茶餐廳白飯大小其實都ok

Lenasbobo 發表於 14-11-3 17:19
請問七個月B食120ml粥係唔係太少,我將BB碗裝滿水倒入奶瓶都係得120ml。
Hello Lenasbobo, 個個BB食量唔同, 按返佢需要餵就可以, 固體會飽肚少少,所以未必個個BB 一定食得晒250ML, 7個月BB喺適應食固體食物嘅階段, 食到大概半碗嘅份量已經唔錯喇!
MYSONPY 發表於 14-11-4 00:49
sorry 都係唔太明 大人碗250—300ml
食到半碗就ok 即係 125—150ml 就ok?
Hello MYSONPY, 參考返健康院嘅資料, BB嘅一碗份量大概係250-300ml, 一般BB食到大半碗至一碗就可以, 主要都係按返BB 需張黎餵佢就OK。

大宅

引用:Quote:Lenasbobo+發表於+14-11-3+17:19+請

原帖由 Yvonne@牛欄牌媽咪專線 於 14-11-04 發表
Hello Lenasbobo, 個個BB食量唔同, 按返佢需要餵就可以, 固體會飽肚少少,所以未必個個BB 一定食得晒250ML ...
明白,謝謝你

Yvonne@牛欄牌媽咪專線    發表於 14-11-4 15:23

首頁

尾頁

跳至