烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

子爵府

今次去左第2到整...
空曠地方整係唔同D....
唔會搞到成間屋都係辣味..
唔係搞到自己咳C>...<
今次搵左工人姐姐幫拖,,,
整印尼辣醬,,,好正,,,,,好好味....
D魚仔係要放落去...
不過姐姐一邊炸..我一邊食..
食左一大半....比佢鬧...T^T
今次整左超過20樽....拖左咁耐,,,可以上黎交功課了...呢排好鬼忙...
朋友們都食得好開心....期待下個月姐姐再同我整....XO...
Mon Mon 全人手自家製辣油
食譜其實係上網搵,,,最簡單的就OK...
辣油食譜:
辣椒,油,蒜頭,乾蔥頭,鹽,糖,油,雞粉,紹興酒
辣醬食譜:
辣椒,油,蒜頭,乾蔥頭,鹽,片糖,油,雞粉,紹興酒,魚仔

XO醬:(下月煮好會交功課)
辣椒,油,蒜頭,乾蔥頭,鹽,片糖,油,雞粉,紹興酒,瑤柱,蝦米,金華火腿,咸魚,魚仔

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

好正喎﹗點整架?
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

禁止訪問

子爵府

my005 發表於 14-11-6 12:50
好正喎﹗點整架?
其實同辣油一樣整法..不過就要油少多料,,,仲有..要加片糖同魚仔一齊炸...再攪碎...
仲有辣椒蒜頭炸6-7成就OK...
緊住加片糖魚仔攪碎再抄...

my005    發表於 14-11-6 13:18

子爵府

pat031288 發表於 14-11-6 12:58
有食譜嗎
其實無咩食唔食譜...全部去衣...洗完再乾水,,,攪碎,
逐一炸到六成...再一齊炸到金黃...就可以入樽...入玻璃瓶...再倒扣...

水晶宮

回覆:Mon Mon 全人手(姐姐幫拖)自家製**印尼辣醬**

子爵府

hashtag影視迷勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆:Mon Mon 全人手(姐姐幫拖)自家製**印尼辣醬**

首頁

尾頁

跳至