跳至

首頁

尾頁

大宅

我個女4個月大,我係working mother日日早出晚歸,請左姐姐照顧佢。

但我堅持每日都係我同個女沖涼,每晚臨訓枝奶又一定我餵,等我"暗"佢訓覺。

最近一星期,阿女臨訓成日樓計,大喊又唔食奶,咩都唔得。我諗極都唔明,又怕佢身體有咩唔舒服。

前晚我終於知道原來佢係想姐姐"暗"佢訓,姐姐一抱佢同佢唱歌仔,佢就自自然然收聲唔喊。唉!搞到我超沮喪

佢咁痴工人都唔知係好事定唔好事 各位返工媽咪,你地會唔會有一樣煩惱?請俾D意見。

男爵府

我都有同樣既事情....不過係嫲嫲....我阿囝見唔到爺爺同埋嫲嫲就會有d悶悶不樂咁....我都好唔開心嫁....但係無計啦...自己要返工....

原文章由 cattylui 於 08-3-15 12:10 發表
我個女4個月大,我係working mother日日早出晚歸,請左姐姐照顧佢。

但我堅持每日都係我同個女沖涼,每晚臨訓枝奶又一定我餵,等我"暗"佢訓覺。

最近一星期,阿女臨訓成日樓計,大喊又唔食奶,咩都唔得。我諗極都唔明,又怕佢身體 ...

洋房

要返工的媽媽都會擔心寶寶不認得自己吧?說不認得是誇張了一點,但總會覺得BB比較跟日間多些時間照顧他的人,如果那人是家人還好一點,要是那是工人,感覺有時便會有點不是味兒。雖說明知那是很正常的,BB不懂太多,累了倦了餓了,當然是找最熟悉的人,誰照顧得最多便跟誰,那也實在不能怪他的。要是他一定要跟我,於我要上班而未能照顧他的時候,終日哭哭鬧鬧,對他來說更是不好。作為父母的,是要盡量給他最好的安排吧? 所以,最好還是做定點心理準備及安慰自己,當他再大一點的時候,他懂性一點,又會知道誰是父母了。

複式洋房

catty媽媽,爸爸媽媽在bb心目中的地位係無人可以代替,不過而家bb的需要係瞓同食,所以工人最可以滿足佢,但係佢都需要有人同佢玩,教佢,同埋同佢傾,你絶對係最佳人選,所以放咗工,盡量抽時間同佢玩,或者帶佢去街散步,同佢沖涼都係非常好,等bb知道同媽媽玩係好開心。

大宅

原文章由 astermama 於 08-3-15 13:56 發表
catty媽媽,爸爸媽媽在bb心目中的地位係無人可以代替,不過而家bb的需要係瞓同食,所以工人最可以滿足佢,但係佢都需要有人同佢玩,教佢,同埋同佢傾,你絶對係最佳人選,所以放咗工,盡量抽時間同佢玩,或者帶佢去街散步,同佢沖涼都係非 ...

贊成!
我老公又係早出晚歸,我同工人成日對住bb,但反而bb晚上見到爸爸會不停eeoo... 又喪笑,可能係我老公晚上能花時間同佢傾計,同佢玩,星期日會去公園散步,所以佢知邊個會俾到"FUN"佢... while my maid and me.. only taking care of him...

侯爵府

好媽媽勳章

唔使傷心啦!

記住,仔女永遠都係自己既,工人都係兩年之間既事唧!
好似我細仔,NEWBORN開始由工人湊到而家兩歲幾,平時跟工人多過我,但當呀四早排放假番老家十幾日時,係頭2日會問下我"姐姐呢?"之後到第3日已經唔多問起呀四,同我玩得不之幾開心!!所以唔使驚~!!

再講,你BB咁跟工人都係好事,BB既行為好直接,照顧者(不論係媽咪/工人/婆婆/麻麻)對佢好既、冇傷害佢既,就自己會依賴佢,你BB同你工人咁CLOSE,至少你個呀四冇對BB唔好,可能仲係對BB極好果種添!

