跳至

首頁
45678...14

尾頁

大宅

poor you! 中藥既野, 我覺得用黎調理身體就可能有效D, 但要快見效我都係buy西藥。希望你地成家快D好啦!

原文章由 bobodog 於 08-7-15 23:20 發表
我食左成5日中葯and勁瞓d痰竟然变左綠色今日要轉睇西醫& 吃antibiotics...豈有此理.....以后flu都唔会吃中葯la...激死我!! 聽日仲要同家姐幾家人去Disneyland....实咳c我地...and嚇c人....because Oak Oak, my husb ...

大宅

汶希尋日都上左第一堂泥膠班, 都好好噃, 阿女雖然好攰但佢都上得好開心, 最重要係有舊product拎住响手 (我要幫佢托住去上music class... 攞膽!)。

問過畫室度個哥哥仔, 佢話汶希個年紀上既常規畫班係逢星期六9:00-10:30... 太早喇, 另外又可能同ballet class clash... 但我都好想汶希繼續學番畫畫。我上次介紹比你西灣河0個個畫班, 因為個導師走左冇再開班, 但我朋友話佢剛剛直接搵左個導師上門教, 佢會報告番比我聽個導師有冇變質... 如果個導師OK, 你會唔會有興趣比jasper同我個女夾一齊上畫畫班呢?

原文章由 jellycheng 於 08-7-15 16:18 發表
今日上晝, Jasper亦上咗第一堂畫畫班。初初上堂時佢都眼紅紅咁望住我, 仲要我坐响隔離, 我話唔得, 然後婆婆(今朝我阿媽嚟探孫)叫我走。約15分鐘後, 我再打電話比婆婆問佢點表現, 婆婆話佢好ok, 個老師同佢話咗d嘢後, ...

大宅

唔好咁講啦, 你都唔想既~ 你搵新工人搵成點?

不過我係你我真係唔敢比D新工人自己帶住個仔/女走圍去, 我而家個工人自己帶住我個仔/女都只係walking distance, 最遠帶住阿仔都係由康怡廣場行返屋企, 阿女就係帶佢來回上康維記 (成個K1都冇叫過工人湊汶希返學, 放學; 阿女去太古城興趣班更加唔駛講)。

你奶奶今年會唔會又住下你度1-2星期呀?會的話, 可唔可以請你奶奶跟住下個工人呢?

原文章由 esmehouse 於 08-7-16 15:09 發表
我覺得對 Esme 唔住呀,請左個咁嘅工人揍佢

大宅

esme上邊間畫室既畫班呀?

原文章由 esmehouse 於 08-7-16 11:37 發表
11:36 終於都到左畫班啦,但個畫班係 11:15 開始架

大宅

thank you 呀!老公話今日奶奶做左手術, 不過我都唔清楚佢幾時至可以出院。奶奶兩隻手都郁唔到, 去厠所都要人地幫 (但又唔敢出聲叫人幫手), 又唔知醫院可唔可以通融下比個工人响非探病時間留低, 等佢可以幫奶奶斟茶遞水去厠所... 總之都係煩!

原文章由 jellycheng 於 08-7-16 10:30 發表
我會搭下路關照聲, 不過, overall東區d服務都唔差, 所以唔洗太擔心。

大宅

我OK呀, 星期一, 五, 日我特登冇安排任何活動比汶希, 即係我可以活動囉!去邊你話事啦!

原文章由 bobodog 於 08-7-17 11:38 發表
This Friday afternoon, right? 我好得閒呀果日 (tmr), 可以吃個very long afternoon tea ...where to go?

Smallpiggie, are u ok?

大宅

bobodog,

去disneyland... 我都想呀!去多次抵返條數喇... but 下星期得星期一OK咋, 同埋我驚汶希頂唔順, 佢今日都有D唔舒服 你諗住邊日weekday去呢?

