烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆 Debbie媽 的帖子

我之前都係跟呢個食譜整....不過睇到人地用面包機話用pizza 個mode搓面團 再用餃子mode搓多6mins.....依家你只用p105...搓8mins都ok really ......我係用p104架 如果都ok 咁就可以慳左個工序 .....但佢個食譜無一個程序係發酵1小時架 想請教你整個程序係點架 many thx

男爵府

咁想問是否全部材料都進入包機.....咁酵母呢 ? 如果打8mins 餃子mode 酵母照樣放到酵母格定點呀 ?
係咪包機做左粉團 其餘程序都照跟食譜link就ok ? thx

男爵府

Debbie媽 發表於 14-11-10 11:10
酵母連粉落打8mins,打完搓幾下用濕毛布蓋住等5mins,之後用棍look平再放加小小菜油火腿䓤花上面然後卷

收到 明白 ........今晚試下先 我想試用蕃薯蓉 希望ok 啦

男爵府

好呀 整左post來睇下 xdxd 我整俾個女食 應該蕃薯蓉會肯食d haha

男爵府

我唔加呀 因為都唔係即食 xdxd 唔想咁肥

男爵府

想問蔥花卷個做型點卷出來架 另外如果我想做型 係咪用濕巾蓋完5mins 就可以做型呢 ? 做完型就放入煲內發酵 ?? many thx

男爵府

好想快d試整呀 少左個pizza mode搓面團 慳好多時間

男爵府

引用:Quote:catlee324+發表於+14-11-10+17:38+好

原帖由 Debbie媽 於 14-11-10 發表
今晚抽一個鐘試啦,快靚正,
期待你ge成品
Yes 可能要等個女zzz左先😁😁依家去買焗爐用個D牛油紙做底紙先 因為我無買蒸包紙 知唔知如果我個煲細 一下子未能發酵全部 可能包機取出後靜待五分中 切件再入雪櫃 之後先取出放煲做發酵?? Thx

男爵府

回覆:Debbie媽 的帖子

我用p104餃子mode 8 mins 係咁 仍未成團?!

男爵府

我用左鮮奶100ml 我估可能粉問題 因為買唔到低粉 用左面粉(聽人講超市面粉等於低粉) by the way 勉強做左個黑糖蕃薯饅頭 都好食 不過成日想做到外表好滑溜個樣

男爵府

Ic 但個post教用全低 anyway 下次𨍭粉先 其實會否104與105 個餃子mode有不同 你8mins後是否成圑?

男爵府

咁可能我呢款面粉100ML水都唔夠 要再放多D先得 因為睇個樣同取出感覺都係唔夠水 咁我試下邊睇佢搓邊加水先 XDXD

首頁

尾頁

跳至