少年成長

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

回覆:個囝就黎10歲,態度越來越差

有d事佢可能嫌煩,咁大個仔自己執啦,
我唔會問,到佢唔記得帶既時候,下次就會好小心。。。

侯爵府

畀面勳章

引用:Quote:原帖由 lai_123 於 14-11-14 發表本

原帖由 薯圈 於 14-11-17 發表
多d 同小朋友講笑話真係work, 同埋我時刻提醒自己講野唔好長氣,道理都係佢地想聽至講,唔想聽就 ...
agree. me too do the same to my girl to wake her up for morning school. kiss and hug.

when my son feels difficulty and wanna give up, I show my understanding in words and actions, I said to him: you want mum\'s hug? after that, he starts his study or flute practice again.

letting them to feel your love is the motivation for them to move forward.

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 薯圈 於 14-11-17 發表多d 同

原帖由 daisy17772 於 14-11-18 發表
agree. me too do the same to my girl to wake her up for morning school. kiss and hug.

when my s ...
引證過!真係得!

大宅

回覆:薯圈 的帖子

好喎!仲有無多啲得意問題分享下?

洋房

大個小小佢就識諗
放心
有時硬唔得 試下軟既政策

子爵府

請問邊求有令小朋友肯同你傾偈的10個問題? 我搵唔到啊 .... 唔該哂

侯爵府

回覆:個囝就黎10歲,態度越來越差

佢自理能力係吾係都ok? 吾駛点擔心?

子爵府

好媽媽勳章

前排網上流傳令小朋友肯同你傾偈的10個問題邊10條

子爵府

回覆 mercysheep 的帖子

全中, 我仔一模一樣, 我差D激到爆血管 (我仔11歲)

禁止訪問

大宅

回覆 薯圈 的帖子

另外9題可令孩子和你傾計的題目是甚麼?可否分享一下?

珍珠宮

引用:回覆 薯圈 的帖子另外9題可令孩子和你傾計

原帖由 lenovo 於 14-12-16 發表
回覆 薯圈 的帖子

另外9題可令孩子和你傾計的題目是甚麼?可否分享一下?
其實唔只10條,有25條問仔女返學返成點:

1.今日喺學校遇到最好嘅事係乜?(或遇到最壞嘅事係乜?)
2.話我知今日有乜嘢令你係咁笑?
3.如果有得揀,你最想邊個同學仔坐你隔離?(或者最唔希望坐你隔離?)
4.學校邊個地方最吸引呢?
5.話我知你今日聽過最古怪嘅詞語係乜?(或從某人聽過最古怪嘅事?)
6.如果今晚我打電話俾老師,你估老師會同我講你啲乜呢?
7.你今日點樣幫助人?
8.人哋今日點樣幫你呀?
9.講一樣你今日學到嘅新嘢?
10.今日邊個時間最開心?
11.今日邊個時間最悶?
12.如果有太空船去到班房要捉走一個人,你想邊個俾外星人捉走?
13.有邊個同學仔你未同佢玩過,好想小息搵佢一齊玩?
14.話我知今日發生過乜嘢好事?
15.邊個詞語老師今日講得最多?
16.你覺得有乜嘢你要喺學校做/學多啲?
17.你覺得有乜嘢你要喺學校做/學少啲?
18.你覺得要對邊個同學仔好啲?
19.小息時你通常去邊度玩?
20.邊個同班同學最得意?點解係佢?
21.午餐最鍾意係乜?
22.如果聽日你係老師,你會做乜?
23.班上有邊個同學仔要罰佢冷靜下?
24.如果有得調位,你最想同邊個調?
25.今日你分別三次用鉛筆做過啲乜?

子爵府

mercysheep 發表於 14-11-2 09:24
個囝就黎10歲,但啲態度就越來越差,同佢講嘢,一係問幾次先答,一答就用啲好負氣態度答,講多句就話我煩! ...

我仔四年班時都試過係咁的態度同我講野,但只維持了兩日,因他這個態度是直接挑戰我的權威及我身為母親的身份,我當年只說了以下一番話,他就再也不敢用這樣的態度對我說話:lol
我說:
你而家乜料呀?你知唔知我係你邊個?你老幾呀?你用緊乜野態度同我講野?我話你知你現在重食緊我飯呀!你想學人番屋企扮惡我就會就你?我諗你想錯左,想學人話事?得..............(拖到極長語氣),得你有本事搵到錢番黎先,而加我唔該你同我講野時似番我個仔,唔該!

珍珠宮

薯圈 發表於 14-12-16 16:29
其實唔只10條,有25條問仔女返學返成點:

1.今日喺學校遇到最好嘅事係乜?(或遇到最壞嘅事係乜?)

男爵府

引用:Quote:mercysheep 發表於 14-11-2 09:24 個

原帖由 兔仔得媽 於 14-12-17 發表
我仔四年班時都試過係咁的態度同我講野,但只維持了兩日,因他這個態度是直接挑戰我的權威及我身為母親的 ...

複式洋房

您是否冇咩時間同佢玩啊?小朋友需要家長嘅關心。等心平氣和嗰時試試同佢傾下啦!! +oil!

大宅

你而家乜料呀?你知唔知我係你邊個?你老幾呀?你用緊乜野態度同我講野?我話你知你現在重食緊我飯呀!你想學人番屋企扮惡我就會就你?我諗你想錯左,想學人話事?得..............(拖到極長語氣),得你有本事搵到錢番黎先,而加我唔該你同我講野時似番我個仔,唔該!
-------我女8AGES, 都講過類似既, 我話...我係你呀媽, 你咁同我講野,我請你走喇, 因為我個女係唔會咁同我講野既, 你走啦..
佢宜家都仲會頂,但有收斂到囉....希望大少少再好D啦.

大宅

回覆 mercysheep 的帖子

我個仔依加11歲,佢由5年班下學期,無論同我啦,我老公同老師都係咁樣,有時都慶會話佢,依加我會學佢十問九唔應同唔彩佢,等佢用返正常既語氣先答佢;但當佢越大,呢招都唔係好 work 真係唔識教!又要返工,放工又要趕返屋企買餸煮飯,又要做家務,真係好大壓力!有時阿仔咁樣,自已諗我咁辛苦為乜

伯爵府

兔仔得媽 發表於 14-12-17 12:17
我仔四年班時都試過係咁的態度同我講野,但只維持了兩日,因他這個態度是直接挑戰我的權威及我身為母親的 ...
咁講,會唔會好快就跟朋友走啦. 我聽到都覺得唔開心. 小朋友唔知點諗.

子爵府

1mocha 發表於 15-1-30 13:01
咁講,會唔會好快就跟朋友走啦. 我聽到都覺得唔開心. 小朋友唔知點諗.

咁就叫佢快些走,若孩子知道父母鬧他是會不開心,那麼他就要先上一課就是他的態度也會令父母極不開心。

首頁

尾頁

跳至