婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

尼排先加入嚟呻下,我寫出來唔係話佢乜,只係想揾個地方發泄下,因為係裡度我無朋友可以講,又唔好同自己媽咪講,唔想佢擔心我,先講下背景。
我第一次以白話寫帖出嚟,有寫錯或者睇唔明嘅地方個位媽咪見笑了,我係一位遠嫁嘅媽咪,大學畢業後係上海工作三年,之後同老公拍拖,雖然我哋異地,但係每個月都會見面,辛苦但幸福。舊年七月定咗婚,跟住有咗BB,之後結婚生仔⋯⋯
未生BB之前大家都生活的好開心,未黑過面,但自從生BB果日開始矛盾越來越多。生之前醫生話老公可以陪產,99一聽到醫生咁講即刻話唔得,話男人睇女人生仔唔好,唔見得血,佢家鄉有規矩係咁,好,我尊重佢,同埋我都唔想我老公見到我生BB個樣,驚佢嚇親,唔陪產就唔陪產掛。到快生果時已超過預產期幾日,醫生檢查後話羊水開始減少,要第二日去醫院打催生針生產,咁我同老公講我好驚,要佢陪我去醫院生BB,99又話唔洗老公陪,話佢要返工揾食,我哋自己去生,,我話應該會有陪產假架,佢又話C6果份工無陪產假,C6又傻傻哋唔事先同公司確認下,老公要陪我去,點知99點都唔俾佢去,,C6同佢吵,佢都係咁個態度,我唔想屋企人搞到唔開心,我就同老公講算啦,聽99話。
生BB果日真係好痛苦,老公又唔係身邊,諗起99尼幾日個做法真係好心痛,係我最痛苦最需要老公嘅時候,佢都阻住我哋,
陣痛時真係拿命咁,痛到成個人出嗮汗,唔停翻來覆去,又驚整到BB,唔停哭,好想死,醫生話我骨架細,盆骨唔夠大,BB又好大隻,順產會好難,陣痛咗成日宮口都唔開,我一d力氣都冇嗮,我同99講真係頂唔順俾我剖掛,99即刻話唔好開刀,對身體唔好,雖然爲我著想、有道理但都要睇下情況唔係嗎,其實我知佢係唔捨得俾錢,我痛到唔想同佢爭,就算死我都要堅強生出BB,但係成日只係食咗碗粥,肚餓到極,點生BB,99話我生BB會無胃口食嘢,未準備飯,我個肚係咁叫都唔理我,連盒飯都未買俾我食。
我痛到暈咗又痛到醒返,期間老公唔停打電話過來,99講我好好,唔洗擔心,我覺得我真係會死係佢手上,我哭到好大聲,叫C6快d死過來,C6驚我有事拉拉聲趕過來,岩岩到咗醫院仲未講一句就被姑娘推入手術室,生產過程就唔講了,太慘,
今日寫到此,夜了,大家早d休息,早抖啦, ( 唔喜勿噴哦,多謝理解 )

公爵府

緊急開刀當然要由自己話事.(生命系自己的) 點到99批准呀 ? 小心縱壞左佢呀 ? 佢以為自己系最高統治者呀 ?

大宅

你老公係上海人??

男爵府

引用:尼排先加入嚟呻下,我寫出來唔係話佢乜,只

原帖由 sunnybaobei 於 14-10-30 發表
尼排先加入嚟呻下,我寫出來唔係話佢乜,只係想揾個地方發泄下,因為係裡度我無朋友可以講,又唔好同自己媽 ...
搞錯你99都生過囝,點解唔明呢個時候係最需要c6嘅時候?!
好過份

大宅

回覆:奶奶,請你明白我 !