大宅

好彩只係襪0者... 不過如果我同工人講想佢幫我sew野, 我係唔會用個sew字 (佢地好似唔識聽, even係賓賓...), 我會話"fix", 仲會提佢去邊度攞needles and threads, 或者攞埋D工具比佢。不過so far好都好少叫工人做呢D野。

原文章由 esmehouse 於 08-7-17 11:59 發表
執唔返啦,Esme 有對襪穿左個 small hole,咪叫佢 sew 囉

大宅

係呀, 我個friend 對龍鳯胎轉左去讀真係慳唔少, 不過佢近呢大半年轉幾次工人, 條數都响返度!

原文章由 jellycheng 於 08-7-17 12:34 發表
嘩... 我啱啱睇咗SMM個website去check Jasper K1嘅學費... 真係唔敢相信... 減咗學卷後, 每個月$960, 全年仲只收10個月學費咋

大宅

香兒既courses, 係咪講緊呢D呢?
http://www.hkcchoir.org/content/ ... exWebContentType=10

好似好複雜咁...

大宅

有冇識得人上過呢?興趣實有, BUT你都知汶希暑假個SCHEDULE都頗密, 而且而家個普通話班都要上到8月尾... 我都會再睇下而家上緊呢個老師9月之後可以offer 我乜野時間。

原文章由 bobodog 於 08-7-19 21:38 發表
唔算貴...我地自唔自組國語班 ? 有冇興趣?
http://www.geocities.com/vic2002ky/

大宅

jelly, 你意思係想搵個班教jasper read english?... jasper會唔會細個左D呢?

原文章由 jellycheng 於 08-7-19 23:30 發表
我有興趣啊, 唔該預埋jasper啦

此外, 我仲想同jasper搵english comprehensive班, 不過係要"鬼"老師, 有冇介紹呀

大宅

王仁曼... 朋友都有叫過我比汶希去試, but 北角對我黎講都有D遠, 但我睇下8月份都應該會搵一日比汶希去試下堂。王仁曼似乎比較嚴謹D, 我都唔知汶希適唔適應到。

Jelly, 你老公係覺得你搵錯courses比佢學, 定係只係覺得搵得太多courses比Jasper學呢?不過正如其他媽咪話齋, D佬講既說話都唔駛點理, 叫佢地返工做野就可能叻D, 有幾多daddy幫仔女安排學業, 課外活動會盡心盡力, 又醒過D mom先至得架?

好似汶希學music class咁, 我同汶希有幾多conflict 至捱到今時今日仲上緊堂?我老公都唔知我陪阿女上堂上到幾咁難頂 (當然有好多家長都好想好似我地D full-time mom咁可以堂堂跟住個小朋友上... but 我唔係囉!), 到我攞返上次汶希响堂上面自己彈琴既video, 我老公咪淨係識得讚汶希叻, 又唔見佢讚下我咁用心咁個個星期帶汶希去上堂, 又"TUM"佢去練下琴?我早排買多左個keyboard, 諗住比汶希一路上music class 方便D, 因為我個琴汶希彈唔到, 未夠力。老公見到部keyboard都淨係識問我幾多錢, 雖然我都係諗住用私己錢買, 但佢都真係唔會offer話佢買比汶希囉 ---- 佢真係以為唔駛駛錢, 我翹埋手汶希就識得彈琴咁款!

呢幾日金豬D濕疹表面上好似好D, 但實際上又好痕左, 唔係半夜起身, 就夜晚要搞好耐至瞓得著, 隻手就不停咁"R" 面, 頭, 腳... 唉!頭先我都抱住佢好耐佢至瞓得"林", 都唔知點搞。我已經係咁同佢搽moisturizer, 又要單手抱佢, 叻一隻手幫佢"R"頭, "R"頸... 我真係周身骨痛, 都唔知仲可以捱幾耐係咁...

大宅

我D私己錢有出冇入, 坐食山崩呀!

