母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

上胎因為唔識再加懶散, 做左2個月半人奶媽就放棄左, 呢胎好努力想餵全人奶, 但奶量真係唔多,自問已經好勤力又埋身又泵, 頭兩個月都從未試過超過4小時泵奶/埋身, 奶量係頭2個月係足夠應付bb所需,之後慢慢越來越少, 可能因為屋企問題壓力大, 又同老公嘈交, 黎m再加埋病, 真係追都追唔返d奶, 我唔求有奶儲, 只係想夠佢食, 依家阿b 4個月都仲係吊住條命咁泵, 一次得果3-4安, 係早幾日隔左8個鐘無泵泵左成粒鐘先有6安, 全人奶無望了。。

覺得自己好失敗, 睇中醫我問佢我係唔係天生少奶,佢話每個媽媽都有足夠奶量餵哺bb, 但我自問勤力程度我唔會比其他媽媽差,點解人地泵到10安我只泵到爛先得果4-5安, 諗住上胎失敗今胎一定要做到全人奶起碼半年,結果又衰左。。唉

別墅

我都是窮媽,半夜仲埋身餵緊,每日lunch泵成個鐘、按到手都痛,先得5 oz,到放工5點返屋企泵到5oz 左右,其餘時間全埋身,都好密,但奶量無增加過咁,有時都好蝕氣,但唔覺唔覺都吊到接近六個月。唔洗灰心,有幾多咪餵幾多,唔好比壓力自己!加油呀

大宅

回覆:MANUTD 的帖子

你埋身幾耐餵一次?全埋身成日驚佢唔夠飽,餵得咁密我試過泵只有一安

別墅

回覆:有無窮媽可以互相支持下?

我個B 21日人仔, 全人奶so far 都夠食,因為我媽日日都燉石班魚湯我飲,你地不防試吓

別墅

回覆:有無窮媽可以互相支持下

試吓食米奶加黑豆粉,我覺得幾work....好過飲木瓜湯

大宅

回覆:scytsin 的帖子

唉~我前兩日出街超過6個鐘先泵,咁就出事,奶量立即下降,得5安,相信我唔洗食藥可以自然收奶,為有呢兩日努力返啦。。。真係lazy d都唔得,一齊過吊命的日子啦!

大宅

仲有泵我一定唔過30分鐘,泵太耐個胸腫咗會令乳腺收窄,咁得不嘗失

大宅

引用:仲有泵我一定唔過30分鐘,泵太耐個胸腫咗會

原帖由 bethaniela2 於 14-10-30 發表
仲有泵我一定唔過30分鐘,泵太耐個胸腫咗會令乳腺收窄,咁得不嘗失
但我出奶好慢呀。。有時朝早起身硬到石頭胸, 泵佢頭20分鐘都出唔到奶,一定要我坐定定係咁又推又初先出到奶, 埋身就好好多, 埋10分鐘就林哂,有豝唔係下下容許我埋到身

大宅

引用:試吓食米奶加黑豆粉,我覺得幾work....好過

原帖由 Momopo 於 14-10-30 發表
試吓食米奶加黑豆粉,我覺得幾work....好過飲木瓜湯
之前豆漿加黑豆粉對我都有用,但跌左奶之後食咩都追唔返

大宅

引用:唉~我前兩日出街超過6個鐘先泵,咁就出事

原帖由 bethaniela2 於 14-10-30 發表
唉~我前兩日出街超過6個鐘先泵,咁就出事,奶量立即下降,得5安,相信我唔洗食藥可以自然收奶,為有呢兩日 ...
你隕超過6個鐘泵到5安?平時呢

別墅

我B滿左月,人奶係甜點多過正餐。試過好多所謂上奶野,魚湯,米漿,黑豆茶,椰子水等等,全無反應。pump都係吾夠2安,我都好灰。每3個鐘埋身1次都無幫助。
我又就泥番工,仲衰。。。
唯有,本住餵得幾多得幾多,咁會舒服d
Add oil r!

