自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

我都黎報到先~

男爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

快得咁緊要......

原文章由 屯門哩 於 08-3-13 12:14 發表
報到!!煩請update
屯門哩-----no.1183xxx,新界,3人。7/06入紙申請,9/06收到藍卡,31/1/08接受調查,7/2/08轉左錄音配房階段.....

男爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

我又UPDATE 下我既資料先.
G1133XXX..(申請時3人擴展市區)
03年入紙
04年頭收藍卡
06年(唔SURE)轉市區
07年3月審查衰咗(爆額)
07年11月恢復申請
08年2月審查加埋奶奶名
08年3月(今日)打去問,佢地既STAFF話初步OK,等主任出信,不過錄音仲未轉

男爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

我恢復咗之後,1月想加奶奶名,SEND晒D野去..跟住房署D STAFF話因為接近我審查既日子,所以到時見主任先一次過做...

原文章由 gogoblue 於 08-3-13 14:07 發表

我有個問題呀..

你係恢覆審查之後,到審查個一日先加你99個名上去呀?

男爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

審查既時候係計返前6個月...

原文章由 gogoblue 於 08-3-13 14:19 發表

OIC..

因為我都想加我哥哥個名,但係而家加,又過額.咁岩佢失業,我5月可以恢覆審查.我仲諗緊邊個時候加佢個名..因為到審查個日又要唔過額.好煩..好復雜...

我又唔想我哥為咗我唔做野咁多個月.... ...

男爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

好開心呀,今日打去終於轉咗錄音了..已經係輪候配房階段

我又要再UPDATE 下我既資料先.
G1133XXX..(申請時3人擴展市區)
03年入紙
04年頭收藍卡
06年(唔SURE)轉市區
07年3月頭審查
07年3月20日收信審查衰咗(爆額)
07年11月恢復申請
08年2月頭收約見信
08年2月19日審查加埋奶奶名(因1月加名時佢地話太接近審查,所以到時見主任一次過做)
08年3月13日打去問,佢地既STAFF話初步OK,等主任出信,不過錄音仲未轉
08年3月14日已轉輪候配房錄音

男爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

我同你都一樣係市區,不過我4人...我見有d媽咪第1次派香港仔,第2次柴灣....but 我係住緊九龍....
我個配房no. 已經過晒..希望快d上樓啦~
唔知市區呢期派邊度多呢 ?

原文章由 fannymk 於 08-3-13 22:41 發表
各位姊妹:
好開心,我電話錄音~到達配房階段,好開心, 想請問幾時收到信,有無人知現時三人,市區將會派邊樹??? 等左3年多[11/2004]miss左兩次特快[1次~起入息,第2次~間屋有問題]希望好姊妹們快快上樓. ...

男爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

想問下有無媽咪第一次審查後爆額,之後第二次審查PASS後,個配房NO.已過 ?? 我想問其實一般配房要等幾耐 ? (我市區4人) 但都想參考下...

男爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

市區都咁快嗎 ?? 德田都唔錯BOR~
樂華就唔得了..好雜~

原文章由 hisade 於 08-3-14 13:40 發表

恭喜晒, 我記得你呀, 你同我同一年申請的, 果時我仲叫你打去嘈下房處......
以下是我的資料給你參考:
審查後一個月配第一次→樂華=拒絶(太舊 & 雙工字型)
拒絕第一次後, 佢會問你想派邊, 記得要把最喜愛的區講先
...

男爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

我都係日日..因為呢度有媽咪同我同日審查..但佢已轉錄音好耐..我打去,佢地話因為我加人所以要耐D....我都以為3年好快....點之....而家終於靠近目標喇... 而家又要諗定D裝修費...

原文章由 hisade 於 08-3-14 13:55 發表

你都好快啦, 恭喜你呀, 依條公屋之路真係好辛苦, 以前未生仔時覺得3年好快過, 但係就唔知點解等公屋就真係覺得每一日都過得好耐, 尤其係等審查, 審查後又日日check錄音......... ...

男爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

我想問你幾時審查架 ? 幾時轉錄音同收合資格信..仲有隔咗幾耐先配房 ? 你報住址時係咪九龍 ??

原文章由 fannymk 於 08-3-15 16:56 發表
大約1~2星期收到信通知你,希望派到你心水地區....... 我[G1136XXXX~3人,市區]今日收到信啦~派左彩雲村二期~$1100租,想請問唔要的話,有何手續,可唔可以用電話通知?仲有要等多幾耐才再派 ...

男爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

你審查咗未呀 ?? 我同你一樣4人市區....

原文章由 gabriela0407 於 08-3-17 01:24 發表
我都來報到,
No. 1143xxx - 4人- 市區
我都等了就來4年啦, 希望今年派到啦, 好心急呀!! e + 交租又貴. 房署果時又話市區多單位, 但見配房又咁鬼慢 ...

男爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

似乎市區好多都係派順利,順天,樂華,彩雲..一係就香港仔果頭.......唉..即白白無咗一個機會~~ 順天果d係咪好舊 ??

原文章由 laam0416 於 08-3-17 10:44 發表
我又來報到
No. 1135xxx - 3人- 市區
2008-1月-順安村(無要)
希望快d派第2次

男爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

THANKS~

原文章由 jacquesau 於 08-3-17 11:45 發表
各位...已update各位的資料, 希望無漏

如有錯漏, 煩請指正

謝!

男爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

我都審查咗了..錄音而家係輪候配房階段..唔知要等幾耐..我no.1133xxx..2月19日審查的~

原文章由 gabriela0407 於 08-3-20 01:25 發表
hi xeniayuen,
個topic 上得好快..
我審查左嫁la, 都唔記得幾耐了, 原本申請擴展市區, 05年12月派過一次去麗瑤, 但冇要, 之後又參加過"特快", 可惜no. 太後都冇樓岩選, 再後轉去市區, 就咁等了差不多4年了.
xeniayue ...

男爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

如果要年年審查..就唔要房協果d喇...因為分分鐘隨時爆額...
我而家住緊黃大仙區..好想派到新樓..邊區都好..最緊要係九龍~
我果時填$2500...希望大家都快d派到心水樓啦~

原文章由 gabriela0407 於 08-3-24 16:13 發表
hi xeniayuen,
你好, 我都係錄音在輪侯配房階段, 真唔知仲要等幾耐.
你no. 早我好多喎, 你是08年2月做審查嗎??
我同c6 講開, 原來佢唔知有"房協", 租屋方法唔同, 真比佢激死 , 因我地填表時租金好 ...

男爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

想問下有無媽咪係2月審查咗..到而家派咗樓架 ??
想問大家最近派樓既....PASS信係幾時收到 ?
想計下幾時先派到我~~~

男爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

我係揀市區的..原本都係擴展市區....不過見而家市區好多都派勁舊既樓..真係有點擔心...老公話想轉返擴展..唉...再搞我怕又影響派樓時間~

原文章由 fallenstar023 於 08-3-25 06:54 發表
xeniayuen
我都審查咗了..錄音而家係輪候配房階段..我都係唔知要等幾耐..我no.1143xxx..2月17日審查的~

我選了擴展市區, 我老公想佢派大窩口同葵興山上中間個啲新樓....希望可以喇...
...

男爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

唔好意思呀各位..又有野想問..我想問下派樓之後既程序..
如已派樓比你..之後下一步係可先視察環境定只係得圖積睇下 ?
因我見有部分媽咪派咗新樓,但因為仲未起好..咁咪無得睇囉 ?
如舊樓係咪就可上去先睇,之後再諗架 ?

男爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

你已經到達配房階段嗎 ??

原文章由 fallenstar023 於 08-3-26 07:52 發表
美田係大圍係唔係, 因我上網check過, 唔近火車站, 要轉車呀...我自己唔係咁鍾意, 因為附近係寶福山同公眾殮房呀....好似係個山谷入面咁, 如果我有講錯請話我知...當然個個都想住新樓喇...

錄音話我已到配房階段, 咁 ...

首頁
12345...6

尾頁

跳至