少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

個囝就黎10歲,但啲態度就越來越差,同佢講嘢,一係問幾次先答,一答就用啲好負氣態度答,講多句就話我煩!
好似今朝,學校去旅行,我問佢執好嘢未呀?因我昨晚夜返,佢自己執嘢。佢答:執左哪!(負氣,尾音拉長!)第二句我就問佢帶左蚊貼未?佢唔出聲,我再問多次,佢就fing 條毛巾落瓷盤,佢當時準備洗面,仲要隻眼射下我,個樣好差下,我火都黎埋,問兩句都咁。
佢講嘢每句都係好負氣,態度粗老,我提左好多次,有時叫佢再講過,再答過,我話你咁嘅態度唔會有同學仔鐘意同你做朋友。我覺得佢已經習慣左負氣,唔覺有問題!
咁細個就咁,大啲點算?我應該點同佢溝通?

別墅

回覆:mercysheep 的帖子

到左青春期少男的情緒比女人/天氣更難捉摸……只有希望快D過渡

伯爵府

引用:個囝就黎10歲,但啲態度就越來越差,同佢講

原帖由 mercysheep 於 14-11-02 發表
個囝就黎10歲,但啲態度就越來越差,同佢講嘢,一係問幾次先答,一答就用啲好負氣態度答,講多句就話我煩! ...
唔好同佢硬碰,沒結果;佢發悔氣,唔好理佢,等大家心平氣和時,再同佢傾

別墅

引用:Quote:原帖由 mercysheep 於 14-11-02 發表

原帖由 濛查查 於 14-11-02 發表
唔好同佢硬碰,沒結果;佢發悔氣,唔好理佢,等大家心平氣和時,再同佢傾

...
係ar,真work架,不要將佢的\"不滿\"放大,好快冇事

大宅

回覆:個囝就黎10歲,態度越來越差

咁即係佢態度差時都唔好理佢,唔同佢講嘢呢?我係驚佢習慣左佢自己唔知自己態度唔好!而家句句都講反話,係又話唔係,咩都話唔好,真係要唸下點同佢溝通!

伯爵府

引用:咁即係佢態度差時都唔好理佢,唔同佢講嘢呢

原帖由 mercysheep 於 14-11-04 發表
咁即係佢態度差時都唔好理佢,唔同佢講嘢呢?我係驚佢習慣左佢自己唔知自己態度唔好!而家句句都講反話,係 ...
當佢悔氣或發脾氣時,唔好理佢、啋佢;呢d情形,(對於小朋友唔會keep好耐),之後,佢會知衰,借d意氹你講嘢,到時候你再同佢傾,等佢自己有乜唔啱;如果再唔係,借你先生把囗,話唔可以咁對你(當然要同佢好傾,唔可以鬧)唔好氣餒,對小朋友唔可以一本天書讀到老,個個特質都唔同,要自己摸索,始終有一天佢會明白!我都係摸索中,祇不過希望以過來人身份答你,希望幫到你記住硬碰硬,祇會影響大家感情

一之蘭太太    發表於 14-11-4 20:18

侯爵府

想問下你仔初小時係點架?幾時開始咁?(我仔而家6歲,都怕佢吾知幾時開始會咁或反叛)

伯爵府

引用:想問下你仔初小時係點架?幾時開始咁?(我

原帖由 pingu_k 於 14-11-04 發表
想問下你仔初小時係點架?幾時開始咁?(我仔而家6歲,都怕佢吾知幾時開始會咁或反叛)

...
初小時都算可以,上咗小六就開始反叛,個個小朋友唔同,家庭環境、朋輩都好大影響,我自已覺得,如果自己湊唔係工人湊會好好多

大宅

濛查查:唔該晒!我都要練下 EQ, 有時好好地同佢講,但佢話個個都係咁講嘢,佢知我唔鐘意,但好似習慣了!我怕佢慣咗好難改 !

大宅

濛查查 發表於 14-11-4 01:05
當佢悔氣或發脾氣時,唔好理佢、啋佢;呢d情形,(對於小朋友唔會keep好耐),之後,佢會知衰,借d意氹你講 ...

