自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

引用:我姨媽就係好似你咁 我阿媽比我讀屋村幼稚

原帖由 Chowying 於 14-10-30 發表
我姨媽就係好似你咁 我阿媽比我讀屋村幼稚園,小學,勁方便,車都唔使搭。一樣大既表妹就由幼稚園 ...

男爵府

大廚勳章

回覆:不希望輸左起跑線上我可以點做?

放過自己個小朋友,一係就搬去個仔學校附近住,你無辦法搬既就唔好害個小朋友,攪到個小朋友咁辛苦你有無覺得羞愧,不知所謂

侯爵府

引用:不要怕輸在起跑線,+至緊要羸在終點PS:唔好

原帖由 pomanlife 於 14-10-30 發表
不要怕輸在起跑線, 至緊要羸在終點
這句安慰了我

別墅

回覆:不希望輸左起跑線上我可以點做

呀囡由小一開始每日5:30起身返學但佢又ok喎

男爵府

你又辛苦佢又辛苦……何必呢

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由 浩霆豬豬 於 14-10-30 發表其

原帖由 藍藍 於 14-11-02 發表
屋邨小學有咩問題?真係名校就一定好?我見有好多同學仔成績都好好,品行唔比其他人差。。讀書最 ...
咪係囉!我最初話俾人知揀屋村小學,好多人好奇怪㗎!我話我唔想阿仔咁多功課做,我寧願多啲時間玩同學其他嘢!有人都好唔認同㗎!不過我唔理人點講,個仔係我嘅,我只係唔想佢辛苦!

我要記得幸福......

大宅

其實名校係靠父母自己谷,教得淺但係考得深,自問無時間配合的父母,不如讀平民學校會好d. 只靠每日一兩個鐘保習係唔夠。

禁止訪問

回覆:潛水 的帖子

大宅

回覆 馬鈴兒 的帖子

辭職返屋企湊仔,睇住佢D功課。

男爵府

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 月餅勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

退一步海闊天空!

大宅

樓主。小朋友太辛苦,迫得作太緊唔係好事。讀誇區唔係問題。但如果四年來個結果都係一樣,我唸長遠落去對你同小朋友都唔太好。你自己都工作,都係早起晚訓你都會攰,更何況係小朋友?佢只係做戲咁同你坐到11,12點去做你想佢做既野.佢無放個心落去,根本咩都做唔到。每日放學就係做功課,媽媽回家就係溫書,佢點解愈來愈散。可能要追番四年前你用咩模式去同佢開始小學生涯。我明白番工重要,但有時回頭想想,我地想個小朋友開心學習定痛苦?點樣可以係中間開頭?樓主,錢搵極都唔夠。可能我唔知你家庭環境.但可以既,不如搵份pt,可以照到小朋友,睇下情況有無好小小?別令自己後悔,大家加油!

珍珠宮

小學做功課要做到11,12點,真喺接受唔到!一喺轉校,一喺換住址!

大宅

多謝各位JM的意見

水晶宮

加油,媽媽!

禁止訪問

大廚勳章 BK Milk勳章

回覆:馬鈴兒 的帖子

公爵府

引用:你要我咁,我都想死,更何況小人兒,點頂得

原帖由 careycarey 於 14-11-02 發表
你要我咁,我都想死,更何況小人兒,點頂得順呢啲生活?我爸冇迫過我讀書,佢成日話我地健康就緊要(包括生 ...
健康身心最重要
睇下尋日灣仔妓女雙屍單野,個凶手都係自小優質教育,良好成長環境… 學有所成,高薪厚職,係外人眼中既天子嬌子,可惜心靈腐化,吸毒、殺人… 所以冇野比健全既心靈重要。

jc2009    發表於 14-11-3 11:09

公爵府

引用:其實我想講跨區,+讀緊果間都唔係咩名校,+亦

原帖由 馬鈴兒 於 14-10-31 發表
其實我想講跨區, 讀緊果間都唔係咩名校, 亦唔係會有直屬中學, 只係個校網會比我住緊果區好D, 我對佢要求唔 ...
呢個年紀要做到你想既野,係動力問題,唔係能力問題。佢既問題係冇動力,冇心裝載,你要先搵出點解佢會咁先。會唔會係你既管教方法唔適合佢呢?正如樓上有人講,可能真係要追返過往4年你係點教佢,找出問題所在,而老實講,問題往往係出响家長度。你要先改變自己心態,了解左小朋友既需要先,成績係其次,做唔晒欠交都冇計。你先了解下佢學校生活愉唔愉快、壓力大唔大先啦

大宅

引用:我有個朋友同你差不多,後來轉校了如獲新生

原帖由 seaman1982 於 14-10-30 發表
我有個朋友同你差不多,後來轉校了如獲新生,成績突飛猛進。(佢小四轉,轉前係一間名校)

...
做得好

首頁

尾頁

跳至