家庭理財

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

回覆:burgerman 的帖子

我怕你交的保費,費過你直接比私家醫院分娩費。

https://hk.news.yahoo.com/%E7%94%A2%E5%A9%A6%E5%B0%91%E5%85%AB%E6%88%90%E6%B5%B8%E9%99%A2%E6%B8%9B%E5%83%B9%E6%95%91%E4%BA%A1-215747860.html

私家醫院生仔減價呢。

侯爵府

引用:其實係咪我開錯區??好似唔多人想理我…

原帖由 burgerman 於 14-10-30 發表
其實係咪我開錯區??好似唔多人想理我…
無人理你的原因是因為很多朋友沒有專登買這生仔保險而生仔。

因為生仔不是買菜,不是你話生就生,你話幾時生就幾時生,

很多朋友是意外有b,而亦有朋友搞幾年都無b。。

侯爵府

引用:我甘問係因為我的朋友大部分都是結婚後2年

原帖由 burgerman 於 14-10-31 發表
我甘問係因為我的朋友大部分都是結婚後2年左右生的,我估計我和老婆健康狀況應該都可以生得出的,所以才這 ...
計過數,你覺得有用就買啦!

只不過因為我老公公司有醫保,我沒有需要另外再買這類保險吧!

侯爵府

引用:我甘問係因為我的朋友大部分都是結婚後2年

原帖由 burgerman 於 14-10-31 發表
我甘問係因為我的朋友大部分都是結婚後2年左右生的,我估計我和老婆健康狀況應該都可以生得出的,所以才這 ...
其實生bb屬於高風險的。

我生第一胎時就私家和公立醫院兩邊產險,最後私家醫生叫我在公立醫院生。

例如產險時發現我生息肉,和驗血後高危生蒙古b.(所以在私家醫生抽胎水確定)

生b的過程幸好我選擇在公立醫院生,因為bb當時有問題,產科醫生已準備接生,另外姑娘立即call了兒科醫生stand by.才比我生b.

如果我在私家醫院生的話,不敢想像情況如何。總生到的,可能bb會有問題吧!

所以選擇公立或私家生都要考慮清楚。

首頁

尾頁

跳至