別墅

仲有,我真係吾係好信個個都一定有夠奶水。正如吾係個個都一樣高x肥瘦啦!

大宅

Don\'t give up! 我每4個鐘泵都係4-5安。係一早泵(因為冇半夜泵)至有8-9安,都冇放棄,你都要加油!

大宅

我每次泵得2安 係早上起身有3安 我女都3個月大我無放棄 而家儲埋俾佢食 雖然奶粉多d 但其他媽媽話人奶有抗體 加油 餵得幾多得幾多

男爵府

回覆:有無窮媽可以互相支持下?

其實都已經4個月,再捱多個幾月就可以加一餐固體,繼續努力啦!
我兩胎都全埋身,我堅窮,大仔初初兩個月都keep住50線,之後一直跌跌跌,半歲跌到10線都無,不過我從來都無放棄人奶,大仔一支奶粉都無補過。餵人奶真係要密密餵,有時唔夠3個鐘都要餵,我屋企無奶粉,我無得依賴,只好默默咁餵,泵唔出奶唔代表無奶,埋身啜啜下就會造奶,所以唔好俾個泵嚇親自己,我初初都學人埋身完又泵奶+存奶,後來發覺跟本唔需要存奶(除非要番工),人地泵得多又點,我嘅奶夠我個仔食就得啦,理得什麼富定窮丫!
我仔係細細粒,但健康醒目就得啦!大仔食到歲半自然離乳!
想增加奶量,只有餵密d,人地話食乜乜會增奶、乜乜又爆奶,其實乜都假,最緊要食飽,同埋飲水要多,最緊要都係要餵多幾次,如果唔餵/泵密啲,食任何上奶野係會谷爆一兩次嘅,不過都係過眼雲煙,餵少幾次咪又係少左奶。
我親身體驗,大仔14個月腸胃炎,乜都唔食,只肯埋身啜,當時已經減到只係早晚餵,其他時間根本唔會谷奶,淋芝芝咁,但個仔無野肯食,我只好俾佢啜,3個鐘一次咁啜左一日,第二日竟然谷奶,仲聽到阿仔good good good咁吞奶!證明密密餵先係增奶最好方法!
唔好數住佢食幾多安,食少左就早左肚餓,咁佢想食就餵佢,試幾日,奶量自然就增加。

別墅

回覆 scytsin 的帖子

bb需要就比啦!除了返工、放工各泵到約5oz,期餘時間我都是泵得1 oz!

複式洋房

我阿B 25日人仔,我每次泵都係得40 ml.... 泵得太密(3hours) 仲會得10 ml....
今日半日已經埋身餵咗十次..... 每次飲完瞓咗放低一陣又喊肚餓......
根本連泵的時間都冇........
我可以點.......
餵又餵唔飽,泵又得咁少.......
依家只是每晚11/12點嗰餐飲奶粉90ml ,等佢瞓耐啲,我同老公都可以瞓耐少少.......

男爵府

ricech 發表於 14-10-30 13:43
我B滿左月,人奶係甜點多過正餐。試過好多所謂上奶野,魚湯,米漿,黑豆茶,椰子水等等,全無反應。pump都 ...
我都係..呀 b21日人仔..我每格3,4個鐘泵一次 ,都有埋身餵,但呀b都好似唔飽甘,要補奶粉,但泵就泵得1oz......

大宅

我個女又係好鍾意埋身食, 但埋身佢好易訓著我唔知佢食左幾多,朝早果輪算係有少少谷奶, 所以一定埋身餵,之後全日都唔會再有谷奶feel, 我個女對奶既需求量好似唔係好大, 埋完身再比奶佢死都唔肯飲, 我唯有3個鐘埋身一次。。但唔覺奶量有上升。。咁我自己都要返工或者出去做少少野。。無辦法全埋身

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