嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

大宅

買之前不如想下先
如果以後有疫症 或惡菌發生
最先感染會係.......

今日明報

衛生防護中心總監曾浩輝證實,早前在屯門醫院死亡的7歲男童羅浩明和3歲女童何寶宜,分別感染的H1N1和H3N2甲型流感病毒,均屬今年已出現的新變種,而病毒基因排序結果顯示,病毒結構與流行於歐美的「布里斯本型」H1N1和H3N2病毒結構相同,未發現病毒來港後變得毒性更強。
病菌活躍3呎下 手推車嬰兒高危
但有消息指出,初步分析發現,在港爆發流感,主要活躍於3呎下的空間,故對兒童尤其是手推車上的嬰兒,特別容易受感染。港大微生物學系副教授何良說,上述說法可能與飛沫噴射距離一般約1米、且有重量不能高空懸浮有關,但兒童易患流感主因,是親密接觸時個人衛生不佳,病毒隨口水鼻水快速傳播。

其實好多細菌 都係係地面 所父母應該背起他們同大人的高度
所以點解小朋友噤多病痛 以前d小朋友健康好多呢
bb車其實唔適宜係香港用

大宅

好媽媽勳章

我買左咩帶, 諗住bb出世後, 落街買送和出街都係咩佢响我心口度.

侯爵府

大廚勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

但系小朋友嘅高度都系同BB車差唔多姐

珍珠宮

畀面勳章 大廚勳章

原文章由 ksorange 於 08-3-15 13:08 發表
買之前不如想下先
如果以後有疫症 或惡菌發生
最先感染會係.......

今日明報

衛生防護中心總監曾浩輝證實,早前在屯門醫院死亡的7歲男童羅浩明和3歲女童何寶宜,分別感染 ...

你日日推住係油尖旺銅鑼灣就緊係唔掂啦, 行下商場問題唔大. 而且如果咁講行商場咩住咪近d冷氣出風位囉, 咁咪.......
而且我唔覺得以前d小朋友身子好得過依家果d, touchwood, 我個囝身體都好好呀, 食人奶大.
最重要係注意衛生問題.

女人是很脆弱, 但媽媽卻很堅強:)

禁止訪問

禁止訪問

侯爵府

2024年龍年勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

根本冇可能出親街用咩帶, 去一陣梗係冇所謂, 如果去得耐, 又要買野, 加上個b又有返咁上下大, 真係.....成日貼脫苦海都唔掂呀。

男爵府

咁小朋友自己行咁點算? 唔通2-3歲都仲抱住行

我覺得注意衛生仲緊要, 唯有出街勤啲洗手抺手, 唔好成日去人多車多既地方囉

又或者大家買架高身bb車囉, 又可以當埋highchair用, 我見mothercare賣緊好似$8xxx

原文章由 anita_yps 於 08-3-16 00:02 發表
根本冇可能出親街用咩帶, 去一陣梗係冇所謂, 如果去得耐, 又要買野, 加上個b又有返咁上下大, 真係.....成日貼脫苦海都唔掂呀。

禁止訪問

禁止訪問

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

邊有可能唔用bb車-.-

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我bb仲細, 宜家都仲可以用揹帶先, 遲d真係唔得了, 唯有少去人多地方。

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

同意呀!! 小朋友到左識行後, 佢地既高度就同 bb 車差不多, 唔通唔比佢行, 要抱住佢....... 嘩!! 到時一定好多人去睇骨科先得, 真係抱到膊頭教位硬埋

而家小朋友身體差既原因, 因為我地 bb 時代好多飲 mama 奶大

別墅

我大女自從識行之後, 就唔再肯坐bb車, 以佢嘅高度, 都幾危險喎! 唯有少d帶佢去人多擁迫、室內嘅地方, 就算要去都唔好抖留太耐。

原文章由 szeszes 於 08-3-16 09:34 發表
同意呀!! 小朋友到左識行後, 佢地既高度就同 bb 車差不多, 唔通唔比佢行, 要抱住佢....... 嘩!! 到時一定好多人去睇骨科先得, 真係抱到膊頭教位硬埋

而家小朋友身體差既原因, 因為我地 bb 時代好多飲 mama 奶大 ...

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

講呢d嘢嘅人有d問題
賴到無嘢好賴~
e+中招嗰d好似係小學生喎? 唔通佢地病係因為坐bb車? 乜唔係小朋友玩得close, 特別易傳染咩? 唔係細個免疫力差d咩?
個conclusion唔係什麼"港大微生物學系副教授何良說" ? 係個記者作架嘛?

大宅

哈哈
唔用BB車
BB冇事,不過媽咪會死
係會周身骨痛死

男爵府

避得幾多呢~~唔通小朋友3-4歲仲抱住佢行街~~唔俾佢返學咩~~!3尺差唔多等於一米~~一般高d既3歲小朋友都係1米高睹~~好難完全避免既~~!
http://hk.myblog.yahoo.com/snowy-tsang
歡迎參觀~~雪雪 & 釨鏸's Blog

[IMG]http://i278.photobucket.com/albums/kk114/babymaggieleung/BBB.jpg[/IMG]

男爵府

原文章由 pandacat_bb 於 08-3-16 00:37 發表
咁小朋友自己行咁點算? 唔通2-3歲都仲抱住行

我覺得注意衛生仲緊要, 唯有出街勤啲洗手抺手, 唔好成日去人多車多既地方囉

又或者大家買架高身bb車囉, 又可以當埋highchair用, 我見mothercare賣 ...

$8xxx買架bb車..............
http://hk.myblog.yahoo.com/snowy-tsang
歡迎參觀~~雪雪 & 釨鏸's Blog

[IMG]http://i278.photobucket.com/albums/kk114/babymaggieleung/BBB.jpg[/IMG]

大宅

哈哈,甘如果天生比較矮又或者係『朱儒』未好大鑊?

大宅

給大家一個小小的reminder

其實個報章寫的 同我姐姐講的一樣(我姐姐係兒科icu醫生)

大家信的 就知道下就okay啦

bb的重量問題
其實你地想下 你母親係點樣養大你
佢地好偉大 噤重都摕住你
同埋你地懷孕時 bb連胎水胎盤都成15-20lbs左右
個十個月都係過左啦

高度問題
你地講得對 3 至 4 age 的小朋友同bb車一樣高度
但係bb的抵抗力比3至4歲的小朋友弱 尤其是過左六個月
所有病菌對佢地來講都係新的
姐姐話嬰兒感染病菌發生併發症的機會同危險比幼童為高
同埋因為環境污染 哮喘的小朋友多了很多
因為佢地細過時吸入太多dust bb的肺功能心較弱
應該帶bb多點去公園
商場看似好清潔 其實冷氣地方仲dirty
以為清潔 父母的防禦心又少左啦

mothercare bb 車真係好高 差不多到大人的心口
好貴 點解呢
但係父母買bb車時只會問 / 或係討論區
有幾重 有幾避震 可唔可放平 摺疊細嗎 可相向嗎 幾多個月用
但有冇問過有幾高呢 同埋sales係唔會提高度 點解呢?

以上都係姐姐告訴我的
我細佬 細妹都係護士
佢地都係唔同意用bb車
除非唔怕bb做吸塵機啦

本人小小的意見 可作參考
我都係想小朋友健康成長
唔好傳染病開始
有問題出現 先後悔

[ 本文章最後由 ksorange 於 08-3-17 11:23 編輯 ]

首頁

尾頁

跳至