自由講場

跳至

首頁
34567...97

尾頁

子爵府

各位姊妹:
好開心,我電話錄音~到達配房階段,好開心, 想請問幾時收到信,有無人知現時三人,市區將會派邊樹??? 等左3年多[11/2004]miss左兩次特快[1次~起入息,第2次~間屋有問題]希望好姊妹們快快上樓.....

男爵府

畀面勳章 大廚勳章

我又update 資料先 :
07/07 申請4人 (新界區)
09/07退回表格要補資料
01/08收到籃咭
02/08收信去審查........客左一跳 ! 甘快
11/03去見主任
.....等待結果, 很緊張mouth:

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 yywong1111 於 08-3-13 18:25 發表

請問你係咪申請新界區呀? 咁快既...

yes

複式洋房

原文章由 fannymk 於 08-3-13 22:41 發表
各位姊妹:
好開心,我電話錄音~到達配房階段,好開心, 想請問幾時收到信,有無人知現時三人,市區將會派邊樹??? 等左3年多[11/2004]miss左兩次特快[1次~起入息,第2次~間屋有問題]希望好姊妹們快快上樓. ...

各位,
我想問下點樣可以查倒自己係咪轉左錄音配房階段呀??
我2月27號審查完,好心急想知哦!!
我打過去27122712,不過只係查倒各區現時最高配房
編號,究竟點check架呢,please help me,
many many thanks!!!!!!

侯爵府

原文章由 豬豬822 於 08-3-13 13:44 發表

無問題ga,妳上次返深圳有無睇啱嘢ar

有呀, 會準備去買 tim, 到時實報料比你吔知

複式洋房

原文章由 crystal2442 於 08-3-13 23:00 發表
我又update 資料先 :
07/07 申請4人 (新界區)
09/07退回表格要補資料
01/08收到籃咭
02/08收信去審查........客左一跳 ! 甘快
11/03去見主任
.....等待結果, 很緊張mouth: ...

我07年2月入紙申請(新界區),
07年5月收倒藍card,
08年2月中收信見主任,
08年2月27審查,
現等緊消息........極之緊張!!

子爵府

原文章由 MeMeMoreMore 於 08-3-13 11:35 PM 發表

各位,
我想問下點樣可以查倒自己係咪轉左錄音配房階段呀??
我2月27號審查完,好心急想知哦!!
我打過去27122712,不過只係查倒各區現時最高配房
編號,究竟點check架呢,please help me,
many many thanks!!!!!!
:adore ...

27122712~1~1~1~再打輪侯no,打id no....就可查到自己的申請狀況.....

複式洋房

原文章由 fannymk 於 08-3-13 23:49 發表

27122712~1~1~1~再打輪侯no,打id no....就可查到自己的申請狀況.....

Thank you so much!!!!等我而家即刻試下先.
唔該晒~!!

複式洋房

原文章由 MeMeMoreMore 於 08-3-14 00:08 發表

Thank you so much!!!!等我而家即刻試下先.
唔該晒~!!

打左喇,只係o係調查階段,
等我隔幾日再打去睇下先,
thx again!!

伯爵府

原文章由 cici668 於 08-3-13 19:03 發表
我想問下如果我之前同屋企人住,咁都有我個名架~咁我要除左名先可以申請定係有屋先至除名???房 ...

我想問下如果我之前同屋企人住,咁都有我個名架~咁我要除左名先可以申請定係有屋先至除名???
公屋有戶籍的,可以等申請成功新屋租約起租後六十日內除名就得....
但居屋有戶籍的,未除名也可入紙申請,但就要在審查前辦妥除名,否則就算審查合格也不能配房...

散工的定義是:
您每一個月內都會有不同的人出糧給您,
而並非固定同一老闆/公司出糧給您

每月都是同一個老闆公司,無論人工用時薪或日薪計...,都不算是自由職業或散工...

可以自己報入息的,不用僱主填寫薪金証明書的職業:
散工、的士司機、小巴司機、小販...

記住:散工並不等如日薪

散工的定義是視乎:
是否每月無固定僱主...
而非視乎工資的計方法..

例如麥當勞:
雖然員工是時薪計算,
但就不能視為自由工作,而豁免呈交僱主填寫的薪金証明...

[ 本文章最後由 健健媽咪 於 08-3-14 01:13 編輯 ]

子爵府

畀面勳章

我都黎報到
我9/2005申請3人
11/2005收到藍咭
NO.1165xxx
係8/2006加人(一共4人)
12/2006審查
跟住31/1/2007收到審查合格信
係5/2007派東涌冇要
等到而家都唔知等到幾時先派第二次

水晶宮

好媽媽勳章

我又報到....

