夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

別墅

del............

[ 本文章最後由 changeyourmind 於 08-3-15 10:52 編輯 ]

禁止訪問

珍珠宮

我唔識安慰你,我只係想比你知,我地大家都好關心你,有咩事上來傾下,唔好屈住。

祝福你!

大宅

雖然妳情緒失控係咁打妳個仔,
但未嘗唔係一件好事,
因為妳可以發洩之外,
佢嘅傷痕又可以提醒妳
唔好再對佢做出一啲傷害行為~~

都唔知可以同妳講咩好,
但真係要加油,加油,
呢度好多人都支持妳同妳仔仔架:)

禁止訪問

男爵府

好媽媽勳章

changeyourmind
再見到妳係BK出現,真係好開心呀!
記住一定要加油。
祝福妳!
C.C MUN

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

不要自責啦.雖然我唔知發生乜事.但係我真心希望你化悲奮為力量,好好照顧仔仔.活在當下,珍惜眼前人.
原文章由 changeyourmind 於 08-3-12 21:54 發表
我係一個好少同人講心事ge人, 就算咸都吾會比人見到...所以能夠借個位, 讓我可以舒發情緒, 還得到你們一直支持安慰.., 只有無言的落淚....你們說話我全聽到入耳的, 只是自已的不爭氣!
我會咬實牙根的捱過它...謝謝 ...

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

講真,睇住你打既野..1路係度喊,繼續睇埋第2,3板..我諗我大概知道咩事..
你個仔好可愛,1路睇時以為佢有10歲,睇到中間先知原來只有5歲,好生性,懂事..其實佢自己都失去左個至親,佢都好慘架~~但佢仲識tum番你,安慰你~因為你係佢係世界上唯1最親既媽咪..
愛你自己多d,愛你個仔多d,努力生活落去啦...呢度有好多人會支持你架!!!

男爵府

原文章由 白活 於 12/3/2008 03:32 PM 發表
雖然妳情緒失控係咁打妳個仔,
但未嘗唔係一件好事,
因為妳可以發洩之外,
佢嘅傷痕又可以提醒妳
唔好再對佢做出一啲傷害行為~~

都唔知可以同妳講咩好,
但真係要加油,加油,
呢度好多人都支持妳同妳仔仔架:) ...

妳講既野好"另類"...
但唸深一層,又好似幾啱~ 好正面!

男爵府

mind,

今日收到妳pm,我真係好開心! (btw 多謝妳教識我 - 原來腳生蘿蔔仔,係可以用炒鹽來敷既~ 又學多樣野!) 其實人生在世,都不外乎不停咁學習~ 有時上天比我地一d考驗,都係比我地學習人生既機會...妳同仔仔前面既路,就算係艱難都好,妳仔仔都要靠妳帶著佢行出來~ 幸福唔一定係人比既,係可以靠自己架!妳好叻女~ 所以我對妳充滿信心!!!

別墅

del........

[ 本文章最後由 changeyourmind 於 08-3-15 10:52 編輯 ]

別墅

del.......

男爵府

其實你應該更加要保重自己,你囝囝在這世界上已經無左其中一個至親,如果你有什麼事,那他怎樣辦??我覺得當你做了父母,自己條命已經唔係自己,你就算病到死都要煮飯返工,你自己唔食細都要食,傷心係傷心但這地球唔會因為咁樣唔轉,所以你可以傷心幾日,快些收拾心情,照顧你囝囝
Nijnje

禁止訪問

公爵府

原文章由 changeyourmind 於 08-3-12 00:44 發表
我返左來新加坡, 因為要處理d事….一落機第二日就要係e院吊鹽水…可能因為仍然食素, 不夠營養..而且本身低血壓同貧血…個人好虛….

以前ge我真係好硬淨, 無論遇到咩困難, 受咩挫折, 都吾會驚, 一樣克服到, 因為我 ...

身為局我人ge我一路睇你ge post一路都流眼淚, 更何況你要親歷咁大ge巨變(雖然5係太了解全部內情), 我諗你所表現ge行為我會明白諒解.
由你個post睇到, 你個囝係好乖巧, 懂事同好鍚你ge, 所以亦都因為咁你要好好活活下去, 你個仔好需要你, 你要振作, 加油.
每個人都有自己ge故事, 你今日所發生的亦都只係生命中其中一部份, 仲有漫長ge路要行, 希望時間可以幫你沖淡一齊.

大宅

你慢慢來啦, 你而家真係心理壓力會好大 ...... 有時真係唔想今做, 但又係做佐, 唔好自責自己 ...... 身邊人會明白你感受 (你仔仔都會諒解你 ). 佢地會扶你起身, 但你要比隻手大家先得. 你唔係廢人, 如你係廢人, 今我都係廢人啦, 唔好今自責自己, 你一定得, 只要你有心, 就會得 !

