懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

我想知有沒jm好似我咁照用水喉水洗手,照沖涼同洗頭,沒跟坐月既禁忌?

伯爵府

引用:我想知有沒jm好似我咁照用水喉水洗手,照沖

原帖由 健康寶寶 於 14-11-04 發表
我想知有沒jm好似我咁照用水喉水洗手,照沖涼同洗頭,沒跟坐月既禁忌?

...
有,第2胎時,因為無時間跟足。時間用來瞓好過。

公爵府

洗手就有,但係沖涼同埋洗頭就唔會,D長老會話既

別墅

回覆:有沒人沒坐月嫁?

其實我都係第二胎,想做足都做唔到,但唔做又怕第時老左自己辛苦,所以問下有沒人好似我咁啫

別墅

但其實都唔一定咁多人幫手湊細佬嫁,就算我有姐姐,好多bb既野都自己做返,沖涼,清潔pstpat都自己做,唔通唔洗手

大宅

回覆 健康寶寶 的帖子

我! 我真係唔可以唔沖涼,唔洗頭掂new born baby囉,大佬有菌架!
已經3年有多啦,我咪又好地地......我覺我呢D係迷信囉

伯爵府

唔坐好月既壞反應,
有人會好快顯現出來,多數係因為當下缺乏充分休息和營養。
但傳統智慧既係年老後,有可能30,40,50歲出現,要視之後既生活環境影響,食物質量影響。

當然古老智慧和現代進步可以結合,令大家更方便,唔駛百分百跟足古代。

例: 古代坐月成個月唔洗頭,因為井水/河水真係好冰涼(如果姐妹有見識過就明白,無就希望了解下至反對),再者無風筒,房屋防風措施比較不穩固……

現代坐月完全可以解決以上問題啦!唔駛忍成個月,大約12朝都好好。

大宅

健康寶寶 發表於 14-11-4 23:01

...
一個星期先沖涼洗頭,用薑水。一直都用水喉水洗手,生完醫院住幾日,大小便後點可以唔洗手?只用濕紙巾好似唔乾淨喎

別墅

其實我見好多人話自己成個月先沖涼乜真係得咩,咁辛苦做乜
咁jm們你地有沒出下街?

別墅

其實我見好多人話自己成個月先沖涼乜真係得咩,咁辛苦做乜
咁jm們你地有沒出下街?

大宅

回覆 健康寶寶 的帖子

問過醫生,冇問題㗎。

複式洋房

我想生完可以即時返工添。

大宅

我都照洗 忍唔到。 醫生話唔洗仲污穢。

男爵府

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 Xmas吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回

回覆 芝芝吉 的帖子

我同你一樣

男爵府

引用:我想知有沒jm好似我咁照用水喉水洗手,照沖

原帖由 健康寶寶 於 14-11-04 發表

...
我,今日12朝,冇長老冇工人冇陪月, 開刀後第2日醫院就叫我出院,第3日阿b 因為黃入左院個胸變石頭胸,湊b +按鬆個胸基乎頭幾日冇訓過,之後湊b晚晚訓得2-3個鐘,冇用過薑水,有用生水沖涼有用生水洗手,頭幾日屋企有開冷氣,係第4日去醫院冇飯食買左件cheese cake, 食完對腳水腫左幾日已經冇哂事..

阿b 食奶仲食得好差,2個鐘先食哂一枝,我沖奶粉+泵人奶, 勁忙都覺得手腳冇咩問題,日日仲好精力旺盛..

身邊朋友個個都好肉赤我唔坐好月,但真係冇計,d 時間精力俾哂阿b..

公爵府

開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

生第一個吾識又病左冇乜坐過月,第二胎就有比較講究,但都照洗生沖涼洗頭,因為吾想有細菌傳俾bb,但有用薑水隔日洗頭。

不過可能洗得太多手,手指關節會痛。但老實講,湊2個邊有時間搞咁多養生野。。。。

.........................................

男爵府

引用:Quote:原帖由 健康寶寶 於 14-11-04 發表我

原帖由 sunshine135 於 14-11-09 發表
我,今日12朝,冇長老冇工人冇陪月, 開刀後第2日醫院就叫我出院,第3日阿b 因為黃入左院個胸變石頭胸,湊b ...
都係同你差唔多,樣樣都做晒,一日最多瞓4個鐘,皆因我屋企個長老咩都唔幫我

別墅

我唔明d人講到好似唔使做咁……好奇怪

別墅

我99幫我坐月,做左1個月豬,所有野野6299同c6都會幫我做,所以只係冇得洗頭係可以接受既,我頭20日仲要除左去廁所之外,連房門都冇出過,咁所以我都可以忍受到,至於抱b,我紥起哂所有頭髮,同埋唔好哄咁埋阿b囉

大宅

我一個星期洗頭用姜水,日日用姜水冲涼
每天進步一點點

首頁

尾頁

跳至