原文章由 clementbaby 於 08-3-14 01:40 發表
我都黎報到
我9/2005申請3人
11/2005收到藍咭
NO.1165xxx
係8/2006加人(一共4人)
12/2006審查
跟住31/1/2007收到審查合格信
係5/2007派東涌冇要
等到而家都唔知等到幾時先派第二次 ...
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

禁止訪問

子爵府

原文章由 MeMeMoreMore 於 08-3-14 12:11 AM 發表

打左喇,只係o係調查階段,
等我隔幾日再打去睇下先,
thx again!!

我都是日日打.. ...
報到先:
11/04~申請3人~G1136XXX擴展之後唔記得何時轉市區....
1/07~特快揀新翠[但入息起額]
1/08~又揀特快~[間屋有問題無要到]
今晚打電話轉電話錄音~配屋階段,唔知會派邊,,,,

大宅

我都黎報到
我9/2005申請3人
11/2005收到藍咭
NO.1143xxx
3/2006加人(一共3人)
7/2006審查
9/2006審查(超額)
6/2007申請回覆申請
11/2007第二次審查冇去更改日期
03/2008終於去了第二次審查喇...今次希望得喇....
而家都唔知等到幾時先知申請ok唔ok同派第一次樓, 我緊張!!!

[ 本文章最後由 fallenstar023 於 08-3-14 08:07 編輯 ]
歡迎進入Carlson BB => 相簿 +新加入的Blog
Carlson 媽媽卡臣媽放棄了廚藝學院學做西式包點學徒喇!!, 真可惜!

大宅

原文章由 fallenstar023 於 08-3-14 08:06 發表
我都黎報到
我9/2005申請3人
11/2005收到藍咭
NO.1143xxx
3/2006加人(一共3人)
7/2006審查
9/2006審查(超額)
6/2007申請回覆申請
11/2007第二次審查冇去更改日期
03/2008終於去了第二次審查喇...今次希望得喇....
而 ...

早晨呀各位 ~

fallenstar023 : 點解你審查第二次唔去既? 想改時間就個入息?

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 親子達人勳章

原文章由 Kakalok 於 08-3-13 16:56 發表

你仲有3個月~好快到喇~挨埋佢

我半年無做野喇...宜家仲要等多半年
我住緊私樓~交埋租都無錢剩~6月到期...到時加租仲死
我日日留起屋企~唔想出街用錢
其實我想連電費都慳...但唔上網我會悶死
所以我好想搵野做... ...

咪係囉...BONUS又唔係年年都有..我上年既BONUS就係最多既一年,今年縮咗水啦. 仲有OT...又唔係日日都有得開既..點都有分旺淡季丫...踏正人地旺季黎審查...我個幾個月都有10晚8晚,O到1AM架...做到成隻狗仔咁先至過個幾十蚊...唉~! 個次真係好鬼灰架.而家岩岩淡季勒...好啦,又話通貨澎漲,人工又要追上通漲加多D...做咗咁多年低收入人士,終於望到大幅加薪...點知我為咗唔過額REQUEST公司唔好加咁多人工比我... 痴Q線架..

覺得好鬼灰囉..好似硬係有D野阻住我發逹咁...想揾多D$$都唔得!
但我唔會放棄攞屋架..我今年一定要搬到呀!

大宅

原文章由 gogoblue 於 08-3-14 09:22 發表

咪係囉...BONUS又唔係年年都有..我上年既BONUS就係最多既一年,今年縮咗水啦. 仲有OT...又唔係日日都有得開既..點都有分旺淡季丫...踏正人地旺季黎審查...我個幾個月都有10晚8晚,O到1AM架...做到成隻狗仔 ...

加油加油~ 為生活無法子
唔通真係為左層樓..供死自己咩
我成日都自己講~挨多一排好快好快~~

但我宜家又有d 擔心
如果我7-8月叫我老公自己辭職轉工
房署真係咁so ~ 只計新工唔計之前搵幾多?

男爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

好開心呀,今日打去終於轉咗錄音了..已經係輪候配房階段

我又要再UPDATE 下我既資料先.
G1133XXX..(申請時3人擴展市區)
03年入紙
04年頭收藍卡
06年(唔SURE)轉市區
07年3月頭審查
07年3月20日收信審查衰咗(爆額)
07年11月恢復申請
08年2月頭收約見信
08年2月19日審查加埋奶奶名(因1月加名時佢地話太接近審查,所以到時見主任一次過做)
08年3月13日打去問,佢地既STAFF話初步OK,等主任出信,不過錄音仲未轉
08年3月14日已轉輪候配房錄音

大宅

原文章由 xeniayuen 於 08-3-14 09:42 發表
好開心呀,今日打去終於轉咗錄音了..已經係輪候配房階段

我又要再UPDATE 下我既資料先.
G1133XXX..(申請時3人擴展市區)
03年入紙
04年頭收藍卡
06年(唔SURE)轉市區
07年3月頭審查
07年3月20日 ...

恭喜晒 ~~

首頁
34567...97

尾頁

跳至