我都試過日日都攪到家嘈屋閉, 我仔日日話我煩.... 真好傷心 ! 而我每一日都努力學習緊每日點樣同亞仔相處, 又要比空間佢, 又要佢識自律...自己EQ又要高, 真係好難 ! 如果亞仔(11歲) 同我講嘢時態度差, 我當然會唔高興啦, 但我會話比佢知, 咁樣對父母係唔啱同埋好唔尊重 ! 換個方式同佢多溝通.. 比佢講多d自己既諗法, 一家人係有商有量, 佢反而接受 ! 終有一日孩子會明白父母對佢哋既關心.. 大家努力...

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

mercysheep 發表於 14-11-2 09:24
個囝就黎10歲,但啲態度就越來越差,同佢講嘢,一係問幾次先答,一答就用啲好負氣態度答,講多句就話我煩! ...
我個女都係10歲, 同你個仔一樣, 氣態好衰, 好誨氣, 又駁咀.
好難教.

水晶宮

濛查查 發表於 14-11-4 01:05
當佢悔氣或發脾氣時,唔好理佢、啋佢;呢d情形,(對於小朋友唔會keep好耐),之後,佢會知衰,借d意氹你講 ...

禁止訪問

複式洋房

依家啲靚仔,好難教

大宅

回覆 mercysheep 的帖子

我阿仔未夠8嵗就來料啦, 日日發生太多都唔記得, 今朝頂左3次, 叫佢快D起床佢頂我話我又唔起身,(平時我有去送佢返學,不過都有工人), 佢即使起左身, 拖拖拉拉10分鐘都未開始梳洗, 我引唔住我好快就梳洗完, 佢話我刷牙快唔乾淨....出門口, 佢話比我聽佢濕左條UNDER, 我話8嵗啦, 小心D, 佢即刻話婆婆大過我啦, 佢迷又係整濕...... BEAR一聲, 真係好怒定好笑. 一巴打落去

大宅

香香 發表於 14-11-11 14:16
我個女都係咁呀!! 希望快D過.

你地每晚回家會同個女講乜野. 可以分享下嗎?

正能量,不如集思廣益,分享吓大家同子女的好話題,最少可以溝通了解吓,好過現在咁一言九頂,十問有唔應。

1. 今日學校上課 老師/同學 有無講咩引到全班大笑 / 嘩言 / O 咗嘴?

禁止訪問

引用:Quote:香香 發表於 14-11-11 14:16 我個女

禁止訪問

引用:Quote:香香 發表於 14-11-11 14:16 我個女

大宅

mercysheep 發表於 14-11-2 09:24
相對㗎,我反而覺得我嗰個越來越生性,仲要朝朝返學錫一啖先返學。

珍珠宮

原帖由 lai_123 於 14-11-14 發表
多d 同小朋友講笑話真係work, 同埋我時刻提醒自己講野唔好長氣,道理都係佢地想聽至講,唔想聽就收口!係架,要好忍得架,頂唔順嘅咪等老公返來發洩喺佢度囉我大仔11歲,細仔9歲,關係仍然好親密。

我有個例子,早上叫起床,叫左又話瞓多5分鐘,我會話好,過一陣再叫,佢可能都唔想起,我唔會大叫架,我反而會去佢床邊,一路按下佢膊頭,一路輕聲叫佢起身,仲要話好愛佢呀咁,又或者錫下佢面珠,咁佢就比我搞醒左啦,起左身之後仲要讚佢乖,一叫就起身經過多年嘅訓練,5分鐘後真係會自動起身,唔使再返叫架啦!

另晚上臨瞓前又傾下學校野,但問親都話無野發生, 前排網上流傳令小朋友肯同你傾偈的10個問題,哈!果然work, 而家每晚講到唔願瞓,要我扮瞓著至收口

分享其中一條: 如果今日有外星人來捉走你其中一個老師或同學,你最想捉邊個?點解?
答案包保笑到你肚痛

首頁

尾頁

跳至