少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

我女已經三歲, 拖咗多耐既戒奶咀終於要實行, 其實之前試過戒但最後不敵每晚半夜既喊聲放棄咗, 但今次革命一定要成功, 所以唔可以心軟。
今次佢只係頭兩日瞓覺要奶咀之外, 跟住個幾禮拜都無搵自己瞓, 係唔肯瞓晏覺, 但點知兩星期後, 佢就差唔多晚晚半夜扎醒, 喊到七彩(佢無野可以代替到個奶咀), 之後就天光先瞓番, 我有試過比保嬰丹同珍珠末佢食, 食完一兩好似好啲, 有時可以瞓天光, 但我唔可以太依靠啲中藥, 依種狀況已經維持咗三個星期, 我同囡囡都身心彼累, 大家有無啲經驗或心得可以分享我參考下呢?

男爵府

引用:我女已經三歲,+拖咗多耐既戒奶咀終於要實行

原帖由 38mandy 於 14-11-04 發表
我女已經三歲, 拖咗多耐既戒奶咀終於要實行, 其實之前試過戒但最後不敵每晚半夜既喊聲放棄咗, 但今次革命一 ...
其實唔需要俾個d食 我囡個陣都係當命根 開頭戒夜晚都有喊 咪同佢講你依家訓左先 聽日舖頭開先買過 起身仲記就同佢講冇貨 盡量唔好俾佢見到/提起 1星期搞掂

複式洋房

回覆:求救, 戒奶咀後每晚半夜扎醒喊到七彩, 天光先瞓番

我囝囝又係當寶甘,點知比隻狗咬爛左,我留返個殘骸比佢,佢見到會指住隻狗,話佢曳曳,或者試下整爛佢,話比小朋友聽爛左,應該會好接受啲,而且小朋友都唔細,我怕呃佢唔住

男爵府

過度期 忍耐下

大宅

我仔食奶咀又係超勁,夜晚,午睡,有時出街都要食,到3歲幾差唔多返k1前2個星期,我地迫佢介,頭2晚喊幾個鐘頂唔順俾返去,第3晚用手指水,一食即嘔,之後再俾奶咀佢,佢都唔要~就咁就介左

別墅

我囡而家25m,之後奶嘴癮大,訓覺一定要搵奶嘴,佢大約19m時,佢訓落床準備訓覺個時我同佢講,唔可以食奶嘴,揸住就得,千叮萬囑佢唔可以食,佢初初2、3日會唔習慣,揸揸下會忍唔住用條脷偷雞\'lamlam\'下,之後個個零星期真係要揸住黎訓,後來我唔主動提奶嘴佢都唔無搵,唔駛半個月就完全戒掉了

大宅

回覆:38mandy 的帖子

其實點解一定要介奶咀,佢想食住訓咪由得佢…佢大大下自己會介啦,

侯爵府

回覆:38mandy 的帖子

我女成四歲 只介得甩 咩方法都出齊

半夜既既喊我都頂唔住 , 後尾去左旅行, 第一晚話冇帶, 半夜少喊, 第二晚太累自已訓, 第三晚 成功, 回來香港以為佢會記得, 點知介埋 開心死我 , 問佢仲要唔要奶咀 她話佢唔要了

加油

伯爵府

你有無試過剪爛佢再俾返佢?同佢講爛左無喇。我個時係咁幫對仔戒,一日就戒左,佢地個時先20個月,自己已經識同返我講,爛左無得食喇。加油。

首頁

尾頁

跳至