親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

我同另外2位媽媽12月中會單拖帶2歲小朋友, 3大3小去台中。
4日3夜行程。現在只book了機票, 酒店。
想請教下大家的行程:

我地plan:

第1日 -到步已經1點, plan book車機場接送到酒店- 長榮桂冠, 然後去就近的自然科學博物館玩。
然後去台中城堡樂園親子餐廳食Dinner, 晚上去逄甲夜市。

第2日- 包book車去清境--> 青青草原, 清境小瑞士花園, 老英格蘭莊園食lunch.
還想去紙教堂, 紙箱王, 先去那裏比較順路? 還有其他推介嗎?
夜晚住羊角村民宿

第3日 - 回台中
台中兒童藝術館, 台中市立文化中心兒童館(北屯兒童公園)
還有其他推介嗎?
住長榮桂冠

第4日, 下午1:45的機, 應該不能再去那裏玩了。
plan book車去機場

想請有去過的家長幫幫忙提供一下意見, 就著2歲小孩能玩的地方。
還有應該全程包車, 還是只選擇清境包車. 機場來回?因為3大3小, 6人想搭計程車也難。

先謝謝各位!

珍珠宮

2024年龍年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

回覆:台中親子遊 (3個媽媽單拖挑戰)

第四日去機場前,可預早多個零鐘去彩虹眷村影相,幾特別

大宅

Day 3 有時間可以去影下相,行下公園

2014泰迪熊台中樂活嘉年華
日期:11.15~2015.01.11
地點:秋紅谷、草悟道

男爵府

台中市的士出入好方便唔洗包車,逢甲夜市平日夜晚無咁迫,同埋唔好推車仔,太多電單車了!
我剛係台中玩完返黎!

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 笑得好勳章

下星期我都出發台中, 我小朋友比你們還小, 都會帶她到公司玩玩

男爵府

想知道你地會唔會帶bb車?

男爵府

BK Milk勳章

回覆 bb0930 的帖子

去清境就唔好帶喇, 有機會搬車多過推車

男爵府

係呀,青青草原最後落山有成400級樓梯,所以唔適合帶車仔!

珍珠宮

好媽媽勳章

引用:我同另外2位媽媽12月中會單拖帶2歲小朋友,

原帖由 sharonsa 於 14-11-04 發表
我同另外2位媽媽12月中會單拖帶2歲小朋友, 3大3小去台中。
4日3夜行程。現在只book了機票, 酒店。
想請教下 ...
留意day1.是星期幾,科學館休息日子!還有收17:00,1:00是落飛機?定已經到達酒店?否則唔夠時間

大宅

應該會帶士的車, 响台中市中心推車應該都方便.

大宅

回覆 ananlove 的帖子

400級樓梯, 咁真係可能要抱住佢落山.....

大宅

回覆 maggielau0705 的帖子

我地Day 1係星期日, 所以先諗住一去到就去近科學館玩, 玩到關門.
我地1點到台中機場, 應該3點到到酒店, 科學館响酒店附近.
請問會提早唔俾我地入去嗎?
諗住星期一好多博物館唔開, 所以先揀去清境

謝謝你提醒!

大宅

回覆 wonadaol 的帖子

Thanks!我地住响科學館附近, 可以去走走, 影相。 

珊瑚宮

引用:回覆 maggielau0705 的帖子我地Day 1係星期

原帖由 sharonsa 於 14-11-05 發表

回覆 maggielau0705 的帖子
吾比米放行李先囉

大宅

Day 1 星期日去逢甲夜市應該好多人喎!你們小朋友咁細個,怕迫人啊!留番Day 3平日才去好d!

或者Day 3去一中果邊行商場、睇廁所、行一中夜市; 火車站果邊去宮原眼科,買手信!

伯爵府

回覆:sharonsa 的帖子

咁開心,3個 c9 去旅行,我都想不過d fan 唔 so 我

男爵府

引用:回覆 bb0930 的帖子應該會帶士的車, 响台中

原帖由 sharonsa 於 14-11-05 發表

應該會帶士的車, 响台中市中心推車應該都方便.
我一月會去台北台中六日,到時細仔2歲都諗緊帶唔帶B車,老公話唔帶,但阿仔係勁扭抱個D btw你地好勁!3個阿媽拉行李又推bb車!

男爵府

畀面勳章

ananlove 發表於 14-11-4 21:18
係呀,青青草原最後落山有成400級樓梯,所以唔適合帶車仔!
請問這400級樓梯是必經之路嗎? 可以坐車嗎?

珊瑚宮

引用:Quote:ananlove 發表於 14-11-4 21:18 係呀

原帖由 kitkit0122 於 14-11-05 發表
行園區外馬路(巴士線)

男爵府

引用:Quote:ananlove+發表於+14-11-4+21:18+係呀

原帖由 kitkit0122 於 14-11-05 發表
我初頭都問人可唔可以行半程,因為怕帶住呀女辛苦,但最後行完全程無想像中咁辛苦。
我比呀女係草原自己行,到佢要抱就兩公婆輪流抱,樓梯就無計啦一定抱,不過樓梯唔算斜唔難行的!所以我覺得唔好帶車仔,咁樣仲多樣野要顧!

首頁

尾頁

跳至