懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

我食野時咬崩左隻大牙1/3, 甩左o個一忽搖搖欲墜, 掂到就好痛.
搵左兩個醫生, 一個聽到大肚睇都唔肯睇, 另一個只肯幫我搽麻醉藥膏mook走搖搖欲墜o個忽, 而家mook左, 但佢話mook完可能神經外露會仲痛... 但佢只可以幫我做到呢個step, 因為我大緊肚, 如果之後好痛就要去搵牙醫專科, 尋晚隻牙有d痺, 未至於劇痛, 仲有3個幾月, 好驚頂唔到...今日打去佢介紹ge專科醫生, 杜一隻牙要收$8000!! 而且要打麻醉針. 一來好貴, 二來我唔想影響到BB, 尋晚搞到好擔心成晚無瞓過... T_T
請問大家有無試過孕期MOOK牙?? 有無其他醫生介紹俾我問多兩個意見?

男爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章

我未試過, 不過我牙醫要我懷孕4-6個月大去洗牙, 否則要等到生完先洗得。
如果你要打麻醉針, 可能要小心D.
同埋脫牙前, 通常會照X-RAY睇下牙腳(智慧牙, 唔知大牙要唔要照), 懷孕係唔可以照X-RAY.
你問多幾個牙醫, 或者問下你個婦科醫生攞意見.

別墅

係呀, 如果MOOK牙或者杜牙根都要照XRAY同打麻醉針, 我真係好唔想, 好唔想影響到BB.
但牙痛慘過大病, 我日日痛到瞓唔到我都唔知點算, 而且好多牙醫一聽到大肚就咩都唔會幫到我地, 我而家真係好徬徨.

男爵府

2018復活節勳章 BB防敏心得分享勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆:24WEEKS, 牙痛...help...有無JM試過

我個陣都係,有隻牙已經蛀左1半,但又唔睇得醫生,我只可以一痛就食普通必理痛頂一頂。直到我坐完月先可以mook,個牙醫都講你都幾忍得喎。

別墅

好勁呀你咁都忍到痛。你嗰陣幾多個月呀?

男爵府

2018復活節勳章 BB防敏心得分享勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆:24WEEKS, 牙痛...help...有無JM試過

好似3,4個月個陣,因佢唔係日日痛,係好耐先1次,但一痛起上黎就訓唔到,標晒眼淚個隻

別墅

回覆 kaki0901 的帖子

希望我都頂得到餘下呢3個幾月laaaaa

複式洋房

wongcq 發表於 14-11-6 10:22
我食野時咬崩左隻大牙1/3, 甩左o個一忽搖搖欲墜, 掂到就好痛.
搵左兩個醫生, 一個聽到大肚睇都唔肯睇, 另 ...
我而家26週, 前2星期都牙痛. 醫生話杜牙根要照x光和打麻醉針, 但有BB不宜照X光, 所以我分2 PARTS 做, 而家先打麻醉針杜牙根, 等生完先再照X光同做牙套. 醫生話麻醉針唔會影響BB. 之前政府醫院產檢我都問過醫生, 佢話麻醉針冇問題, 不過好多醫生都唔會幫孕婦剝牙, 因為驚止唔到血. 仲有, 你係要做, 就要係2ND TRIMESTER, 醫生話3RD TRIMESTER BB好多器官發育緊, 不宜做.
FYI 杜牙根$3000.00, 牙套$4000.00, 其實幾貴.

首頁

尾頁

跳至