夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

別墅

由拍拖到結婚到生仔到依家十幾年, 發覺同c6係思想, 生活習慣越來越有距離, 人要進步, 點解佢一D都冇進步過呢!

大宅

講多少少聽下

別墅

williskg 發表於 14-11-5 20:04
講多少少聽下
思想, 待人處物等等。

珍珠宮

BK Milk勳章

回覆:覺唔覺得同c6距離越來越遠

唔好意思,騎劫你個post, 我又係覺得同c6越走越遠,佢嘅價值觀同我唔一樣。剛嘈嚟,佢話我成日黑面對住佢。

大宅

momochan933 發表於 14-11-5 17:31
由拍拖到結婚到生仔到依家十幾年, 發覺同c6係思想, 生活習慣越來越有距離, 人要進步, 點解佢一D都冇進步過 ...
是否孩子氣,還是你太好了,幫他解決了所有問題,所以不需進步?

別墅

siujanjan 發表於 14-11-5 20:31
唔好意思,騎劫你個post, 我又係覺得同c6越走越遠,佢嘅價值觀同我唔一樣。剛嘈嚟,佢話我成日黑面對住佢。 ...
真係唔敢想像點走落去, 好想分開, 溝通唔到, 但小朋友仲細, 唔想影響佢嘅成長

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

似同屋住客,一日都講唔超過十句說話

珍珠宮

BK Milk勳章

引用:Quote:siujanjan 發表於 14-11-5 20:31 唔

原帖由 momochan7933 於 14-11-05 發表
真係唔敢想像點走落去, 好想分開, 溝通唔到, 但小朋友仲細, 唔想影響佢嘅成長 ...
我為咗小朋友會維持同屋主關係,可能等小朋友大咗會分開,亦唔介意佢揾第個,係咪好可怕呢?

男爵府

siujanjan 發表於 14-11-6 07:08
我為咗小朋友會維持同屋主關係,可能等小朋友大咗會分開,亦唔介意佢揾第個,係咪好可怕呢?

...

幾年前我都同你一樣咁諗, 同屋主關係, 好似朋友咁, 每個星期我都帶囡囡囝囝去第二度住.

但當他真係有小三時, 我才知道我係好介意他有第二個, 好介意他鐘意她.

亦好怕他會離開. 他都認錯同肯回頭, 而家仲對我地好好.

但我好難面對他, 因他唔想再提小三, 他唔想我活在小三陰影下,

他做左好多好多補救. 但發生左就發生左, 係會跟你一世.

所以你真係要諗清楚, 關係真係冇得補救嗎? 你真係放棄他嗎?

唔好學我, 真係好傷好傷, 心好痛好痛.

珍珠宮

BK Milk勳章

111aaa 發表於 14-11-6 09:59
幾年前我都同你一樣咁諗, 同屋主關係, 好似朋友咁, 每個星期我都帶囡囡囝囝去第二度住.

但當他真係有小三 ...
你當時係諗, 冇實際做到?
我都唔知而家應該點....

男爵府

siujanjan 發表於 14-11-6 10:32
你當時係諗, 冇實際做到?
我都唔知而家應該點....

因小朋友仲細, 而且他一向對我和小朋友都好好. 係我覺得同他一起好辛苦,

因什麼我都做晒, 而他什麼都不理, 所以我開始埋怨他.

當他有小三時, 他才知道家和老婆對他好重要, 其實由開始到結束我都唔知,

係結束後冇意間俾我發現. 而他改左好多習慣, 以前有些事我唔like,

而家他都改晒, 但簡中都有做番., 我地一星期都去一次街, 每晚都傾下計.

關心一下對方.

不如你坐低同c6傾下, 仲有冇得補救. 但我c6話, 冇發生過就唔會珍惜,

因我好後悔有問題時, 我們2個人去逃避, 搞到而家咁, 但C6話就算

我地一起傾, 都不能解決, 因當時我們都一起埋怨, 仲點可以傾得埋.

不如找婚姻輔導, 睇下有冇補助.

其實大家都愛對方, 只不過耐左, 生活又有壓力, 令我們愈走愈遠.

珍珠宮

BK Milk勳章

111aaa 發表於 14-11-6 10:46
因小朋友仲細, 而且他一向對我和小朋友都好好. 係我覺得同他一起好辛苦,

因什麼我都做晒, 而他什麼都不理 ...
"但C6話就算我地一起傾, 都不能解決, 因當時我們都一起埋怨, 仲點可以傾得埋."

