跳至

首頁

尾頁

大宅

唔知澳門嘅學校K2同K3教勿呢?
any mom whose kids in k2, k3 or higher grade in elementary schools can tell me lei?

sometimes i think the standards of the schools in the North America are so low, especially the math subject. sometimes i even thought it might be even better if my kid goes to school in Macau.

洋房

我都想了解,我個囝嚟緊九月就會返k1,聽聞k1仲未駛查筆,k2開始要連線寫字之類,數數掛

洋房

回覆 #2 奀仔老豆 的文章

我仔讀k1,上學期連線,下學期開始寫字,而家寫到土.G.5,但老師准家長揸住佢隻手寫.

洋房

回覆 #3 MichelleNgLeong 的文章

你囝囝讀緊邊間幼稚園呀?

大宅

原文章由 奀仔老豆 於 08-3-16 09:57 發表
你囝囝讀緊邊間幼稚園呀?

我淨係知K1(Pui Va)。

而家未寫字﹐但成日要用筆去連線﹐圈野(不同/同類﹐etc).

然後要黏貼字。

大量遊顏色(depending on which school, his school wants him to draw only inside the line).我就鐘意佢自由發揮多D。

考試時會背下歌仔﹐認下字。答下常識題。

都幾輕鬆架。

我最鐘意佢地第一學期背三字經。個個小朋友都練到叻叻聲﹗

洋房

阿囝入永援,我太太問過佢朋友,話k1既功課(壓力)還可以,到k2先至開始要查筆。其實我好想知多d,我個仔而家成日跟我唱歌(兒歌),雖然發音唔係咁準,但係節拍都跟到

大宅

So, nobody's kids are in K2, K3 or higher grade??

洋房

回覆 #7 SY_Mom 的文章

佢地今日中午有活動,去咗漁人碼頭飲茶,睇怕今晚先有人幫到你

洋房

回覆 #8 奀仔老豆 的文章

我樓上個小朋友讀永援,而家唔使寫字,只係連線,好似考試無講名次,我覺得幾好。好似我個仔咁考第8,佢問我可唔可以考第一,我話你努力讀書可能得。跟住佢成两個星期日日揸住本書睇,好彩而家唔記得要考第一,我又無再提,真係比佢嚇死.

洋房

其實細路仔學嘢真係唔可以俾太多壓力,最驚物極必反mouth:

洋房

原文章由 奀仔老豆 於 08-3-16 16:00 發表
其實細路仔學嘢真係唔可以俾太多壓力,最驚物極必反mouth:

我無要求佢考第一,係佢想考第一,佢成績中規中矩我都接受。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

駿駿讀海星
k2上學期要識默 人大天上口日田早山木下草小月花石牛冬毛火A-T
重有好多認字
數學就數到100
比較前後上下高矮等等
下學期要識默 花草下雨肉米豆魚巴士車安全火工作工具星長大了水果玩沙衣服洗手再見 a-z大細楷
數學數到150

k3上學期
識默 小朋友玩具男女孩子爸媽哥弟姐妹左右大自然水果動物狗兔毛衣衣服帽子手套 draw sing boy girl red blue gift hot cold fire water cans glass iump run swim fly climb lion jacket scarf gloves boots
再加幾句中文英文句子
數學要識8以內既加法,單雙數等等
下學期
依家要識默蝴蝶,蜜蜂,雞蛋,春天,花兒,牛奶,飛來...meat salad snake spider
數學學緊減數

認字一大堆....

洋房

回覆 #12 月希 的文章

我個囝佢而家2歲半,平時跟我地唱吓歌,有時鐘意數數,興起果時會要1數到100,但係淨係數,未認得d數字,我諗,只要跟緊d,多d同佢玩(一邊玩一邊學),就算永援功課多都應付到既,囝囝今日流鼻水同咳,心痛
我自己都唔舒服,可能氣管炎,陣間收工去睇醫生

珊瑚宮

原文章由 奀仔老豆 於 08-3-16 17:33 發表
我個囝佢而家2歲半,平時跟我地唱吓歌,有時鐘意數數,興起果時會要1數到100,但係淨係數,未認得d數字,我諗,只要跟緊d,多d同佢玩(一邊玩一邊學),就算永援功課多都應付到既,囝囝今日流鼻水同咳,心痛
我自己都唔 ...

我打出黎果d..只係部份既考試範圍..佢地要識既..比我打出黎既多好多

細個唱歌仔同真係返學學..係2回事..我仔細個都識數數..a-z..不過一返到學..要佢一個個字認..其實都係由零開始..因為細個唱歌..都係念口黃囉

珊瑚宮

原文章由 奀仔老豆 於 08-3-16 17:33 發表
我自己都唔 ...

如果唔係大病好辛苦..我都唔會好worry..唔病邊到黎大喎

洋房

又咁係,所以平時同佢玩,我兩公婆都會盡量教佢認字

珊瑚宮

原文章由 奀仔老豆 於 08-3-16 17:40 發表
又咁係,所以平時同佢玩,我兩公婆都會盡量教佢認字

係丫...不過我覺得太細都好難教...又辛苦呢...

男爵府

原文章由 月希 於 08-3-16 16:36 發表
駿駿讀海星
k2上學期要識默 人大天上口日田早山木下草小月花石牛冬毛火A-T
重有好多認字
數學就數到100
比較前後上下高矮等等
下學期要識默 花草下雨肉米豆魚巴士車安全火工作工具星長大了水果玩沙衣服洗手再見 a-z ...

嘩...都好多野喎...mouth:

珊瑚宮

原文章由 samchi媽 於 08-3-17 00:34 發表

我見其他學校都係咁上下..唔算多野囉
不過對比起我果個年代..就超勁多野囉mouth:

別墅

原文章由 samchi媽 於 08-3-17 00:34 發表

係......超多......

首頁

尾頁

跳至