所以...唔使傷心,應該開心搵到個好工人先係!OKAY?
§ 為左食得好又健康啲,靚太橫行廚房中… §

大宅

多謝各位媽咪安慰 我同老公講,老公就話要揾食無計啦,我同阿媽講,阿媽就叫我早D返屋企睇女,都係各位媽咪明白多D,自己身為媽咪但個BB唔跟自己個心有幾up

唯一開心係姐姐真係對BB好好,直頭好似廣告咁唱歌跳舞氹我個女,我唯有咁諗令自己舒服d啦!

多謝哂!

複式洋房

我仲慘呀............我抱佢一陣佢就喊.............

複式洋房

我同你一樣呀...!!!!我都係呢兩日先知原來之前亞b臨瞓前勁喊,喊到出晒汗震晒同收唔到聲都係因為我同老公放左工之後爭住抱亞b,而亞b最想抱佢既係工人姐姐......
好hurt呀!!!
等我地仲周圍問朋友同長輩亞b喊既原因......仲以為佢肚仔有風,想出街街,厭奶等等.......

我都好想知有咩辮法可以改善下..但其實我一收亞就仆到番屋企,放假亦都死攬住亞b唔放...點解都會咁架...????

原文章由 cattylui 於 08-3-15 12:10 發表

最近一星期,阿女臨訓成日樓計,大喊又唔食奶,咩都唔得。我諗極都唔明,又怕佢身體 ...

別墅

我初初都好怕有呢個問題.. 好驚囡囡跟婆婆多過跟我同老公..
不過可能我係餵人奶.. 每日朝早個餐我一定埋身食.. 返工前一定同囡囡玩一陣.. 每日放工都會即返屋企同囡囡玩.. 餵奶換片都會由我或老公做.. 放假就無論去邊都會帶住佢.. 所以到現時為止.. 囡囡都好跟我同老公.. 仲好鐘意做小樹熊..
你試下多d陪佢玩同傾計.. 會有效的..
記住呀.. 你同bb的關係係無人可以代替.. 佢唔會因為由姐姐湊大而唔跟你的.. 只係佢呢最重要食同瞓.. 姐姐照顧慣左會知佢心意多d.. 所以bb暫時會跟佢多d..

男爵府

我怕BB跟工人多過跟我

我都係要工作早出晚歸.我眼見好多BB喜歡跟工人,反而唔要爸爸媽媽.
BB每歺奶都係工人照顧,連沖涼、換片都係工人,所以我唯有辛苦D將BB擺係我間房,半夜BB喊的時候,第一個見到既人係我,一早訓醒見到又系我,而家BB已4個半月大,佢而家跟我同工人,唔跟爸爸.:

男爵府

我怕BB跟工人多過跟我

我都係要工作早出晚歸.我眼見好多BB喜歡跟工人,反而唔要爸爸媽媽.
BB每歺奶都係工人照顧,連沖涼、換片都係工人,所以我唯有辛苦D將BB擺係我間房,半夜BB喊的時候,第一個見到既人係我,一早訓醒見到又系我,而家BB已4個半月大,佢而家跟我同工人,唔跟爸爸.:

別墅

好媽媽勳章

我都係, 感覺好hurt. 我未放完假前, 每晚bb都是我暗佢訓, 依家佢要姐姐, 不要我了......

複式洋房

我都有同感呀...我就係怕會咁,所以放工即刻返屋企...之後餵奶沖涼同夜晚訓覺都係自己湊返...點知...工人同阿B成日玩都咯咯笑,而我好難先令佢咁笑...佢喊我抱住佢,有時lum極都唔掂,反而阿姐姐行過來what happen即刻收一收聲...所以我真係想阿B兩歲自己湊返啦

大宅

"工人同阿B成日玩都咯咯笑,而我好難先令佢咁笑...佢喊我抱住佢,有時lum極都唔掂,反而阿姐姐行過來what happen即刻收"好有同感呀, 所以bb一笑, 我就即刻去睇佢, 希望仲可以見到佢既笑樣

原文章由 ourbb2007 於 08-3-16 18:30 發表
我都有同感呀...我就係怕會咁,所以放工即刻返屋企...之後餵奶沖涼同夜晚訓覺都係自己湊返...點知...工人同阿B成日玩都咯咯笑,而我好難先令佢咁笑...佢喊我抱住佢,有時lum極都唔掂,反而阿姐姐行過來what happen即刻收 ...