原文章由 changeyourmind 於 08-3-13 04:25 發表
唉....又不能入睡......
阿仔一直錫我, care我, 我係心知..他愈對我好, 我愈..痛恨自己....
...現在有時候都不敢面對佢, 因為自已沒有給他兌現誠諾.....我經常自責, 咒罵自已...感到自已好無用, 是廢人
根本無資格有 ...

別墅

原文章由 changeyourmind 於 08-3-13 04:44 發表

我經常都用他名義做善事, 而且老公不計較的性格也幫過很多人...我吃素..都因為老公, 因為我什麼都做不到.只好許了一個願..如果老公沒事, 就以後都食素..但可惜..最終都不能如願.....
現在我見到肉都不想吃, 可能已 ...

我亦是很少會發表言論的,但我一直都有看你的遭遇,有時還忍不住想哭...現在的情況已經係一個事實,你現在覺得很對不起兒子,那麼,你就要從這一刻開始去補救,做一個盡責任的好媽媽了...現在去改還不會遲呢...因為現在你只是為了不能給一個完整的家庭給囝囝以及曾經打過他而後悔罷了,已沒有其他,但如果你現在不重新振作,好好教好兒子,做一個好媽媽的話,我相信,幾年後,你又再多一些令你內疚的事了,可能你到時又會怪自已沒有好好補賞兒子,沒有做一個好媽媽...等等...我亦是二個小朋友的媽媽,我知道如果孩子失去了爸爸,對他們來說已經是一件很難接受的事了,如果連媽媽都顯得沒有希望,那麼孩子會更加恐懼,更加不安...我真是不忍心看見小朋友有這些心理影響...請你振作一些吧...小孩子是應該有一個堅強的媽媽的,因為孩子用什麼態度去對待已失去了父親的事實,很多時取決於媽媽是怎樣的去面對,如果媽媽是積極,那麼,孩子都會是積極的...給自己一個期限吧,一定要同自己講:過了今天,傷痛又會少了些...如果發現天天都是很傷痛,OK,要有個信念,,再等多一天吧,明天一定會再少D痛...
希望你不要放棄,因為你的囝囝很需要一個堅強的媽媽,很需要一個會笑的媽媽的...
祝福你...

複式洋房

如果真的很痛苦,可否借助聽彿經.試吓會唔會有D幫助.

放下我執 - 何必執着於一個實現唔到的承諾而加添自己和兒子的痛苦呢.
緣起緣落 - 一切隨緣,去者巳去. 悲傷的感覺不要逃避,也不要跨大.隨着生活,時間慢慢復原.
當下生活 - 生活依然要過,飯要吃,人要活. 既然是這樣請努力吧.

千萬不可放棄生命,你仲未完成幫你老公去帶大他的兒子的責任.
努力呀

大宅

老公只係一個捐了一粒精子比你嘅人, 佢本來就同你係2個世界嘅人, 本來大家就係冇關係嘅, 所以佢要離開, 根本唔值得咁難過(當然佢離開你係為了第3者啦)
但你個仔係你10月懷胎生佢出來, 佢係你肚內同你共同生活了10個月來到呢個世界, 你同佢有好密切, 血濃如水嘅關係, 呢個關係係冇人可以代替的, 冇人可以比你地嘅關係更密切, 所以你個仔先至值得你全心全意去愛........若你想通這一點, 你就會為你個仔而振作起來呢........努力呀 , 支持你

伯爵府

好媽媽勳章

Hi~Hi~終於都再見你的posts喇!
已經有好多有心人俾左意見你,
鼓勵說話都講左好多,佢地都講得好好.
我既說話可能只係
錦上添花,未必能夠雪中送炭.不過,
無論如何,我只係想盡一點心意,
給你一點支持,希望可以你可以振作!

我明白,發生係別人身上既痛苦,
旁人既說話講來係比較輕鬆,
講安慰既說話總比受害人既痛苦容易,
針唔吉到肉係唔知痛....

我未生小朋友時,成日覺得係無可能既事.
人既肚點可能可以容納到一個8-9磅既bb?
個陰道口甘窄,點可能會生得出一個人?
生bb甘痛,而且充滿危險,
點解都可以大小平安........
一連串"無可能"既問號係我腦裡面.
直至我同老公決定生bb,
我真的懷孕了,
肚子一路一路大,
起初我都好擔心,
生完bb,我會唔會死?

一切既"無可能"都已經變成可能了,
我既囡囡已經2.5歲喇......
而你既囝囝亦5歲了,
而且佢甘生性.......
你要為自己而驕傲啊!
生產時既痛楚可能比不上你現在既痛楚,
但都講明左,無事係不可能啊.
甘辛苦生了囝囝出黎,你忍心"折磨"佢嗎?
愛惜自己就係愛惜你老公/囝囝,身邊關心你既人.
請你停止折磨自己,停止讓"愧疚感"再漫延,
慢慢嘗試重新站起來,面對現實.......
前面既路雖然好長,艱難........
但你有囝囝及親人既支持,
我地相信你,一定可以走得過!!!

加油啊!!

首頁

尾頁

跳至