婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我99似乎一直唔知我係有阿媽生既! 例如佢自己生日就請哂假之後「通知」其他人同佢慶祝,而新抱幾時生日佢從來無問過,因為新抱都無阿媽生,點會有生日! 我99咁considerate又點會問令我尷尬既問題呢!
另外,大時大節正日做節,99永遠唔會理新抱得唔得閒,因為新抱係石頭爆出黎,都無女家,正日唔同男家做節,新抱咪孤苦伶仃好淒涼囉!

仲有,我一向係99眼中係唔成熟既小妹妹,做親無好野,錢又搵得少,邊有佢個女咁非凡出眾!
當年姑9大肚,要搬屋裝修,99話大肚一定好辛苦、好累,因此姑9不能勞動,所以命令我老公同我呢個下人務必協助姑9,仲要隨傳隨到,兼且要明白可以助姑9一把係我地榮幸,唔好旨意有人會同我地講唔該之餘,仲要恭恭敬敬同醒醒目目!

依家到我有左bb,經已7個月喇,我同老公買左新居,正忙緊裝修搬屋~
咁耐以黎,99無問過我一句陀b陀成點,呢層唔緊要,而最神奇既係佢無啦啦讚我,話我陀仔好叻、陀得好好! 受到99讚賞我真係受寵若驚! 係99眼中,就算我陀住8、9個月肚裝修搬屋都無難度,皆因我係佢心中忽然變得好能幹,打不死! 所以99無問過一句裝修搬屋要唔要幫手,可見佢好信任我兩公婆既能力! 而且,99仲無啦啦誇讚我地兩公婆搵到錢添,又斷言我地供樓、請工人、養小朋友綽綽有餘,意味我地無可能需要減家用咁話,多謝99頂高帽!

而最最最令我驚奇既係,99主動提及我娘親,兼且好尊重我娘親添! 佢話幫坐月、湊孫呢d野交俾我娘親最好,我地母女情深必定合作得好好咁話!

99我知錯了,原來你咁睇得起我同我娘家! 之前你話「一家人,自己人,邊個有需要都一定要幫」,係我誤會左你「有需要」既定義,搞到我地兩公婆自以為是幫你做左咁多濕碎野! 如果令你覺得被睇低真係唔好意思!
日後,我都會信任你既能力同財力,即使你好謙虛地話唔識得係日本城買電苾、沐浴露都唔識開、自己屋企條窗簾壞左又唔識處理等等,我都會鼓勵你一句「你得既,你搞得掂既!」

伯爵府

嘩。。。。你99好a肩下喎。

但向好處諗,大條道理坐月唔見人,

要等到你滿月/百日出山至歡迎“街外人”呀!

因為唔想自己和bb受到騷擾,而婆婆只會照顧你2位,絕非唔會應酬其他人既。

水晶宮

我好欣賞你既文筆!
你99...
一早你就應該用「你得既,你搞得掂既!」呢D高招去回應佢啦!

大宅

回覆:LuyiuLady 的帖子

你99真識講野。不過有時佢唔幫好過幫。唔係一陣唱你話冇佢就唔掂。或者日後照顧小朋友反目就拿返好多野出黎講

男爵府

BB防敏心得分享勳章 認識瑞士牛牛第一回

回覆 LuyiuLady 的帖子

文筆非常好,生動有趣

侯爵府

我的育兒心得勳章

回覆:99忽然認同我原來都有阿媽生,而且我好叻好能幹

大宅

好文采

心裡有幾濶~條路有幾寬

別墅

LuyiuLady 發表於 14-11-3 17:45
我99似乎一直唔知我係有阿媽生既! 例如佢自己生日就請哂假之後「通知」其他人同佢慶祝,而新抱幾時生日佢從 ...
你講得好搞笑但好可悲。

侯爵府

BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

好文采,但好慘,以後唔駛幫佢做咁多

別墅

形容得生動有趣!

大宅

男爵府

你99真係好呀!第時大條道理唔使理佢,有咩叫佢搵自己個女啦…

公爵府

噢...娘家負責湊BB...99負責做...檢察官 !

洋房

回覆:美之選468 的帖子

大宅

好文彩

以後大條道理A返哂d野俾c6應付佢既好媽媽

大宅

陪月勳章

你99高招呀!你要向佢好好學習,青出於藍!

男爵府

好叻!

大宅

伯爵府

你現在明白)99(的為人也不晚,
以後你有大把輕鬆自在的日子可享。
你老公都不敢對你有所要求。

小肥楊    發表於 14-11-4 17:12

男爵府

樓主好正

首頁

尾頁

跳至