大宅

"工人同阿B成日玩都咯咯笑,而我好難先令佢咁笑...佢喊我抱住佢,有時lum極都唔掂,反而阿姐姐行過來what happen即刻收"好有同感呀, 所以bb一笑, 我就即刻去睇佢, 希望仲可以見到佢既笑樣

原文章由 ourbb2007 於 08-3-16 18:30 發表
我都有同感呀...我就係怕會咁,所以放工即刻返屋企...之後餵奶沖涼同夜晚訓覺都係自己湊返...點知...工人同阿B成日玩都咯咯笑,而我好難先令佢咁笑...佢喊我抱住佢,有時lum極都唔掂,反而阿姐姐行過來what happen即刻收 ...

複式洋房

今日我真的忍不住喊佐出來..
因為昨日阿姐姐放假,佢兩星期先放一次假...之前都冇乜野...但昨晚可能佢冇見工人一日...夜晚平時10:00飲奶唔肯飲,好倦又唔肯訓,係要四維LOOK,但LOOK下個頭又鍾去我心口,所以其實佢好倦...最後佢挨到2:30a.m. 頂唔順才訓...今天我諗返佢昨晚的情況,好似想找一個人...因為見唔到佢心掛掛...唔肯訓...
其實我好努力,放工即撲返屋企湊佢,病都死都繼續堅持夜晚湊,以為咁樣會好D...成日睇書,又話見到媽咪面孔會笑多D,一睇到依度更心傷...
原文章由 Cko 於 08-3-17 12:03 發表

...

別墅

返番工一個多月, 平日姐姐餵, 我堅持每晚最後11點個餐自己餵番, 放工即刻樸返屋企. 但都無用,依兩個星期日都出現同一情況,阿b唔肯飲奶. 平時姐姐可以餵到4安, 但姐姐放假依兩個星期日我地都只可以餵到2安幾.勁down
各位BK媽咪有咩方法 因為我怕姐姐有咩頭暈身"慶"時餵唔到佢就難攪

大宅

原來好多返工媽媽有呢個問題....我個b女都係咁....同姨姨好互動...有講有笑....仲笑都嘰嘰聲...對住我同我老公就好搞野...b女見到我老公會主動嗌佢...撩佢過黎...到我老公過到黎佢又唔穌佢...對住我仲衰....只係我係咁同佢傾計講野...佢就好cool成日唔睬我....就算係都係笑下咁...真係好間唔中先會笑出聲....我已經放工放假係咁陪佢同佢玩...但係對住我佢好似覺得好悶咁...一見到姨姨就四萬咁既口....
前個幾月...佢都會撩下我講野架(雖然好少)...而家已經唔會啦....日日姨姨話佢好多野同佢講...佢唔同b女玩...b女都會主動撩佢講...但係一到星期六日...我成日係屋企...b女就成日無乜聲出...有時姨姨無心咁講...話b女好似今日心情唔好喎...唔講野既....但係我一行開去toilet...我就聽到b女同姨姨玩好開心咁笑...唉....總之諗通左見到咁既情形都會好唔好心啦...

複式洋房

原來真係個個都有咁情況...我地已好努力了...我地唯有希望佢大D會明白多D啦...
原文章由 lenny1130 於 08-3-17 13:58 發表
原來好多返工媽媽有呢個問題....我個b女都係咁....同姨姨好互動...有講有笑....仲笑都嘰嘰聲...對住我同我老公就好搞野...b女見到我老公會主動嗌佢...撩佢過黎...到我老公過到黎佢又唔穌佢...對住我仲衰....只係我係 ...

首頁

尾頁

跳至