自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

無視港生反對 中大教授偏幫陸生用簡體字講義

繼早前有大陸學生因不滿外籍講師沒有以普通話授課,而憤然動粗之後,專上教學又再因為語文問題而出現奇聞。中大劉建南教授不單在堂上教導大陸學生如何在港找工作之外,更用簡體字的powerpoint講書,引發本地學生不滿。

據本報讀者報料,中大市場工程研究中心主任劉建南教授繼早前容許陸生以簡體字及普通話作簡報後,仍然無視香港學生的反對聲音,近期更加使用了簡體字的講義,期間雖有本地學生投訴看不懂,但劉教授在表明有英文powerpoint之下,仍然堅持用簡體字版講課。

在小休的時候,劉教授更質疑提出以英文授課的學生是否真的不懂簡體字,更表示香港人應該心胸廣闊學習中國文字語言,而且還明言舉手要求英文版本的就只有一人,故要少數服從多數,不過據讀者報料,當時仍有其他學生作出不滿,只是沒有發言機會,而課程簡介亦寫明是以英語授課。

此外,課堂的內容雖然是「國際企業」,但有學生指有半小時的課堂離題,內容反而是為愈半數的大陸生教路,教導他們如何在港找工作,方便他們取得居港權,實在是匪夷所思。

http://www.passiontimes.hk/article/10-30-2014/19466

唉 

子爵府

回覆:無視港生反對 中大教授偏幫陸生用簡體字講義

個教授9成9係大陸人,不過中大學生仲未出聲咩

大宅

引用:Quote:原帖由+大力大力+於+14-10-31+發表但

原帖由 mrschocolate 於 14-10-31 發表
大陸學生勤唔勤力,香港學生懶唔懶同教學&教材語言文字選擇無完全無關。大學每科都有subject syllabus,係 ...
丨對,對,對。每班都有人考得好,同考得差。有教無類精神去左邊?比著我,要我聽煲冬瓜,左右隔離都係b6 人,個教授又掛住照顧佢地,我都會冇心機讀

珍珠宮

引用:阿 professor 可能都係大陸人,同一個鼻孔

原帖由 mc_pigpig 於 14-10-31 發表
阿 professor 可能都係大陸人,同一個鼻孔出氣的
I think so.

男爵府

引用:阿 professor 可能都係大陸人,同一個鼻孔

原帖由 mc_pigpig 於 14-10-31 發表
阿 professor 可能都係大陸人,同一個鼻孔出氣的

禁止訪問

男爵府

回覆 minniebella 的帖子

牙sir唔係因為怕比人打所以用簡體,幾年前開始8大一部份教授講師都係係外國讀完phd既b6做,所以呢位阿sir好可能根本就係b6

珍珠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 分享愛 想生BB熱投 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

離諳

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

香港是國際城市,
在香港的大學一向也是使用英語作為主流教學,
現在是用簡體字來代替英語,
好明顯是摧毀香港百幾年來建立基業,

有如⋯⋯自毀長城!

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

最大問題應該係大學本身,唔係有既定學習語言嗎,咁其他國藉既同學唔識英文或中文係咪要出各自合適語言note,

侯爵府

adaughter 發表於 14-10-31 00:28
我唔明點解班大6人黎hk 唔學習人地文化,要人地黎就番佢地轉頭,更加唔明個professor 做乜野要用簡體 ..... ...
因為係佢地眼中
香港只係一個受盡大陸恩惠的小城市
香港人唔用普通話同簡體字係香港人的錯

他們的行為是撥亂歸正

這是從他們口中聽到的

侯爵府

認識瑞士牛牛第三回 DHA勳章 陪月勳章

adaughter 發表於 14-10-31 00:28
我唔明點解班大6人黎hk 唔學習人地文化,要人地黎就番佢地轉頭,更加唔明個professor 做乜野要用簡體 ..... ...

咪係!叫佢地返上大陸讀飽佢!!

公爵府

畀面勳章

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

睇教授個樣都知佢係大陸人

男爵府

Miulo 發表於 14-10-31 11:21
咁你寸我,係咪又以為你自己好醒呀!

唔係串你
係希望你會覆返我:我曲線你都睇唔出

公爵府

nicolebean 發表於 14-10-31 08:48
你講呢d野係咪以為自己好醒架?
咁你寸我,係咪又以為你自己好醒呀!

水晶宮

好憎呢D咁既人,
就算佢係大陸人黎教都好,
食緊香港人俾錢既飯,
尊重下自己啦...
再唔係教授你返大陸教啦

珍珠宮

咩料?!教授出糧是人仔或港紙?

子爵府

子爵府

離曬譜

首頁

尾頁

跳至