自由講場

跳至

首頁
12345...17

尾頁

大宅

回覆:不希望輸左起跑線上我可以點做

生命好短暫,為何不開開心心呢?

bingzileung    發表於 14-10-30 14:53
LUCKYO    發表於 14-10-30 12:53
學習平常心

珍珠宮

回覆:馬鈴兒 的帖子

當年同仔揀小學,首要一定要近!
如果不同區,我們都會為個仔搬!幸好入了同區學校!
對我來說多點休息好重要

伯爵府

贏在起跑線,輸在終點,值得嗎?

公爵府

回覆:不希望輸左起跑線上我可以點做?

你都話唔想輸在起跑線,但令小朋友怕咗返學,小小年紀日日咁辛苦,就已經輸在起跑線啦!
你問心如你係佢日日過住咁既生活,你還會自動自覺嗎?仲會鍾意讀書嗎?你都會想抖下氣啦,係咪? 相信你自然會有答案。

伯爵府

小寶貝兒 發表於 14-10-30 12:29
但又會有人話, BAND 1第尾既都叻過BAND 2第一架呢~
PS, 我都同你一樣諗法的~ 有自信比較重要!
...

點會,想當年BAND 1尾會考14分都唔知有冇,我果間係BAND2, 但考第一果個有29分
而且小學成績唔代表一切,當年小學年年第一果個同學,依家搵錢都唔夠我多
中學有個毒男F.1-3次次都考第一,但佢只係死背爛背,讀文科OK,但佢阿媽迫佢入理科,結果成績一落千丈,最後大學都入唔到。

子爵府

回覆 浩霆豬豬 的帖子

agree~

伯爵府

hedhed 發表於 14-10-30 12:38
你上得泥呢度問, 呢度嘅媽咪都係好正義, 佢地唔會俾到D 苦媽嘅答案你...

如果我係你, 我會搬...孟母3遷, ...
我諗如果樓主有呢種經濟能力一早就搬左去名校區.....

水晶宮

其實你明白問題所在,
點解唔一點一點咁去解釋呢?!

大宅

回覆 joys2334 的帖子

好認同

男爵府

你會唔會考慮下轉同區既2線學校呢?
如果唔想轉校, 就要重新安排下放學之後既時間, 可唔可以你同老公是旦一個轉返半日工, 或者你唔做野去跟小朋友功課呢? 雖然你有補習老師, 但補習老師唔會及自己教咁落力,自己最清楚自己小朋友既能力,邊樣差既就執邊樣, 執唔掂先專科補,自己安排時間幫佢溫書, 起碼唔會星期三默書, 星期二先黎溫呀。 唔好覺得佢領悟力低啦, 晚晚做到11,12點, 有時仲要2,3點, 我地大人都會變得領悟力低啦, 仲點會記得返學要帶咩呀?
小朋友係要我地指導住佢去行, 如果你地宜家已經負能量咁多既話, 將來點算呢? 考慮下啦, 睇下自己教返會唔會好d.

男爵府

見到你咁寫, 真係好鄧小朋友心痛.
小朋友幾多年級? 考試成績如何? 如真係太辛苦, 不如考慮返同區小學.

禁止訪問

熱血勳章

回覆:不希望輸左起跑線上我可以點做?

珍珠宮

畀面勳章

我覺得講輸贏我個囡一定輸曬

首先佢要重投胎,搵過個樣靚身材正嘅阿媽,

就遺傳學上佢已經成功左一半,

之後要搵個又靚仔又有錢嘅老豆,仲要肯養佢過世,

咁佢呢世就冇得輸

放鬆d啦,咩都比最好佢,咁佢洗鬼努力咩

窮人細路早當家,想細路好唔係咩都比最好嘅佢,係等佢自己努力去爭取,天生天養

伯爵府

樓主, 擔心小朋友之餘, 我亦擔心你既壓力問題, 長遠下去唔係辦法.
選校要選適合小朋友既學校, 你已經比佢試過所謂好學校既學習模式, 發現唔合適, 應該係時候轉校. 快D 搵間近既冇咁谷既, 等小朋友重拾自信啦.

男爵府

2024年龍年勳章

引用:4年嚟我都多次問自己有冇選錯左呢,+我咁做

原帖由 馬鈴兒 於 14-10-30 發表
4年嚟我都多次問自己有冇選錯左呢, 我咁做係咪真係為佢好呢? 不希望輸左起跑線上, 要選好的幼稚園, 好的小 ...
我情況同你差不多,我ftm,要小朋友自動自覺都好難,唔幫佢,D功課又要重改?所以升中會簡返就近算

侯爵府

子爵府

引用:我姨媽就係好似你咁++我阿媽比我讀屋村幼稚

原帖由 Chowying 於 14-10-30 發表
我姨媽就係好似你咁 我阿媽比我讀屋村幼稚園,小學,勁方便,車都唔使搭。一樣大既表妹就由幼稚園 ...
雖然呢個係好extreme既case, 但父母真係要正視,有時子女係點父母好大責任

水晶宮

好媽媽勳章

引用:4年嚟我都多次問自己有冇選錯左呢, 我咁做

原帖由 馬鈴兒 於 14-10-30 發表
4年嚟我都多次問自己有冇選錯左呢, 我咁做係咪真係為佢好呢? 不希望輸左起跑線上, 要選好的幼稚園, 好的小 ...
既然你唔想輸係起跑線上,你無野可以做到。

我只要贏係終點,起跑線幾叻有咩用

我仔小一成績極差,今年小六,已經跑快左幾條街,老師仲叫佢揀返地區名校

「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

別墅

我寧願揀間佢每日返都開心嘅學校,而唔會睇咩起跑線,快樂嘅童年好緊要架!

大宅

我身邊有很多小朋友讀名校,從未聽過做功課都要做到半夜,真係太辛苦!反省吓是否放學返來時間安排上出左問題?同埋每個小朋友資質不同,唔好強求呀!我囡囡每晚9點睡覺,第二朝好精神咁去返學。你小朋友咁夜瞓,點會有精神?

首頁
12345...17

尾頁

跳至