自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

回覆:不希望輸左起跑線上我可以點做?

每年都有學生自殺,樓主你睇到呢啲新聞有冇擔心過?就係有啲家長要小朋友贏在起跑線,結果死在終點前。
回頭是岸呀

公爵府

引用:我寧願揀間佢每日返都開心嘅學校,而唔會睇

原帖由 einniw_gib 於 14-10-30 發表
我寧願揀間佢每日返都開心嘅學校,而唔會睇咩起跑線,快樂嘅童年好緊要架!

...
冇錯,快樂既童年係身心健全既基石。

公爵府

引用:Quote:bearcat2003+發表於+14-10-30+16:49+

原帖由 馬鈴兒 於 14-10-30 發表
好對, 佢成日對住D功課發夢, 我話佢你唔識就問啦, 但咁一來, 佢就係又問唔係又問, 好簡單的字/題目都話唔 ...
純粹係冇心做。佢係冇動力去做既,點解?因為做完功課得到既都係功課,或者補習,佢點解要做?我睇你寫佢既作息時間,都唔慌會有時間玩架啦?
我個仔做得點慢都好,過左11點我都會叫佢訓大,由得佢欠。而家二年班都只係比佢返功課班,放工返到屋企已經見佢做完功課响度玩。跟住每日都同佢講「嗱,一早做完功課係咪好好?可以玩乜都得」咁佢做功課時就會比心機做快啲。

公爵府

引用:你要我咁,我都想死,更何況小人兒,點頂得

原帖由 careycarey 於 14-11-02 發表
你要我咁,我都想死,更何況小人兒,點頂得順呢啲生活?我爸冇迫過我讀書,佢成日話我地健康就緊要(包括生 ...
健康身心最重要
睇下尋日灣仔妓女雙屍單野,個凶手都係自小優質教育,良好成長環境… 學有所成,高薪厚職,係外人眼中既天子嬌子,可惜心靈腐化,吸毒、殺人… 所以冇野比健全既心靈重要。

jc2009    發表於 14-11-3 11:09

公爵府

引用:其實我想講跨區,+讀緊果間都唔係咩名校,+亦

原帖由 馬鈴兒 於 14-10-31 發表
其實我想講跨區, 讀緊果間都唔係咩名校, 亦唔係會有直屬中學, 只係個校網會比我住緊果區好D, 我對佢要求唔 ...
呢個年紀要做到你想既野,係動力問題,唔係能力問題。佢既問題係冇動力,冇心裝載,你要先搵出點解佢會咁先。會唔會係你既管教方法唔適合佢呢?正如樓上有人講,可能真係要追返過往4年你係點教佢,找出問題所在,而老實講,問題往往係出响家長度。你要先改變自己心態,了解左小朋友既需要先,成績係其次,做唔晒欠交都冇計。你先了解下佢學校生活愉唔愉快、壓力大唔大先啦

首頁

尾頁

跳至