跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

到期之前係咪可以去中國領事館攪續期?張form同香港政府download個張係咪一樣?

大宅

引用:到期之前係咪可以去中國領事館攪續期?張fo

原帖由 Pro-Jamie 於 14-11-05 發表
到期之前係咪可以去中國領事館攪續期?張form同香港政府download個張係咪一樣?

...
張form 一樣, 不過有part 寫住office 填嘅佢都要我填! 我剛幫個仔renew 左, 記得要帶香港支票! 最好book appointment 不用等咁耐雖然我打去時佢地話walk in 可以!

男爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由+Pro-Jamie+於+14-11-05+發表

原帖由 hillgrove 於 14-11-05 發表
張form 一樣, 不過有part 寫住office 填嘅佢都要我填! 我剛幫個仔renew 左, 記得要帶香港支票! 最好boo ...
Thx so much! 其實係幫朋友問,之前有個post講過但揾唔返

咁如果無香港支票係咪攪唔到?

大宅

引用:Quote:原帖由 hillgrove 於 14-11-05 發表

Thx so much! 其實係幫朋友問,之前有個post講過但揾唔返

可以pay 美金, 但唔知點計

男爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由+Pro-Jamie+於+14-11-05+發表T

原帖由 hillgrove 於 14-11-05 發表
可以pay 美金, 但唔知點計
Thx!

翡翠宮

畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+hillgrove+於+14-11-05+發表

可以揾香港既朋友/家人代付,我就係無曬香港支票所以叫屋企人幫我比左先!入境處會寄封信比你代付人去比錢

任何地方同樣的你,
有人把你抬得很高,
有人把你眨得很低,
有價值的東西,
只有在懂價值的人面前才有價值!
不要管別人怎麼看,
關鍵是自己怎樣看自己~

大宅

回覆 Pro-Jamie 的帖子

代友問下到期前更換特區護照,那裡有符合規定護照的相片影? 他住Eastwood附近,他怕隨便去一間會不符合尺吋,因他會寄往香港申請,稍後返港自行取証。
有否要注意地方? 另外更換新証後TR visa 貼紙須否去再補貼在新証和須否通知移民局?

過關要帶新舊証嗎?

thx help

別墅

回覆:lingmum 的帖子

代友問下到期前更換特區護照,那裡有符合規定護照的相片影? 他住Eastwood附近,他怕隨便去一間會不符合尺吋,因他會寄往香港申請,稍後返港自行取証。

--->多口講句,可唔可以去是但一間,用白底拍照後要softcopy, email比香港親人曬,咁size一定ok,又快又平

有否要注意地方? 另外更換新証後TR visa 貼紙須否去再補貼在新証和須否通知移民局?

--->要填Form929加新舊passport copies再email比[email protected]

過關要帶新舊証嗎?

--->After transfer, check in VEVO if everything is fine on new passport, if yes, theoretically no need but I will bring just in case

thx help

翡翠宮

引用:回覆+Pro-Jamie+的帖子代友問下到期前更換

原帖由 lingmum 於 15-04-16 發表

代友問下到期前更換特區護照,那裡有符合規定護照的相片影? 他住Eastwood附近,他 ...
Officework有得影特區護照既相,我都係響officework影。

另外換左passport要填form通知immi,就係上jm講果份,如你入form申請tr/pr時係online攪可以online填form 929的。

記得叫你朋友由香港返黎既時候出示埋舊證比airline睇,因為佢地個system同immi個system唔同步,新passport 響airline system未必咁快show到出黎,如果無舊證有機會唔比上機

任何地方同樣的你,
有人把你抬得很高,
有人把你眨得很低,
有價值的東西,
不要管別人怎麼看,
關鍵是自己怎樣看自己~

大宅

回覆 goosema 的帖子

多謝您詳細資料,去officework 同店員講相片要求就附合相片要求嗎? 怕寄到返港後做不到新証,因朋友返港三四天一定要拿到新証, 請問你也是自己寄回港做,再自己返港取或是去悉尼中國領史館代辦呢? 我朋友怕煩,所以想自己寄順道返港時直去取新証再回來。但在港收到新証即時要通知移民局嗎? 用新証沒有用過也沒有Visa 貼紙證明可以臨居入境?

