自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

最近看中醫,醫師話我濕重,舌頭肥大,飲左好幾劑中藥,都未醫好,可能長期濕熱左好耐,未可一下子攪好。咁我就問醫師有什麼保健茶,我自己可以平時煲來飲,你知啦,成日看中醫,唔化算。佢就叫我飲多D去濕茶。呢包云苓白術茶,就係我見到可去濕的。

請問有冇濕重的JM都係KEEP住飲呢種去濕茶? 係咪成日煲來飲,都唔怕架? 會否涼得滯?我係濕熱底,可常飲嗎? 其實平時,我簡唔中都煲意米水去濕,都唔夠。 請指教,謝謝。 

珍珠宮

引用:最近看中醫,醫師話我濕重,舌頭肥大,飲左

原帖由 可愛教主2 於 14-11-02 發表
最近看中醫,醫師話我濕重,舌頭肥大,飲左好幾劑中藥,都未醫好,可能長期濕熱左好耐,未可一下子攪好。咁 ...

珍珠宮

最近看中醫,醫師話我濕重,舌頭肥大,飲左好幾劑中藥,都未醫好,可能長期濕熱左好耐,未可一下子攪好。咁 ...

禁止訪問

珍珠宮

回覆:去濕---云苓白術茶

伯爵府

畀面勳章

日本の平安を祈ります

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 育兒性格勳章 Xmas吸收勳章 開心吸收勳章

別墅

回覆:可愛教主2 的帖子

藍田啟田商場三樓有間新開藥房叫廣X 入面有個女中醫師好細心 主要係診金三十元 上了七十歲診金二十五元 藥錢也不貴 有好多野買 如近呢頭上去望望啦

伯爵府

我呀媽會一個月煲3.4次雲令白術豬骨湯。去濕好正。飲完個人無咁倦。佢會放多2粒蜜棗無咁苦,細路都會飲呀。

珍珠宮

環保接龍勳章

thx

水晶宮

虎到金來勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:我呀媽會一個月煲3.4次雲令白術豬骨湯。去

原帖由 anson2007 於 14-11-02 發表
我呀媽會一個月煲3.4次雲令白術豬骨湯。去濕好正。飲完個人無咁倦。佢會放多2粒蜜棗無咁苦,細路都會飲呀。 ...
材料得4樣嗎?

珍珠宮

引用:我呀媽會一個月煲3.4次雲令白術豬骨湯。去

原帖由 anson2007 於 14-11-02 發表
我呀媽會一個月煲3.4次雲令白術豬骨湯。去濕好正。飲完個人無咁倦。佢會放多2粒蜜棗無咁苦,細路都會飲呀。 ...
原來就咁煲,唔加密祖会苦㗎?

珊瑚宮

畀面勳章

引用:[size=10.5pt]最近看中醫,醫師話我濕重,

濕熱煲雲苓白朮啦,有效啲

伯爵府

引用:Quote:原帖由 anson2007 於 14-11-02 發表

原帖由 rainiemama 於 14-11-02 發表
材料得4樣嗎?
佢本身包藥材再加豬骨同5,6粒蜜棗。咁煲我d仔女先會飲同易入口。ok嘅吾難飲。

伯爵府

引用:Quote:原帖由 anson2007 於 14-11-02 發表

原來就咁煲,唔加密祖会苦㗎?
大人飲會重藥材味。甘甘地。小朋友就吾會飲。加多幾粒蜜棗d細路先會飲,又有益。

伯爵府

假如夾你中醫,約飲2次就感覺好轉,試下轉第二個

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我睇中醫都叫我煲湯落雲岺白朮。

男爵府

我屋企長期keep住有樽有雲苓白朮嘅去濕茶,有時大人細路食左熱氣野可以飲杯,我就成日好濕,所以隔幾日都會飲,由其係我唔食得荀,食左會濕到幾晚都訓唔到狂抓腳,自此以後屋企長期都有

男爵府

我個中醫話我聽,煲果陣唔好落冰糖,因為甜嘅都屬於濕,加左落去效用冇咁好,所以我仔女已經習慣煲完就咁飲,唔駛加任何野。

珍珠宮

引用:我屋企長期keep住有樽有雲苓白朮嘅去濕茶,

原帖由 於 14-11-03 發表
我屋企長期keep住有樽有雲苓白朮嘅去濕茶,有時大人細路食左熱氣野可以飲杯,我就成日好濕,所以隔幾日都會 ...
請指教: 我呢包份量應該用几多豌水煲?

屋企得我一個飲,若一次一包這個份量,会否太多,定分2次煲,各半?謝謝

首頁

尾頁

跳至