遲早俾呢啲99同愚孝老公害死你都係小心啲好

伯爵府

你太順得人了,我自己的事,我自己的子女,通通由我掌握掌控,無人可以阻礙我。

侯爵府

BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

點解唔自己話事

伯爵府

下。。你竟然俾99陪你去醫院生仔?你99簡直變態,明明你肚餓想食野都唔肯比你食,又唔理醫生檢查意見,簡直想攞你命啦!我好唔明點解你唔叫自己亞媽陪你去生?????

你係上海/香港生呀?
另外你痛到叫到老公係電話都聽到,真係好得人驚。。。慘

大宅

引用:緊急開刀當然要由自己話事.(生命系自己的)+

原帖由 美之選468 於 14-10-30 發表
緊急開刀當然要由自己話事.(生命系自己的) 點到99批准呀 ? 小心縱壞左佢呀 ? 佢以為自己系最高統治者呀 ? ...
一直以來我都係個乖新抱,奶奶話佢生咗四個仔囡好有經驗,有佢係度唔怕,所以由佢話事

大宅

引用:你老公係上海人??

原帖由 mamacy 於 14-10-30 發表
你老公係上海人??
我係上海人,老公係香港人哦

大宅

引用:Quote:原帖由+sunnybaobei+於+14-10-30+發

原帖由 Pizzaa 於 14-10-30 發表
搞錯你99都生過囝,點解唔明呢個時候係最需要c6嘅時候?!
好過份
係啊,我都好唔明佢點諗,又唔聽人哋講,都要自己話事,好無奈,

大宅

引用:遲早俾呢啲99同愚孝老公害死你都係小心啲好

原帖由 Linda20 於 14-10-30 發表
遲早俾呢啲99同愚孝老公害死你都係小心啲好
之後仲有好多奇葩事,

大宅

引用:你太順得人了,我自己的事,我自己的子女,

原帖由 SKB 於 14-10-30 發表
你太順得人了,我自己的事,我自己的子女,通通由我掌握掌控,無人可以阻礙我。

...
我唔想搞到大家嗌交,做人新抱都要忍氣吞聲,諗返轉頭覺得自己好傻

大宅

引用:下。。你竟然俾99陪你去醫院生仔?你99簡直

原帖由 M.A.C 於 14-10-31 發表
下。。你竟然俾99陪你去醫院生仔?你99簡直變態,明明你肚餓想食野都唔肯比你食,又唔理醫生檢查意見,簡直 ...
我係香港生,果時真係好肚餓,99竟話我咁痛會無胃口,唔買俾我食,我同佢講唔食嘢我真冇嗮力生BB,佢仲講尼段時間買唔到飯,,其實醫院週邊都有得買,就算無盒飯買個包仲得掛,佢都唔買,,生完先買咗兩塊凍冰冰嘅麵包,好慘!!!

子爵府

引用:Quote:原帖由 SKB 於 14-10-30 發表你太順

原帖由 sunnybaobei 於 14-10-31 發表
我唔想搞到大家嗌交,做人新抱都要忍氣吞聲,諗返轉頭覺得自己好傻
只可以話你太傻太天真
Too simple , sometimes naive
咩都要搵你奶奶批准

伯爵府

回覆:sunnybaobei 的帖子

你要堅強,你99

大宅

BK Milk勳章

只可以話你係個聽教聽話,順得人意既好易蝦家嫂 自己小心d,好好照顧自己啦

大宅

你99變態,控制欲咁強,唔俾陪產都算,有咩理由肚餓都唔俾食野,依家你肚餓定佢肚餓,你生仔定佢生仔呀,睇到火都嚟,我生完仔餓到大笨象都吞得落呀

複式洋房

回覆:sunnybaobei 的帖子

太多99都只當媳婦是生孫工具。你要自愛。仲使99自己是女人,亦可能有女,但唔會當你自己人咁照顧。最錫你的,還是你父母。

Bb,c6也有份。仲使唔入手術室,都無理由不可在手術室外等你⋯

無人性的99。

樓主,要自愛。不然,之後有排受苦⋯

男爵府

開唔開刀邊輪到佢決定呀

首頁

尾頁

跳至