自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

近來見到朋友個姐姐煮飯差d燒左間屋,有d怕!所以就問問朋友又上網搵搵邊到有滅火筒買,搵到有買有租!大家會買定租啊?因為怕去深水保買平平個d冇人來定期check,過左幾年又唔知掉去邊,好似租滅火筒好d!大家會買定租啊?

男爵府

回覆:買滅火筒定租好呢?

梗係買啦, 買支2-3kg ABC 乾粉減火筒啦, 美國馬來西亞靚啲, 一般大陸既都得啦, 2舊水, 消防條例要每年有消防牌既check 筒, 自己放屋企用, 平時望筒上壓力錶夠氣就得. 若壓力不夠指針向下跌, 買過另一支或叫消防公司充氣再用便可.

男爵府

滅火筒, 佐敦道, 上海街, 廣東道等做船上用品, 消防安全鋪頭便有

侯爵府

留毛。

我都想買。

愈嚟愈冇記性

別墅

其實又唔太識買,又見到有新聞見過會爆,好似搵人來check安全d。

侯爵府

話時話,漏電引起嘅火燭應該點處理?

愈嚟愈冇記性

男爵府

我係買

男爵府

引用:其實又唔太識買,又見到有新聞見過會爆,好

原帖由 sukicat 於 14-10-31 發表
其實又唔太識買,又見到有新聞見過會爆,好似搵人來check安全d。
除非你將滅火筒放在好熱既地方, 或壓力泡沫滅火筒放在時常有水接觸而令瓶身有銹蝕,否則滅火筒𣎴易爆。乾粉滅火筒(ABC型)已可滅所有火源, 電油紙木,每個乾粉㓕火筒有壓力錶, 只要指針在綠色地方壓力正常便可。

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:sukicat 的帖子

煮洗嘅火好似唔係用滅火筒。

但你可以去店問一問。

唔好去深水埗買,新填地街嗰d會好d。

我個工人用w40清潔爐頭,比我炒咗

水晶宮

家用, 可以買支粉劑筒 或 簡單d, 買防火毯, 粉劑筒可以救齊所有火源. 我兩樣都有, 剛剛又同朋友買過, 粉劑筒(大陸$150, 馬來西亞$2xx), 防火毯(英國$150)

在新填地街, 的消防設備公司買, 如有需要, 可以出埋合格證書, 但家用絕無必要.

水晶宮

ChinoB 發表於 14-10-31 01:14
話時話,漏電引起嘅火燭應該點處理?
電火, 可用 二氧化碳 或 粉劑 滅火筒.

珍珠宮

我家以前買細支,擺好多年先要換,後來搬屋換支大少少3百幾,基本上擺度唔旭佢壓力好穩定,得閒望下就ok, 我支新的都擺左3年幾,唔好租。我工人嚟第一時間教佢防火及使用滅火筒,之後每逢新聞大單火蠋都叫佢睇,順便提醒佢屋企有滅火筒,工人係善忘的

公爵府

自己買啦,你一年換一支都唔使一蚊日.不過廚房既爐火,用滅火毯好些

唔該唔好同我打招呼,不要點評!

別墅

訂左啦!最後都係唔想煩,租左支,又有人來check,又有人來搞晒所有野,錢都差唔多,我地呢d c9仔,都唔係好識睇,唔想煩,打去問問就搞點

首頁

尾頁

跳至