跳至

首頁

尾頁

別墅

好媽媽勳章

nestle?? heinz?? genber??

nestle 同 heinz 都係大陸做.........:;pppp:

大宅

我暫時都未俾bb食糊仔住, 等滿6個月先,因聽講太早易令bb對食物敏感。我都未決定實食邊隻,暫時諗住俾nestle,因為佢話有DHA,又可在萬寧買到。先選純米糊,用人奶開。我再看看其他人的意見先再決定實。有冇11月媽咪已開始俾bb食米糊?

原文章由 DaisyDaisy 於 08-3-16 17:18 發表

nestle 同 heinz 都係大陸做.........:;pppp:

複式洋房

我今日俾佐粥仔阿仔試...唉!我都想start from 米糊,但仔仔濕疹嚴重,轉飲豆奶又便秘...所以想佢快食固體...E生話我個仔都可以食下粥仔,蘋果蓉依D穩陣食物...唔好試米糊,因都有奶的成粉

別墅

好媽媽勳章

原文章由 ourbb2007 於 08-3-16 18:13 發表
我今日俾佐粥仔阿仔試...唉!我都想start from 米糊,但仔仔濕疹嚴重,轉飲豆奶又便秘...所以想佢快食固體...E生話我個仔都可以食下粥仔,蘋果蓉依D穩陣食物...唔好試米糊,因都有奶的成粉 ...

我阿b都有濕疹, 物D米糊有奶的咩???

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我仔仔開始食緊米糊喇~
不過,食完要開幾奶比佢
因為我都係開匙半姐~
等佢大先當一餐

男爵府

我聽人講過可將D米磨成粉黎煲粥加D平時飲開既奶(我會加人奶)便成糊仔,保證無防腐劑!
唔知你地有無聽過?WORK唔WORK?
我亞B11月底出世,準備5月1日開始試(5月1日,星期四公眾假期,星期五放埋假,所以可以親自觀察亞B四日)

子爵府

但我睇bb雜誌訪問兒科醫生, 醫生話最好6個月先比bb食糊仔個d, 因為bb消化系統未成熟...所以我都等bb 6個月大先...

複式洋房

我仔仔都對奶敏感,佢係人奶B,所以我要小心飲食,上次醫生都話5個半月開始俾固體比較好,因為6個月又遲咗D,佢話試吓煮粥仔俾佢。所以我而家就繼續努力餵人奶,到時再聽吓各位媽媽分享心得,唔該晒!

大宅

好媽媽勳章

由尋日開始比囡囡食米糊,我通常12:00pm
比米糊BB食每一日一次
bean stalk 米糊加奶開稀食,我BB勁鐘意食

大宅

虎到金來勳章 牛年勳章 育兒性格勳章 熱血勳章 畀面勳章

我買左嘉寶, 不過, 諗住等多2-3星期先俾佢試

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我亞b d poo未好過,佢可唔可以咁快try 粥or米糊ga??

男爵府

我大仔食過Nestle同埋Gerber兩隻米糊,都食得好,我諗我都會俾細佬試食呢兩款其中一款,不過會等到佢5個幾月先...唔駛太早俾佢地食半固體,佢地消化系列未係好得住

男爵府

我亞B以前d poo一樣好希!

原文章由 我愛Corina 於 08-3-17 23:28 發表
我亞b d poo未好過,佢可唔可以咁快try 粥or米糊ga??

自從佢飲咗米水奶杰咗好多,無咁希,但不是個個B都受得米水奶,因米水奶好凉呀!
我是11月17日出世,我叫通仔,2歲半大!

男爵府

我諗住食Healthy Times同埋會係復活節開始.....

原文章由 DaisyDaisy 於 08-3-16 17:18 發表

等待驗證會員

原文章由 wilson_toby 於 08-3-17 14:11 發表
由尋日開始比囡囡食米糊,我通常12:00pm
比米糊BB食每一日一次
bean stalk 米糊加奶開稀食,我BB勁鐘意食

我囝囝都是食bean stalk 米糊,初時用水開他不鍾意,後來用奶開稀食他勁鐘意食。

複式洋房

If I don't want to buy Nestle, Beanstalk etc. 米糊...how do I make my own??? What is 米糊 anyway? What is the difference between 粥 and 米糊?

別墅

beanstalk cereal

I buy a box of beanstalk cereal but my baby drink Meji milk, can I mix Meji milk with Beanstalk cereal. How much u give your baby at one time? ( There are 6 pack in a box)
Thanks
原文章由 aywy 於 08-3-22 21:46 發表

我囝囝都是食bean stalk 米糊,初時用水開他不鍾意,後來用奶開稀食他勁鐘意食。

首頁

尾頁

跳至