係, 而家就係呢個狀況

婚姻輔導有幫助嗎? 見完真係有改善?

男爵府

siujanjan 發表於 14-11-6 10:59
"但C6話就算我地一起傾, 都不能解決, 因當時我們都一起埋怨, 仲點可以傾得埋."

係, 而家就係呢個狀況

我聽其他媽咪講, 婚姻輔導會聽完你所講再講俾對方聽, 但就好圓轉, 同埋會教你地一些

方法去解決. 我冇去過, 因C6話不需要, 他話他可以解決, 同埋他預左我會發癲,

他覺得他了解我, 明白我, 知我會點做.

我唔想有人同我一樣, 可以補救時就補, 唔好發生時才醒覺, 真係好痛好痛.

我試過係C6面前打開'槍', 諗住跳下去, 好彩他猛住我.

同你老公傾下, 第一步真係好難行, 但有信心, 就一定走得過.

伯爵府

我都覺,我同C6個感覺好似遠到隔左條長江三峽咁,以前佢好識哄我,依家話我煩、唔體諒!

別墅

mybabylove 發表於 14-11-6 14:25
我都覺,我同C6個感覺好似遠到隔左條長江三峽咁,以前佢好識哄我,依家話我煩、唔體諒! ...
唔知係唔係現代思想同以前唔同咗, 以前的女性嫁咗就預一生一世, 有問題都只會埋怨自己嫁錯郎, 但現在我哋可以選擇, 選擇過自己嘅人生, 所以有所唔同, 我都預咗唔可以白頭到老, 但我唔想人生就咁過咗人

子爵府

回覆 momochan7933 的帖子

人要改變是要自己覺得有需要改變,
沒有人可以因應另一個人要求而改變自己,
你覺得C6沒有任何改變和進步,
這是你自己用個人的準則來看,
兩個人原本就是不同的人,
他不可能要求你去改變成他想要的人,
同樣地你也不能。

隨著時間過去,
婚姻中的兩個人實在是有變化的,
你以前愛的他,曾經吸引過你的特質,
在現在的你看來是不長進,
只因你的要求改變了,
而你們的愛也在大家爭執中磨滅了,
有時候兩人相處,
不是非要對方作任何改變,
而是兩人互相看著對方為對方而作出協調,
大家互相包容互相體諒對方,
其實對方是會慢慢作出改變的,
你現在的感覺相信是日積月累的失望所積壓而來的,
你有沒有由你C6角度去看?
他是否也存有一樣的不滿呢?

兩夫妻最重要是要平手靜氣地去想,
究竟這段關係中雙方可以怎樣令對方快樂?
大家都要了解對方的想法,
就事不對人,按事情最好的方法而去做,
這樣既不傷感情,又令到雙方都尊重對方,
是可以把感情不停停地升温。

你不妨試試冷靜下來,
把自己抽身出來好好回想一下過去相處日子,
究竟你們由何時開始變得不開心呢?
你由何時開始越看C6越覺得大家距離越遠呢?

任何事都有一個源源頭,
任何問題都有一個原發點開始,
就像雪球一樣,
初初是一個小雪球,
越滾越大,結果無力挽回。
mc <()>

男爵府

回覆:111aaa 的帖子

你地最後都有面對呀! 人生條路好漫長,兜遠左唔緊要,之後好好咁行就得…加油

別墅

mc 發表於 14-11-6 16:09

人要改變是要自己覺得有需要改變,
冰封三尺, 非一日之寒, 最主要是價值觀和做人處事分岐太大, 好無耐, 在這裡不能盡言。

子爵府

所以要解開就更要智慧和冷靜的心,
就像在一堆亂的線中,
要找回線頭才可以把這堆亂了的線重新再用。

夫妻關係之所以難,
為何婚姻就是戀愛的墳墓,
也就是因為兩個人要去找出自己的不是,
又可以冷靜地作出討論,
絕對不是一件容易的事。

只要你們還一起,
只要你們都有心,
任何事都可以解決的方法。

mc <()>

大宅

價值觀人人吾同,處事方法亦不盡相同。
可以結緍是綠份,試下坦誠傾下,互相包容,
不要讓負能量佔去你的大部份

首頁

尾頁

跳至