自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

個晚電視都已經不停打字幕, 話第二日開始停學, 同學, 家長, 朋友都打黎通知, 第日一早又收到SMS, 所以其實都有好多途徑知道要停學. 就算真係唔知, 返左學, 學校都會睇著D學生, 我見都有校車仍舊去接送地點, 方便唔知架學生. 雖然係唔方便, 好過再有學生病倒, 係值得架.

個家長喊, 除左因為咁辛苦6點起身溫默書, 竟然冇得默, 又因為唔見左個仔, 既然個仔可以自己返學, 咁洗咩擔心佢唔識返屋企. 個家長如果咁擔心, 點解仲唔去搵個仔, 仲要花時間打去電台.

大宅

停課冇問題, 但應該第日係學校宣報, 家下咁老師忽然要另外安排功課, 家長又個個打電話番學校, 又有人唔知走左番去, 行政上頗為混亂, 我覺得遲一日停課冇增加咩風險, 但行政上好得多.

洋房

安排得好好呀遲又係要宣佈早又係要宣佈無咩問題

健康先至係最梗要功課各樣都唔重要我絕對讚成周先生尼個做法

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

決定得咁急,可知病菌有幾犀利,大家小心.

珍珠宮

Agree! I support him!

原文章由 ginger2006 於 08-3-13 21:05 發表
無錯

珍珠宮

其實政府/電訊公司係有send短信架.......之不過唔係人人都收倒姐。
根據其他forum所講, 大部份收倒短信o既人都係當晚就收倒架啦。
(不過即使同一間公司都唔係個個收倒, 唔知點解呢?唔通事前要登記?)

大宅

原文章由 8C9 於 08-3-14 11:09 發表
停課冇問題, 但應該第日係學校宣報, 家下咁老師忽然要另外安排功課, 家長又個個打電話番學校, 又有人唔知走左番去, 行政上頗為混亂, 我覺得遲一日停課冇增加咩風險, 但行政上好得多. ...

人命?? 安排失當?? 邊樣重要??
依家科技先進發達, internet可以互通,
安排係可以慢慢黎, 人命關天, 唔可以等

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

呢個家長真奇怪?!
比著係我真係唔會比個仔6點起身先溫默書!
一定讀得切架?默書要一早溫啦,
唔記得起身咪唔合格?!咁多姓「賴」既?!

原文章由 加菲貓 於 08-3-14 11:05 發表
個家長喊, 除左因為咁辛苦6點起身溫默書, 竟然冇得默, 又因為唔見左個仔, 既然個仔可以自己返學, 咁洗咩擔心佢唔識返屋企. 個家長如果咁擔心, 點解仲唔去搵個仔, 仲要花時間打去電台.
...

珍珠宮

可能除了感冒外,5默書一樣都有機會C...............

我都一樣5明,點喊住上電台鬧,而唔係去搵仔

原文章由 加菲貓 於 08-3-14 11:05 發表
個晚電視都已經不停打字幕, 話第二日開始停學, 同學, 家長, 朋友都打黎通知, 第日一早又收到SMS, 所以其實都有好多途徑知道要停學. 就算真係唔知, 返左學, 學校都會睇著D學生, 我見都有校車仍舊去接送地點, 方便唔知 ...

珍珠宮

至於打去電台哭訴o既阿媽......我好擔心佢個小朋友升中後呢位mami會點算-----事關好多時都會有機會延遲test/exam(唔係因為天災---當然有咁o既機會, 而係因為老師/學生要求)....

大宅

原文章由 麟媽媽 於 08-3-14 11:22 發表
呢個家長真奇怪?!
比著係我真係唔會比個仔6點起身先溫默書!
一定讀得切架?默書要一早溫啦,
唔記得起身咪唔合格?!咁多姓「賴」既?!

...

咪係, 默書係預先溫習, 點會"拓塔"咁早叫佢起身溫,
應俾足夠睡眠俾小朋友, 默書成績都會好d,
呢個媽咪, 肯定"mental illness"

子爵府

可能人地之前已經溫o左...怕個仔訓醒唔記得..一早叫佢起身再讀過

原文章由 edelwise 於 08-3-14 11:31 發表

咪係, 默書係預先溫習, 點會"拓塔"咁早叫佢起身溫,
應俾足夠睡眠俾小朋友, 默書成績都會好d,
呢個媽咪, 肯定"mental illness"

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原文章由 8C9 於 08-3-14 11:09 發表
停課冇問題, 但應該第日係學校宣報, 家下咁老師忽然要另外安排功課, 家長又個個打電話番學校, 又有人唔知走左番去, 行政上頗為混亂, 我覺得遲一日停課冇增加咩風險, 但行政上好得多. ...

行政混亂je,唔死得人,最多比人閙下,無咩大礙。
遲一日停課有咩風險,無人估計得到,傳染病最得人驚既地方,就係你估佢唔到,一傳十十傳百,幾日就死一個,多一日contact 就多一個廣泛散播機會。

希望當局只係因爲謹慎,減低風險而停課;
最驚就係呢個緊急停課決定,係源于大陸有咩特別内幕消息,唔可以宣佈

子爵府

仲有,我好想問下你地....
你地會唔會朝早開電視or開收音機去知道新聞、睇下天氣
先同小朋友番學

感覺上有d家長咩都賴政府....

民房

停課冇錯, 晚十才通知就有過
不過本人在周生宣報停課之前, 已自行替小兒停課, 三月他只返了頭兩日學.

複式洋房

我都有收到電訊公司的短信, 不過係早上九點幾先收到, 有冇遲d,  

好才有朋友前一晚打電話通知, 不過呀仔都己經溫好書, 做好功課, 上咗床, 

原文章由 鑫鑫 於 08-3-14 10:15 發表
我都有收到sms

伯爵府

絕對無錯!

雖然宣佈係在晚上,好多人都已經瞓左 ,但總好過唔做。
世間最美妙的事情,就是擁有一個溫馨的家庭。我們可自然從容地回到家中,無拘無束地被家庭接納為其中的成員。 ;-) (維斯各特)

大宅

deleted

水晶宮

I think he is not wrong, but too fast

大宅

我覺得醒目的家長其實都預左會停課。

個人俾周局長101分。明知道會有批評,仍然做出果斷的決定。非常好。
laughin' to keep from cryin'

首頁

尾頁

跳至