夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

別墅

del...............

[ 本文章最後由 changeyourmind 於 08-3-15 10:50 編輯 ]

別墅

del.............

[ 本文章最後由 changeyourmind 於 08-3-15 10:51 編輯 ]

別墅

del.........

[ 本文章最後由 changeyourmind 於 08-3-15 10:51 編輯 ]

伯爵府

hashtag影視迷勳章 大廚勳章 叻叻勳章 畀面勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

delete...........

[ 本文章最後由 yauyauo 於 08-3-21 18:00 編輯 ]

大宅

你好
雖然唔知發生左咩事
不過仔仔係無辜的
希望你能勇敢地過呢段難過的日子
不如找輔導員傾下
可能會舒服D

公爵府

畀面勳章

為左個仔,振作!

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

原文章由 快樂 於 08-3-12 01:19 發表
為左個仔,振作!

dun give up , no matter ur husband not here ! but he will know ! i always support u and ur son !
did ur mother know that of ur husband now?

大宅

雖然我都不知發生甚麼事, 但樓主真要振作, 好好做人! 你仔仔好生性, 為佢你要努力!

或者, 我都講一個真人真事給你聽:

一對情投意合的情侶, 拍了幾年拖後, 終於結婚了. 幾年後, 他們有了人生中第一個寶寶, 可惜天意弄人, 寶寶先天是弱智兒童, 太太全職照顧, 可惜丈夫覺得有一個這樣的仔很沒面子, 由照顧及生活的變化, 令夫婦間經常吵架, 感情開始轉變. 最後丈夫嚴器這個兒子, 決定要離開, 結束這段婚姻, 走了!

太太頓時失去一切, 獨力承受一切傷感及痛苦, 生活無依. 有親朋叫他放棄兒子, 理由是就算他把兒子養大, 不但沒有甚麼回報, 還要很吃力的要照顧一世, 更不要論能享甚麼福!

她亦知道, 要照顧他, 比一般的單親家庭更辛苦及困難. 但她堅強面對, 決定獨力養大兒子, 為的不是甚麼, 只有一個原因 '他是我的兒子'.

託鄰居的幫忙, 日間代為照顧兒子, 她到外面找了一份收入低微的工作, 晚間照顧兒子, 生活充實了很多. 經過多年後, 兒子長大了, 雖然兒子沒可能有甚麼轉變, 但她一直陪着她走過這段人生, 其實就是兒子對她的回報.

時間及信心能改變現在的傷痛, 努力吧! 樓主.

別墅

你個仔仔好乖,好羨慕,同佢一齊開心過生活

唔開心一定會有,要相信之後日子就會好,今個月仲sad,半年後就好d,一年...三年...總有一日一定会好

祝安好

大宅

Mind,

A lot of us care about you, and worry about you... its good to have you here expressing how you feel... so that we know how you are doing, and we feel your pain too..

Please know that you are everything to your son now, and if you don't care for yourself, your son will feel exactly how you feel now... that is pain....

I am sure you two can get through this, be strong for your son, he is only 5.... and take care of yourself too..

珍珠宮

樓主~你要振作ar!!!
你仲有你個仔要照顧!你個仔係你同你老公既血脈黎ga!你愛你老公,咁就應該好好照顧個仔~佢人仔細細好多野都要你理ga!!你要撐落去ar!!
仲有,要有好既身體先可以照顧身邊既人~你要保重啊!!

別墅

del.........

大宅

原文章由 changeyourmind 於 08-3-12 04:38 發表
是..屋企人都知道了...
我已很努力捱過來...

捱過就好了... 難過係少不免, 你有一個咁懂事咁錫你既仔仔, 佢就係你老公既影子, 你對住佢要控制自己情緒, 唔好影響佢既成長, 你老公雖然唔系你身邊, 但佢仍然會一直守護住你地兩個架, 你要好好生活, 唔好要佢擔心你... 努力呀!!

男爵府

醒目開學勳章

mind,
個仔好生性呀...!
收到你pm,我都放心dd...
雖然呢排你情緒失控令身體差...又咁對個仔,
但知你點都肯盡量有克制自己!

過渡期...慢慢會轉變架喇...
老公0既事...點都要接受...係冇辦法中0既辦法....
你個仔好懂事,好在乎你.

講真若發生0係我身上,可能我都一樣會唔理智,
所似好需要靠呻訴中,等人勸勉,提醒下,
你呢方面已做得好好,

互勉啊~

男爵府

醒目開學勳章

mind,
為老公,你已頻撲,廢寢忘餐好一段日子....

愛老公,唔好令佢唔安心喇.....
要繼續愛惜自己,愛惜個仔,
好好調養身體!

男爵府

醒目開學勳章

加油~

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

mind
見到妳的留言, 終可舒一口氣,
前路雖然艱辛, 但妳並不孤獨,
因妳有最寶貝的兒子, 佢好生性, 讓我好感動,
還有一班互不認識, 又卻十分關心妳的網友默默支持妳,
希望妳儘快重新振作, 好好與兒子開心地活下去.

男爵府

好媽媽勳章 環保接龍勳章

雖然我都唔知你發生咩事, 但見你兒子咁愛你咁懂事, 莫非你忍心見一個咁愛你人為了你而痛苦嗎, 你唔開心, 情緒和行為一定為影響身邊的人, 為了你兒子, 一定要堅強下去, 傷心事一定會隨時間而變淡, 你要努力, 唔好再自暴自棄, 更加唔可以自殘, 唔好為愛你的人而令到他們失望, 努力 changeyourmind.

大宅

你仔仔好生性, 你要堅強好好生活落去 !!

只有時間才可減輕你的傷痛.....你要接受事實....一切都成過去... 你將會慢慢爬起身 ...... 不用急, 真係要時間.

[ 本文章最後由 grace318 於 08-3-12 10:55 編輯 ]

大宅

mind,

看了回應, 我大約知道發生了甚麼事. mind 你知道嗎? 在這個世界上, 你擁有兩樣珍寶.

1) 真愛 - 你老公給你的愛, 你最清楚, 這種愛並非要你自暴自棄. 相反, 他希望你有精彩的人生, 這並非要奢華或五光十色的生活, 而是要你好好的生存, 好好的渡過你的每一天.

2) 愛的延續 - 你們的愛, 帶給你們一個生性, 明理的兒子, 他可是你們'愛的証明', 他流著你們的血, 能感受到你們的愛, 對你做出一些並非一個5歲小孩會做的事. 証明你們的愛並非完結, 而是更無窮無盡, 不停的延續中. 所以你要為你們的愛努力, 振作! 好好養育教導你的兒子.

這兩樣珍寶並非每個人都能擁有, 看看多少post有第3者或感情缺裂或是教育小孩的間題. 雖然擁有的時間不長, 但你已經是一個幸運兒了. 多點向好的方向想, 人生還有很多美好的事情!

祝願你幸福快樂!

首頁

尾頁

跳至