汶希D暑期班, 可能呢4-6個星期都幾密 (二, 四, 五, 六, 每天兩個, 一, 五休息), 佢都有D吃不消, 希望過左8月12日個ballet show 就正常返 (到時一個星期上少兩堂ballet, 而且泥膠班都係上到8月中。

大宅

結婚之後, 屋企既開支都係老公既; 跟住生左汶希, 請工人, 買送之類既開支就係我既; 到我冇返工冇收入, 我比開既"家庭開支"都係covered by"家用"。0個日我再問我老公攞今個月既家用 (一直都係月頭比嘛), 佢又阿之阿"左", 又話戶口冇錢... 冇錢又去名店shopping 買野比自己?我覺得自己有少少委屈, 因為而家我唔係問佢攞錢去"FING", 只係家用, 係佢promise我既家用only!

我有個朋友話我成日問佢攞家用會影響夫妻間既感情, 我夠知啦, 仲影響我心情添呀!人地0個D真係搵唔到錢, 打份牛工0個D, 真係要兩公婆一齊捱就冇法子啦, 但我老公好似擺明冇將每個月出糧比我係高priority既事情先至令我咁激氣。咁我咪學我朋友教我咁同老公講: "你平時咁忙, 不如你一次簽一年既支票比我, 我每個月頭同你講返要開幾多錢, 咁咪唔駛成日煩你囉!" 點知佢又係話唔得!準時比錢我又唔得, 自動轉賬又唔得, 比支票又唔得... 激死我呀!

大宅

bobodog,
你話Oak Oak睇到第四個醫生先知係支氣管炎, 會唔會係之前未嚴重到支氣管炎咋?有時病得耐D菌會周圍走, 唯有小心D, 睇醫生D $$都係唔慳得。仲有keep住密D量身溫, 小朋友燒下停下都係D乜炎物炎既indication. Take care!

大宅

我諗個個小朋友都有扁平足既特徵... 其實只係小朋友對腳未develop好。計我話平時要小朋友赤腳行下, 日日做體操, 鍛練下對腳, 大D自己就冇。

大宅

ut

16CM著18CM鞋... 會唔會太大?係咪要加返對厚鞋墊?鞋太大反而對對腳仲唔好啦, 因為個小朋友可能走兩步就甩左對鞋, 成日要就住對鞋黎行。

著腳要睇腳型, 汶希對腳比較漲, 但唔係咁長, 我一直都係買Oshkosh既波鞋比佢, 因為我覺得個"Huen"位闊D, 又有少少款, but呢隻牌子冇黑/白鞋, 如果學校對校服要求嚴的話都唔可以買黎返學著。

原文章由 bobodog 於 08-7-28 20:36 發表
我其實都買左Dr. Kong嘅黑皮鞋and白波鞋比Oak Oak開学...黑色@17cm and 白波鞋@18cm...the sales堅持16cm腳仔要著18cm波鞋...著左勁大對and核突...actually, I think Dr. Kong d shoes好鬼核突:;pppp: ...but 好多人 ...

大宅

9號的話, 汶希2:30游完水, 搞一輪我諗要3:30至到。10號的話, 工人放假, 汶希就6:00 (定6:30) 要返到屋企樓下跳ballet... 有需要的話, 我都可以叫工人唔好放假既~ 睇下邊日多D人 OK啦。

原文章由 jellycheng 於 08-7-29 14:30 發表
我啱啱同jasper轉咗上晝返游水班, 所以8月9號或10號我哋都可以, 你哋又覺得邊日好d呢

大宅

music wonderland 係遊玩D, 同埋佢有配套 (書, CD同DVD... wonderland 好似冇DVD), 响屋企可以日日比佢聽同睇下。不過一路上如果之後想小朋友轉去學鋼琴, 我唔知效果會點... 但都唔理得咁多, 反正以汶希既情況, 佢5歲 (又唔專注, 手又唔夠力) 都應該未可以叫佢去上鋼琴班, 都係比佢上住而家個music class算數。

原文章由 jellycheng 於 08-7-30 11:58 發表
smallpiggie, 我尋日同jasper返第一堂music wonderland, 個導師係angela (唔記得咗佢貴姓tim :;pppp: )。全班12個小朋友; 個個一入課室見到個電子琴就興奮到不得了, 當然包括jasper啦...

第一堂嘅感覺ok, 大部份小 ...

首頁
45678...14

尾頁

跳至