在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

唉...好煩惱呀~我本身係一間細公司做緊marketing supervisor....但細到不得了....
人工幾好~唔錯, 暫時無乜野做, 因為係開荒, 每日暫時準時收工, 番5DAY~
個人都幾頹下...有雙糧同BONUS....

咁岩呢個時候我舊公司要expand, 需要請人~
呢個MOMENT佢地無晒中級管理層...
所以想搵我番去做AM....
我尋日請左假去見工....今朝收到電話請左....
不過OFFER麻麻地...比呢度人工高10%到啦....
但就大公司, 有O靚, 有TITLE, 有勁多野做, OT到爆.....
一樣有雙糧BONUS...

想問下各位JM你地會點揀呀...
如果我呢個時候轉工.....我2邊都無晒雙糧同BONUS....
我1月尾又要去旅行...本身想用雙糧舊錢去...
但如果轉左....就無左呢舊錢之餘...仲要請no pay leave.....

點解D TIMING咁唔夾架!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
俾著你地...會揀career path 定 $$$呀?

大宅

舊公司? 當時因咩而走?
OT到爆, 有無需要照顧小朋友? OT有無$$?
BONUS? 幾多? 一個月?
現時公司有無發展空間?

比我唔會走, 唔係因為年尾份糧, 而係我有小朋友, 我需要準時收工, 如無小朋友, 夜晚又無TAKE COURSE得閒, 而OT有補水, 我唔介意OT, 更何況係大公司點都好過公司仔

大宅

amyyiu888 發表於 14-10-30 16:31
舊公司? 當時因咩而走?
OT到爆, 有無需要照顧小朋友? OT有無$$?
BONUS? 幾多? 一個月?
當年走係因為當時呢間公司做野好傳統做MKT最忌無發揮, 做黎做去都係個D~
所以我跳左出去做FMCG.....
無小朋友要照顧, 亦無OT補水.....
以前我通常OT到7點....
現時公司發展公司.....比較慢~
因為老細好"立羅".....

大宅

老闆無轉作風應該都唔會點轉, 遲下會唔會又出現你走的原因呢? 不過話晒大公司, 到時再轉都可轉得好D
6點收工, OT到7點都唔算點OT了, 無補水都OK
甘我會轉, 睇長遠

伯爵府

2018復活節勳章

比我唔會轉啦. 年尾又出DOUBLE PAY.
起碼而家份工準時走得

大宅

amyyiu888 發表於 14-10-30 16:48
老闆無轉作風應該都唔會點轉, 遲下會唔會又出現你走的原因呢? 不過話晒大公司, 到時再轉都可轉得好D
6點收 ...
就係作風轉左....呢3年佢地發展得好大下.......

大宅

轉了, 機會唔係時時有, 係蝕左份雙糧同花紅, 但好快揾返了

伯爵府

好媽媽勳章

引用:+本帖最後由+winniewwl+於+14-10-30+16:20+

原帖由 winniewwl 於 14-10-30 發表

唉...好煩惱呀~我本身係一間細公司做緊marketing supervi ...
10% 太少。講下價先。同舊公司講,年尾review,而家公司都commit 左會加??%,10%即係仲差左,點走?佢要得人,自然要捨得比錢,講左價先。

JK.KPYIU    發表於 14-10-31 15:37

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由 winniewwl 於 14-10-30 發表

原帖由 jlam 於 14-10-30 發表
10% 太少。講下價先。同舊公司講,年尾review,而家公司都commit 左會加??%,10%即係仲差左,點走?佢要 ...
Agree. Bargin another 10 to 15%

大宅

BK Milk勳章

回覆:年尾先俾個OFFER人....

可以同佢講要佢地比sign on bonus 嗎?你話而家走你會冇咗bonus同double pay. 要新公司補比你。睇下制唔制。如果唔係,而你唔急或冇必要,我就stay put, no move la!

purple_onion    發表於 14-10-31 16:34

別墅

winniewwl 發表於 14-10-30 16:17
唉...好煩惱呀~我本身係一間細公司做緊marketing supervisor....但細到不得了....
人工幾好~唔錯, 暫時無乜 ...
我會走

大宅

舊公司甘好做,又可以準時走,好難得甘安穩喎.

大宅

回覆 amyyiu888 的帖子

我計過了~1年就搵番個bonus+double pay......

大宅

jlam 發表於 14-10-30 17:28
10% 太少。講下價先。同舊公司講,年尾review,而家公司都commit 左會加??%,10%即係仲差左,點走?佢要 ...
我都覺得少左D我開頭叫價係高20%, 佢壓我價~
我個FD仲幫我同HR FIGHT...
但HR就諸多藉口要壓我價...又話我學歷唔夠~
又話我人工跳得太快...ETC.....
個HR仲要同我講明....
如果我ACCEPT的話, 呢個價係我過試用期唔會再REVIEW....
因為已經包左落去......

大宅

jelly-pudding 發表於 14-10-30 21:22
Agree. Bargin another 10 to 15%
HR唔肯...佢死都話我學歷唔夠....
我問佢要咩學歷~佢又講唔出

大宅

bbkayla 發表於 14-10-30 21:32
可以同佢講要佢地比sign on bonus 嗎?你話而家走你會冇咗bonus同double pay. 要新公司補比你。睇下制唔制 ...
肯定唔會啦...連人工都壓我價...
點解會補BONUS+DOUBLE PAY俾我.......
所以我尋日覆左佢地
我暫時唔ACCEPT個OFFER

大宅

goodtea 發表於 14-10-30 23:01
舊公司甘好做,又可以準時走,好難得甘安穩喎.
係好安穩...~係一份人人夢未以求的工~
只不過...份工真係好悶好悶好悶...
同埋做野無成功感

大宅

你而家無小朋友,有無諗住生小朋友先,如果想生就吾好走。如果決定吾生既話就走,吾怕博

男爵府

MommyPanel勳章 育兒性格勳章

比我唔走, 因為怕悶, 同埋比10%冇誠意
除非有20%

大宅

peggypeggy820 發表於 14-10-31 10:42
比我唔走, 因為怕悶, 同埋比10%冇誠意
除非有20%
我都覺得無誠意....我朋友幫我由25%FIGHT, FIGHT 到15%都唔肯
夾硬話我學歷差 (我係U GRAD架)..唔肯俾咁高人工我

首頁

尾頁

跳至