論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

你地反唔反對工人塗腳甲油?

想請問各位媽媽,

你地會否抗拒工人塗腳甲油?

尋日新賓賓到, 原來佢係塗腳甲油的!!

其實我都唔係好想佢塗手/腳甲油........

我出唔出聲好呢?

請比些意見, 謝謝!
Hei-Hei

禁止發言

Re: 你地反唔反對工人塗腳甲油?

大宅

好媽媽勳章

我工人一到步,我就立刻比份工作守則佢睇及簽,其中包括不可於工作其間化妝及塗甲油.
所以襯佢剛開始工作,早D同佢講你唔想工人在家中化妝及塗甲油等,佢會肯改及易接受D.

別墅

of course not,.....

Victoria

侯爵府

不比, 你最好趁佢剛剛到同佢講, 如果不係第時, 採埋手指甲, 帶埋醫環比你看, 還眼火曝.

但係, 你邊間agency請的? 你間agency無同佢一早講不准採手指甲同腳甲咩?

男爵府

好媽媽勳章

我都無時間搽甲油,佢仲靚個我,咁得閒可以做d無謂野,不如佢做boss,出糧比我啦.

大宅

腳甲油接受到嗎??
Hei-Hei

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

既然你都唔鍾意,依家個工人岩岩黎做,你就要列明你的要求話佢知,唔係O既話日後就好難教
我請工人時,我都有份手則要佢守則,當然不可以塗指甲/腳甲油都有列明的~~~

大宅

腳甲就無所謂, 手甲就一定唔得.
DEL

複式洋房

唔可以,e+塗腳甲遲d可能塗埋手甲,如果到時你先話佢實黑面比你睇,趁佢e+初來步到都係同佢講左先啦!

大宅

我反對架,我好鬼憎見到啲嘔心嘢的,而其中一樣嘅嘔心嘢就係啲鬼爪油甲油喇.

複式洋房

如果係放假,又冇咩所謂,係人都貪靚ga la, 如果唔貪靚嘅,就會變咗污'wear' ga la, 你喺莎莎,卓越果d,買支佢冇嘅color比佢,$ 5蚊果d,當送比佢,氹下佢開心,跟住話:"我記得你有呢隻色嘅衫,咁啱行過又見到有呢隻色嘅甲油,好啱你,咪買比你lor, 不過放假先好塗喎,你知ga la, 呵?!" 咁佢又開心,又明你講咩,又唔洗驚難接受,幾好!?跟住話唔定佢覺得你對佢好好tim, 仲更加比心機做野.

侯爵府

醒目開學勳章

我工人有塗手/腳甲油的, although the house rule had mansion that not to do (the house rule given to her by agent before she come, not me), but from the first day she have 塗手/腳甲油, and 我冇咩所謂, 冇放响心, 只要不常看她的手/脚指就ok 啦, 靚好過dirty or 綑黑边啦......

男爵府

好媽媽勳章

我開頭同工人講o左唔準油,佢冇油手甲,不過有油腳甲.....總之唔油手甲就得啦!

伯爵府

塗腳甲油-放假當日可以
塗手指油-幾時都唔可以, 做家務好似:洗米,洗菜,肉,煲湯等
會甩甲油
會食壞人呀

首頁

尾頁

跳至