謝謝幫忙 !

翡翠宮

引用:回覆+goosema+的帖子多謝您詳細資料,去off

原帖由 lingmum 於 15-04-17 發表
回覆 goosema 的帖子

多謝您詳細資料,去officework 同店員講相片要求就附合相片要求嗎? 怕寄到返港後做不 ...
合要求,我係領事館職員叫我去officework影架!我響Brisbane領事館代辦,我取新証之後通知左immi先返香港,因為果陣我本passport過期,所以要有新passport先出到境!

如果你朋友返香港領証後一定要通知immi。填完form直接攞去香港駐澳洲領事館或者email都得。通知左immi有record就可以憑新証回澳。同埋你問清你朋友係邊種TR,因為有d係要先通知immi然後至可以出境架

任何地方同樣的你,
有人把你抬得很高,
有人把你眨得很低,
有價值的東西,
不要管別人怎麼看,
關鍵是自己怎樣看自己~

別墅

你朋友應該要等immi寄信比佢先,再在網上預約拿新HKSAR passport

大宅

回覆 vivianchau 的帖子

我朋友直接打返香港入境處問,佢話可以自行將海外表格連支票相片等資料郵寄去香港申請,完成後會通知香港地址信仵兩個月內自行去取新証,所以不用經悉尼中國領史館申請。
不過我朋友持457 TR, 不知在港拿新証後一天就用新証返回悉尼可以嗎? 是否可以以email 將新舊証copy 比香港的澳洲領史館才可有效進回悉尼?

他以為拿著新舊証一齊返來悉尼就可以?

是否不用在新証貼新貼紙。

去悉尼的 Officework 任何一間都可以影到合格的護照相片嗎? 怎樣同職員講相片要求?

謝謝幫忙。

大宅

申請了新䕶照如果未能及時通知immigration, 出入境帶齊新舊䕶照便可!

用新䕶照入左澳洲境一次後他們會update 新䕶照資料入system。在出香港境時會麻煩少少反而,因新䕶照無457 visa資料, airline 需make sure你有valid 澳洲visa才被你上機,所以需預留多些時間等佢地攪呢d野!

別墅

http://www.immd.gov.hk/eng/residents/immigration/traveldoc/photorequirements.htm

別墅

你朋友應該要等\"HK\" immi寄信比佢先,再在網上預約拿新HKSAR passport. I missed out HK tim!

By the way, last time I have updated new passport information but somehow the airline still did not get my new passport info so they updated with OZ immi by phone for me

大宅

是呀,佢打算提早返港前兩個月寄返港申請,留HK親人地址等入境處取証通知書就可上網預約取証,不過唔知可否選擇方便自己的取証地方? 其實佢最怕相片不符,因他之前更換回鄉咭影完唔合格又再影,攪了三次才符合,真馬煩。
怕去officework 佢地唔明咁多相片要求。

別墅

Why ur friend did not submit online application for HKSAR passport? Then, he can upload photo softcopy. He can choose where to collect the passport. If the photo does not work, they will call your contact number in HK. Then, your friend can send softcopy to HK relative to present in HK and pass to HK immi. But I think this case is rarely needed.

翡翠宮

引用:回覆+vivianchau+的帖子是呀,佢打算提早返

原帖由 lingmum 於 15-04-18 發表

是呀,佢打算提早返港前兩個月寄返港申請,留HK親人地址等入境處取証通知書就可上 ...
唔信得過officework,可以叫你朋友去普通影相舖問邊度有符合特區護照既相可以影!

Btw, officework係無問題,我唔洗重新影過,一次就攪到

任何地方同樣的你,
有人把你抬得很高,
有人把你眨得很低,
有價值的東西,
不要管別人怎麼看,
關鍵是自己怎樣看自己~

大宅

他有個仔是十一歲以下不能網上申請,所以要寄件去申請。officework photo ok, 他已問了。
不過郵寄好似只能在灣仔取証。

首頁

尾頁

跳至