跳至

首頁

尾頁

大宅

唔知等到幾時可以自然離乳?
[嵐嵐寶貝豬][17/7/06(birth) --2.745kg ]   [ 22/1/0--6.44kg]

伯爵府

我個女每日仲要食19幾次....

大宅

仲食咁多次呀? year真係好鍾意食奶喎.....
原文章由 giraheiyear 於 08-3-12 20:59 發表
我個女每日仲要食19幾次....

1/7-3.1kg  1/8-4.5kg  1/9-5.58kg 1/11-7.28kg 9/1-8.55kg 1/7-10.84kg

大宅

[嵐嵐寶貝豬][17/7/06(birth) --2.745kg ]   [ 22/1/0--6.44kg]

伯爵府

原文章由 mowaiching 於 08-3-14 01:18 發表
仲食咁多次呀? year真係好鍾意食奶喎.....

係吖...佢都唔知幾時先唔食, 我個胸比佢咬到大大粒.....

大宅

我個仔都未。

不過我現在只係訓之前比佢食。有時放假佢會食多一餐下午茶咁。

大宅

原文章由 nikitac 於 08-3-14 18:35 發表
我個仔都未。

不過我現在只係訓之前比佢食。有時放假佢會食多一餐下午茶咁。

嵐嵐早上食一次, 晚上食一次, 睡到半夜又會發奶癮, 再啜多一次, 下午會食一次奶粉, 但可以唔食, 食麵包都得, 但我想佢肥些, 所以會俾佢食

如果我放假, 就全天候餵人奶, 約5-6次

早上有時都忘記食, 但晚上就唔得

[ 本文章最後由 fwc 於 08-3-14 21:03 編輯 ]

伯爵府

YEAR每晚都仲食幾次大約10分鐘夜奶....
日頭就全天侯侍候, 有時上上下PG都要食, 遲D返N1都唔知點....

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我個女介左差唔多成半年啦~自從我有左之後佢就自己慢慢介左~
依家得閒同佢講笑問佢飲唔飲媽咪奶奶~
佢仲掉頭走話"唔要唔要!"
笑死我!

男爵府

14個月時,我個女轉飲奶粉了,
但係臨瞓時,要啜啜約15min才會入睡 ,
臨起身時,又係要啜啜lo,她都唔肯分床瞓

大宅

我在瑤瑤一歲半時, 停pump中午果餐奶
依家係一早起身食一陣, 臨訓啜10min左右
有時會食到訓, 有時唔訓, 就會一路玩我law
玩到咁上下, 會同我講 : 媽咪, 冇, 奶奶冇
day time, 係迫佢, 都唔會埋來食的

我的經驗係 (大女果時)......
約1.5 - 2歲會順利自然離乳
係佢自己食食0下, 唔想再食
因為我返工冇pump奶, 奶量就會少, 又day time 比左奶粉佢
佢食開左奶粉 + 雜糧, 就慢慢對我冇興趣
大女係好自然一滴眼淚都冇流過就自然離乳
不過我就獅d失落
好彩, 我在大女剛剛2歲就有左瑤瑤
生左, 又可以做多次奶媽 ^__^

大宅

離乳即係咩意思呢?
係指完全唔駛再啜啜?
由於我個女完全唔飲奶粉,而家只要我返咗工,佢就唔飲奶,所以雖然我飛咗出去10幾個鐘係酒店都只係pump得1,2oz,都想keep住餵佢.
其實係現在呢個階段,係咪慰藉的成分比較多呢?
我一直都擔心一旦我唔再餵佢,佢就算係斷咗奶了,雖然好多人都話固體食物已足夠提供佢所需營養,個心都好似覺得唔飲奶怪怪哋....
有冇媽咪都係咁嘅呢?

伯爵府

我想請教吓各奶媽點比多d水小朋友飲, 因year上個星期流感仲入咗e院, d燒退得好慢, e生話因為佢飲得水少, 平時year除咗奶, 只會飲1-2oz 水/日, 無論點迫都唔飲, 我唯有比利賓x佢飲, 可以飲大半盒1次...tks!

大宅

原文章由 giraheiyear 於 08-3-24 19:44 發表
我想請教吓各奶媽點比多d水小朋友飲, 因year上個星期流感仲入咗e院, d燒退得好慢, e生話因為佢飲得水少, 平時year除咗奶, 只會飲1-2oz 水/日, 無論點迫都唔飲, 我唯有比利賓x佢飲, 可以飲大半盒1次...tks! ...

year 依家冇事嗎 ?
我會開少少葡萄糖, 用杯比佢大大啖咁飲

大宅

原文章由 jess647 於 08-3-23 16:06 發表
離乳即係咩意思呢?
係指完全唔駛再啜啜?
由於我個女完全唔飲奶粉,而家只要我返咗工,佢就唔飲奶,所以雖然我飛咗出去10幾個鐘係酒店都只係pump得1,2oz,都想keep住餵佢.
其實係現在呢個階段,係咪慰藉的成分比較多呢?
我 ...

都距離離乳不遠矣...

大宅

原文章由 小豆媽 於 08-3-22 22:26 發表
我在瑤瑤一歲半時, 停pump中午果餐奶
依家係一早起身食一陣, 臨訓啜10min左右
有時會食到訓, 有時唔訓, 就會一路玩我law
玩到咁上下, 會同我講 : 媽咪, 冇, 奶奶冇
day time, 係迫佢, 都唔會埋來食的

我的經驗係 ( ...

嗯, 我諗我仲有奶, 因為嵐嵐啜緊時, 另外一邊都滴緊奶

但係最大問題係嵐嵐食到好飽都要靠餵人奶瞓覺

伯爵府

原文章由 小豆媽 於 08-3-24 20:03 發表

year 依家冇事嗎 ?
我會開少少葡萄糖, 用杯比佢大大啖咁飲

無事LA....多謝!
OK, 等我試吓....

伯爵府

原文章由 fwc 於 08-3-25 00:12 發表

嗯, 我諗我仲有奶, 因為嵐嵐啜緊時, 另外一邊都滴緊奶

但係最大問題係嵐嵐食到好飽都要靠餵人奶瞓覺

係吖, YEAR都係靠餵人奶瞓覺, 你都好DD, 嵐嵐都係夜晚先要啜住嚟瞓, YEAR連晏覺都係.....我都唔知點算, 就嚟返N1LA.....

大宅

原文章由 giraheiyear 於 08-3-25 00:18 發表

係吖, YEAR都係靠餵人奶瞓覺, 你都好DD, 嵐嵐都係夜晚先要啜住嚟瞓, YEAR連晏覺都係.....我都唔知點算, 就嚟返N1LA.....

嵐嵐訓晏覺都要架, 只不過我冇pump奶, 如果我返工, 就飲奶粉

如果我放假,就要瞓晏覺時一定要餵人奶

伯爵府

原文章由 fwc 於 08-3-25 10:50 發表

嵐嵐訓晏覺都要架, 只不過我冇pump奶, 如果我返工, 就飲奶粉

如果我放假,就要瞓晏覺時一定要餵人奶

我year好大引, 有時上上吓pg都要

首頁

尾頁

跳至