自由講場

跳至

首頁
12345...17

尾頁

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

不要怕輸在起跑線, 至緊要羸在終點

PS:唔好問我終點係邊, 只係自己安慰

KiuShaBB    發表於 14-10-30 16:27

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

我幫小朋友選屋村好口啤的小學, 在屋企樓下
當幼稚園同學仔個個都6:15分出門口, 個個家長都係whatapps講小朋友好慘.
我都唔敢出聲話自己個女8點先出門口
而我細仔, 因為選左間遠的學校, 比家姐仲要早起身, 我都好心痛, 正唸下年好唔好幫佢轉返本區或近少少的學校.

冇人唔想小朋友條路易行, 但當你實際上行唔到, 就要變通, 因為是你和你的女兒在捱, 別人也不敢多提意見的.

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

回覆:不希望輸左起跑線上我可以點做

就咁睇你打字我都覺得壓力好大

子爵府

其實讀書除了勸力, 都要講資質

珍珠宮

meinatmn 發表於 14-10-30 12:18
我係阿Q
我寧願只做band2第一,都唔做band1第尾
但又會有人話, BAND 1第尾既都叻過BAND 2第一架呢~
PS, 我都同你一樣諗法的~ 有自信比較重要!
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

甚麼起跑線真係累死人! 比你贏幾條街先又點? 在終點贏先叫贏嘛, 大家醒未呢?????
我搞下笑架咋, 唔好插我呀!!!!!!!!!!

珍珠宮

媽媽你對小朋友都好殘忍下喎
你自己返工12小時都想死啦係咪
俾我會因為咁 好憎讀書 人生勁無意義
係時候要變
反正你咁講得 繼續落下 唔覺得小朋友會因為咁嬴在起跑線囉

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

樓主可唔可以搬近d, 咁就咩問題都解決晒.

greenpea    發表於 14-10-30 12:54

禁止訪問

伯爵府

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 月餅勳章 育兒性格勳章

個個都話唔想輸喺起跑線,但係跟本無人check下自己係咪參加跟同一個比賽

jiji2    發表於 14-10-30 13:21
風雨同路

公爵府

很多孩子是"贏"在起跑線....但最後...輸在終點...又有什麼意思 ? 我兩位親戚的孩子都是讀 B1名校...但兩個孩子最後都入不到大學 (私大都不夠分) 呢個就系明顯的輸在終點的最佳人版LO ?

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

幾年班? 是名校嗎? 朝6晚12, 你又要番工, 不是全職教? 大人細路都辛苦

侯爵府

兩三点,
我會擔心影響佢發育, 第日上堂無精神,身心發展多D,你比左好大的壓力比佢,對佢要求吾好太高,按佢能力程度而行,小朋友喺學校吾見文具都好普遍的事,家長都要釋然,不如重新再同佢調適下

男爵府

回覆:不希望輸左起跑線上我可以點做?

其實真係好睇自己過小朋友資質,有d出去讀得好開心,天份高,做野快,溫下書都可以9點幾瞓,有d讀得好辛苦,無晒自信,功課又多,又要溫習,搞到好夜都無得瞓,第二日就無精神,上堂都無心機,所以要看自己小朋友是邊類型揀適合學校

男爵府

媽媽, 早上6:00至晚上最早11:00, 真係非人生活呀., 轉校啦!
除左讀書之外, 小朋友無時間玩/放鬆, 無興趣, 無生活, 無朋友, 只有營營役役, 唔好話佢跟唔上, 跟得上都死. 試諗下, 如果小朋友的生命入面只有讀書, 即係: 得一個目標/支撐點, 如果讀書呢部份令佢失望 (例如成績追極都唔上/突然大退步), 佢立即失去寄託, 好容易崩潰.
要為小朋友培養多元化的人生, 佢個人先有鬥志, 經得起沖擊/考驗.
而且, 讀書只係人生的一小部份, 要想佢讀得到, 讀得好, 要留前鬥後, 逝水長流

伯爵府

想生BB熱投

你上得泥呢度問, 呢度嘅媽咪都係好正義, 佢地唔會俾到D 苦媽嘅答案你...

如果我係你, 我會搬...孟母3遷, 有何不可?仔仔已經入到名校, 如果因返學時間辛苦, 咁咪搬囉...搬到佢可以8點先起身返學, 3點半返到屋企嘅地方囉...

講到無左學習動機, 呢樣嘢做唔可以假手於人...父母自己親自同佢補底囉...
用返啲做10分鐘, 休息5分鐘, 傾計時...講啲無謂嘢...但慢慢引入一啲同課程有關嘅問題等佢思考返....

我都明, 知易行難...只可講句, 加油!!! 作育英材唔容易...

amyyiu888    發表於 14-10-30 17:19
ilbl3696    發表於 14-10-30 16:27
sasa0208    發表於 14-10-30 16:16
sasa0208    發表於 14-10-30 16:16
bingzileung    發表於 14-10-30 14:52
grace0222    發表於 14-10-30 13:19
Chirley    發表於 14-10-30 12:57
greenpea    發表於 14-10-30 12:55
I am Agent P

男爵府

人生無嬴無輸的,唔駛俾自己同小朋友咁大壓力

子爵府

回覆:不希望輸左起跑線上我可以點做?

非人生活 我諗好多人暗啞底都係咁 無出聲啫

其實我覺得係搵身體健康較飛 只有轉校解決問題既啫 唔係既話都係純呻

侯爵府

壓力太大,厭惡讀書,是無可厚非,因身心都好疲憊,家長的責備多過支持,你都要喺佢立場睇,做家長都好大壓力,但你的心態調整,對佢期望可調低少少,多支持多鼓勵,傷左感情就吾好。

伯爵府

所以返學近都係一個好大問題, 我係在職媽媽, 自問冇咁多精神同時間, 簡左間勁近屋企的小學, 日日可以瞓到8點先身起, 路程行5 min, 變相多d時間, 應付功課同溫習, 如當日小朋友合作, 晚上還有時間玩, 基本上佢日日瞓足10小時, 上堂都精神d, 個人覺得有足夠精神上堂好緊要的.

首頁
12345...17

尾頁

跳至