少年成長

跳至

首頁

尾頁

別墅

33M,由9月返學(全日的)到而家成日病,所以返下又停下,到而家要入門口果下仲系喊住入,問佢又話中意返學,又成日唱系學校教既歌,但朝早入門口就喊,連校長都叫我考慮其實系5系小朋友心理未ready ,5適合甘细返學呢?仲話初時喊最勁既同學仔都已無喊…聽完呢番說話,其實有d5開心…33M,真系太细??請jm分享下thx

大宅

回覆:返左n班2個月仲喊,連校長都出聲…

我個仔讀k1,差唔多4歲大仔,由9月開學到而家都係日日返學喊,問主任,佢話佢喊一陣就收聲,叫我唔使擔心,話有d小朋友係心歸d,分離時間係會較長

複式洋房

引用:33M,由9月返學(全日的)到而家成日病,所

原帖由 小宇豬bobo 於 14-11-06 發表
33M,由9月返學(全日的)到而家成日病,所以返下又停下,到而家要入門口果下仲系喊住入,問佢又話中意返學 ...
返學個下喊係唔想分離者,佢返左入去喊幾耐先?
你個校長感覺無咩愛心,會唔會學校老師都係所以小朋友唔鍾意?我個校長鼓勵我地唔好放棄,小朋友係要慢慢適應。仔仔喊左兩個月無事。

子爵府

熱血金章

我仔剛k1,3歲2個月入學,開學一路喊,喊足一個月,我都比定心理準備自己仔會喊足半年以上⋯⋯⋯最後仔仔10月中無再喊,只係入校門前每次提我要坐係門口等佢,我答佢「一定,媽媽係到等你放學」。

你小孩仲細,3歲都未夠,比d時間佢,吾好同其他小孩比較,至於你個校長,,,咁說話好似有d問題,吾係喊就無書讀呱?個個小孩係獨立個體,應該了解多d小孩背景,多d包容架ma。。。

翡翠宮

可能唔想同你分開啊,俾多D鼓勵佢喇

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

點解校長咁得意叫你考慮既?

做校長唔係應該更有經驗, 佢應該教返你點樣去幫個朋友去適應既咩?

仲有家校合作~

我小朋友間幼園開學前 (暑假) , 有家長講座, 會講小朋友返學校情況, 有D 小朋友會喊長D , 有D 小朋友會短D , 有D 小朋友開頭無野, 係隔一排先喊, 同埋如果係屋企有咩問題 (如鬧情緒, 發惡夢) 都要同返老師講, 等老師留意下, 大家溝通 / 交流.

或者你可吾可以俾張相仔 / 你隨身小物品 / 毛巾仔佢帶返學 (呢度有人講話有安全感)

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

同埋你小朋友又成日返下又停下, 會無咁易適應. 尤其係學校長假後(我小朋友老師以前有講) 好多小朋友又會再喊過架

別墅

佢系岩岩升做校長,我諗佢可能系見我小朋友又病左成個月,又日日系門口喊到好可憐甘,叫我留意下小朋友系5系心理未ready之類…但之後我問番主任,老師又話其實佢入班房一陣又無野,所以我决定再觀察下先…多謝各jm分享,睇完各位既意見,而家個心好似舒服d…

複式洋房

小宇豬bobo 發表於 14-11-6 15:21
佢系岩岩升做校長,我諗佢可能系見我小朋友又病左成個月,又日日系門口喊到好可憐甘,叫我留意下小朋友系5 ...

唔好放棄啦~ 我個老師之前見係係喊同我講有機會喊半年.. 俾曬心理準備我唔想我放棄~
到有一日佢唔想喊佢會無啦啦好叻~ 加油呀~

男爵府

可否轉半日?可能好D。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

小宇豬bobo 發表於 14-11-6 10:38
33M,由9月返學(全日的)到而家成日病,所以返下又停下,到而家要入門口果下仲系喊住入,問佢又話中意返學 ...
如果可以的話, 唔返會好d, 始終真係太細.

不過校長咁講, 有點兒那個. 佢講其他同學既野, 係你主動問定係佢自己講? 如果係佢自己講, 咁身為校長, 根本冇必要將唔同同學去作出比較亦唔應該引導家長去比較. 我亦覺得你無必要去同其他小朋友去比較, 人人發展唔同, 性格又唔同, 自然對事物反應都有分別, 人地唔喊又如何.....

王國會長

虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 王國會長 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

miffymiffy 發表於 14-11-6 15:01
同埋你小朋友又成日返下又停下, 會無咁易適應. 尤其係學校長假後(我小朋友老師以前有講) 好多 ...
exactly
每日望住佢哋就充滿力量啦!

子爵府

我仔30個月,番pre school class由頭到尾無喊過,我諗係小朋友性格問題

珍珠宮

引用:同埋你小朋友又成日返下又停下, 會無咁易適

原帖由 miffymiffy 於 14-11-06 發表
同埋你小朋友又成日返下又停下, 會無咁易適應. 尤其係學校長假後(我小朋友老師以前有講) 好多 ...
agree. 我仔 35m 返緊 K1, 舊年 n 全年 and k1 開學加埋喊咗唔夠 10 次,但病完係難甩身 d,一來習慣喺屋企係你身邊,佢鍾意點就點無咁多規矩,二來佢病時點都嗲多咗抱多咗。 佢唔係唔鐘意返學,但更鍾意同你一齊

別墅

引用:Quote:原帖由 miffymiffy 於 14-11-06 發表

原帖由 zitzai 於 14-11-09 發表
agree. 我仔 35m 返緊 K1, 舊年 n 全年 and k1 開學加埋喊咗唔夠 10 次,但病完係難甩身 d,一來習慣喺屋企 ...
“佢唔係唔鐘意返學,但更鍾意同你一齊”<===/我都覺得系,因為由出世到而家未試過分開多過半日,所以我諗:系5系轉間讀半日既,大家都好d呢?!?有冇有類似jm分享下thx

大宅

回覆:小宇豬bobo 的帖子

可唔可以同學校傾下,暫時俾小朋友返半日,佢適應左再延長返學時間?
我囝囝都係讀全日N班,學校由9個開始,1小時,2小時,午餐後,午睡後,到全日,俾足個半月小朋友適應. 我見仲有小朋友未ready, 學校容許佢地早放學. 不如你同校長傾下?

大宅

我仔n班開學時一直無喊,係安靜嘅乖乖仔,點知番左學一個月後大病一場,住了兩星期醫院,足足一個月無番學,之後再番學就喊到傻,其實無野嘅,係病時嗲多左,自己都攬多左佢,佢番學自然唔習慣,慢慢同佢傾下計,氹下佢就無事

琥珀宮

我見過返左半年都日日喊

男爵府

陪月勳章

之前邊個湊開, 係吾係一哭就抱, 要什麼有什麼那些

其實成日易病 (恕我直言, 是否底打得吾好, 遲睡早起, 食無營業食物等), 佢身子吾好, 成日吾返學, 其實由狂抱(之前) 到無人理, 我都吾開心, 可否轉半日返學, 因為全日要自己睡, 好高難度架

男爵府

回覆:cindytsg 的帖子

不如就唔好俾佢返,等佢在屋企享受多一年。一個人由K.1至大學畢業,有排你返啦。

首頁

尾頁

跳至