母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

別墅

我bb一個月大喇,我超級少奶,估計一次有20-30ml...(夜晚有一餐無埋身,奶粉就要開多一安)雖然我自問呢個月已盡力埋身餵,泵,同埋食上奶嘢,但成個月都係咁……我想知自己係咪好快會無晒奶??想像唔到一直都要咁努力而係窮到咁

別墅

回覆:窮媽一名,可以撐幾耐……

我同你一樣,都好吾開心。d人成日話一定有奶,我就覺得吾係!

大宅

我個仔就嚟八個月,我每四小時計,一次最多三安,但我都照泵,儲埋比佢飲

別墅

TandE 發表於 14-10-30 13:57
我個仔就嚟八個月,我每四小時計,一次最多三安,但我都照泵,儲埋比佢飲

...
如果我有三安就好喇!!

別墅

回覆 ricech 的帖子

其實我聽都唔少人都無⋯我又想盡量堅持,唔知會唔會有日突然連嗰丁丁都無埋?⋯

子爵府

淨埋身夠6條濕片咪夠食囉,我唔會理泵出來有幾多,因為無一個泵可以好得過bb,我亦都唔會定義自己窮定富,夠食咪全人奶囉埋身唔夠濕片咪補粉囉,跟本唔需要比壓力自己

複式洋房

我都係... 頂盡40ml...
依家坐月埋身餵完差不多一個鐘又喊肚餓
唔好話泵,連瞓覺時間都冇....
我淨係想佢每餐都食得飽only.........

別墅

引用:我都係...+頂盡40ml...+依家坐月埋身餵完差

原帖由 MandyLouis912 於 14-10-30 發表
我都係... 頂盡40ml...
依家坐月埋身餵完差不多一個鐘又喊肚餓
唔好話泵,連瞓覺時間都冇....
咁有無補粉?

大宅

引用:我bb一個月大喇,我超級少奶,估計一次有20

原帖由 marah 於 14-10-30 發表
我bb一個月大喇,我超級少奶,估計一次有20-30ml...(夜晚有一餐無埋身,奶粉就要開多一安)雖然我自問呢個 ...
我嗰時都係咁,個零鐘要食,好像9點食到9點9,10:30又會嘈
我覺得自己超少奶的,不過一個月後有一日要出街四個鐘,返到屋企已經硬哂,泵出來見到兩三條奶柱,幾開心(雖然都係得兩三安)
你現在才一個月,放心,bb夠的! 俾信心自己便行了!!

複式洋房

ricech 發表於 14-10-30 17:51
咁有無補粉?
有,11/12點臨瞓前會飲3 Oz 奶粉,等佢可以瞓耐啲

別墅

回覆 MandyLouis912 的帖子

如果可以捱個幾鐘我就好欣慰…我B食到忟同喊,僥倖放得低都會喺幾分鐘內喊

禁止訪問

回覆:marah 的帖子

複式洋房

marah 發表於 14-10-30 20:57
回覆 MandyLouis912 的帖子

如果可以捱個幾鐘我就好欣慰…我B食到忟同喊,僥倖放得低都會喺幾分鐘內喊 ...
我嗰個都係,唔知係咪因為到咗「猛長期」,所以要係咁不停食奶😭

男爵府

回覆:marah 的帖子

我都是灰爆,個半月到現在2邊加起得2安…要儲2餐俾一餐,隔餐補粉…我諗我會堅持直到收奶

大宅

回覆 marah 的帖子

我都係少奶的, 試盡不同上奶/增奶食物都無用儲2-3次泵奶先夠1餐, 但都堅持半人奶到6個月
返工就泵奶
放假時日間會埋身+泵奶, 想同阿B多喲親密接觸, 夜晚就奶粉

男爵府

密密泵, 最緊要夠訓, 加油!

大宅

引用:淨埋身夠6條濕片咪夠食囉,我唔會理泵出來

原帖由 chan_chi_mun 於 14-10-30 發表
淨埋身夠6條濕片咪夠食囉,我唔會理泵出來有幾多,因為無一個泵可以好得過bb,我亦都唔會定義自己窮定富, ...
非常同意!我而家都係咁做,1日只有1-2餐餵奶粉,其餘時間埋身或泵奶,BB重得好好,姑娘都有讚!

別墅

回覆 LSC 的帖子

咁你返工時一日泵幾次呀?每次幾耐?

大宅

回覆 marah 的帖子

一日6-7次公司2次, 每次20-30分鍾
屋企就約40分鍾一次, 凌晨半夜都會泵

大宅

加油,餵到幾多餵幾多。我也是窮,力為BB

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