家庭理財

跳至

首頁

尾頁

洋房

大家好之前是個毒x,蒲開高登多,不過脫毒並且剛剛結婚了
有些事在高登問是不會有結果的

是這樣的
我們打算生孩子
老婆怕公立醫院差,怎麼都要去私家。
我們不窮也不有錢,是正宗的中產夫婦(錢夠用但不多,要求高但又付不起很貴的價錢)

我見到一粒哦奧保險有得包產科,例如
http://www.bupa.com.hk/chi/individuals/individual-medical-insurance/bupa-carepro-quotation.aspx

半私家房也是大約1500一個月保費,計落好似好抵,如果買2年才順利生孩子,也只是36000
請問有無人試過這些保障,會不會很多不包括的地方(醫生費?很多費用)?要懷孕之前多久買才有效?

這方面真的一無所知
可否勞煩各位媽媽或準媽媽解答一下,謝謝

侯爵府

回覆:burgerman 的帖子

我怕你交的保費,費過你直接比私家醫院分娩費。

https://hk.news.yahoo.com/%E7%94%A2%E5%A9%A6%E5%B0%91%E5%85%AB%E6%88%90%E6%B5%B8%E9%99%A2%E6%B8%9B%E5%83%B9%E6%95%91%E4%BA%A1-215747860.html

私家醫院生仔減價呢。

別墅

我自己公司自己團體如果upgrade可以保晒
仲可以有左之後先upgrade

但我認為買產科醫療有風險
因為一來貴、二來計劃趕不上變化
我寧願揾醫生格價
好似我揾個個開刀醫生,係法國,開刀,目前醫生預計4萬內﹗

洋房

減得一成,幫唔到幾多!

4萬搞掂?全包?幾時的數字?

洋房

其實係咪我開錯區??好似唔多人想理我…

民房

我知道有間叫cigna都有類似保障,如果搵到英國broker買會平香港3成

別墅

引用:其實係咪我開錯區??好似唔多人想理我…

原帖由 burgerman 於 14-10-30 發表
我醫生張國良
2014年價
下月開刀

洋房

謝謝

大宅

burgerman 發表於 14-10-30 10:46

為左生仔買呢D保險唔抵, 正常醫院會另加行政費, 因為要幫你填FORM, 醫院都係做生意的, 所以留定舊錢去生仲實際, 依家私家生仔費用都唔係太貴

侯爵府

引用:其實係咪我開錯區??好似唔多人想理我…

無人理你的原因是因為很多朋友沒有專登買這生仔保險而生仔。

因為生仔不是買菜,不是你話生就生,你話幾時生就幾時生,

很多朋友是意外有b,而亦有朋友搞幾年都無b。。

侯爵府

最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

回覆:產科醫療保險

咁點解唔將保費儲來生仔用呢?

洋房

我甘問係因為我的朋友大部分都是結婚後2年左右生的,我估計我和老婆健康狀況應該都可以生得出的,所以才這樣想吧。

而且,我覺得本身個保險都有用嘛,本身都會看醫生的。

洋房

金仔媽媽 發表於 14-10-31 11:08
咁點解唔將保費儲來生仔用呢?
就是因為覺得數字上好似抵d所以上來問有無人試過

侯爵府

引用:大家好之前是個毒x,蒲開高登多,不過脫毒

香港唔興買呢類保險,我身邊無人買,我兩胎私家生,分別5萬多(09年)同6萬(12年)

第一胎因為懷孕時同時有水瘤,政府私家兩邊產檢,政府服務的確無私家咁舒服,例如等個幾兩小時見姑娘,高危先見醫生。但政府有既係儀器,不同專科醫生,我覆診時有特別問題,搵專科醫生幫我睇。幾十蚊有好好既醫療服務。私家差點因為我問題多,唔肯同我接生,叫我返公立生。最後都係私家生了。

私家好處由頭跟一個醫生,接生又係佢,私家醫院生完有姑娘睇Bb,我就可以休息。

anyway,你唔好浪費錢買呢d保險。

侯爵府

引用:我甘問係因為我的朋友大部分都是結婚後2年

原帖由 burgerman 於 14-10-31 發表
我甘問係因為我的朋友大部分都是結婚後2年左右生的,我估計我和老婆健康狀況應該都可以生得出的,所以才這 ...
計過數,你覺得有用就買啦!

只不過因為我老公公司有醫保,我沒有需要另外再買這類保險吧!

侯爵府

引用:我甘問係因為我的朋友大部分都是結婚後2年

原帖由 burgerman 於 14-10-31 發表
我甘問係因為我的朋友大部分都是結婚後2年左右生的,我估計我和老婆健康狀況應該都可以生得出的,所以才這 ...
其實生bb屬於高風險的。

我生第一胎時就私家和公立醫院兩邊產險,最後私家醫生叫我在公立醫院生。

例如產險時發現我生息肉,和驗血後高危生蒙古b.(所以在私家醫生抽胎水確定)

生b的過程幸好我選擇在公立醫院生,因為bb當時有問題,產科醫生已準備接生,另外姑娘立即call了兒科醫生stand by.才比我生b.

如果我在私家醫院生的話,不敢想像情況如何。總生到的,可能bb會有問題吧!

所以選擇公立或私家生都要考慮清楚。

大宅

我朋友有買,他買左3年後生 b

伯爵府

私家開刀住大房都係6萬內。 如果有事就去政府。

大宅

回覆:產科醫療保險

個人覺得,唔實用!除非公司包!
既然比得起錢,就不如搵個較好醫生跟,生仔唔係話要有就有,唔係話咒你!可真係比保費仲貴過生仔!
而且,我真係覺得萬一touchwood 陀b時發覺有咩唔妥,係應該去返政府生,儀器一定比私家好,更何況政府都有私家房,貴d, 服務應該都好d啩!

首頁

尾頁

跳至