少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

如果日頭一個人湊15個月b,煮飯時間點處理佢?

大宅

引用:如果日頭一個人湊15個月b,煮飯時間點處理

原帖由 SARABO 於 14-11-06 發表
放係牀自己玩。

別墅

回覆:一個人湊b

放佢喺床/網床自己玩; 揹住煮飯; 等佢訓咗先煮飯

複式洋房

我直情放佢落地,有bb圍籬圍住,唔比佢掂既野全部收埋

大宅

引用:我直情放佢落地,有bb圍籬圍住,唔比佢掂既

原帖由 chongmanman 於 14-11-07 發表
我直情放佢落地,有bb圍籬圍住,唔比佢掂既野全部收埋
睇來都要買個欄。。不過就驚佢爬到出來,個衰仔好爬得。。床已經上上落落。。又要拎凳仔驳腳開門。。睇牛咁款

男爵府

引用:如果日頭一個人湊15個月b,煮飯時間點處理

原帖由 SARABO 於 14-11-06 發表
佢午睡時做準備,之後放網床

男爵府

慢慢你會搵到適宜的方法,我個B出世以來一路都是我一個人湊,老公唔係香港,完全沒四大長老幫手。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

SARABO 發表於 14-11-7 09:14
睇來都要買個欄。。不過就驚佢爬到出來,個衰仔好爬得。。床已經上上落落。。又要拎凳仔驳腳開門。。睇牛咁 ...
聽過有d 小朋友大力到推跌個欄... 你去check 下先.

我用網床, 之後用playpen. 不過多數係等小朋友訓左去準備. 如果唔駛開火, 只係去廚房拎杯水或者洗野, 我會同小朋友一齊.

大宅

引用:慢慢你會搵到適宜的方法,我個B出世以來一

原帖由 nicolewanglh 於 14-11-07 發表
慢慢你會搵到適宜的方法,我個B出世以來一路都是我一個人湊,老公唔係香港,完全沒四大長老幫手。

...
你好叻,我都要慢慢學習

大宅

引用:Quote:SARABO 發表於 14-11-7 09:14 睇來都

原帖由 bosch 於 14-11-07 發表
聽過有d 小朋友大力到推跌個欄... 你去check 下先.

我用網床, 之後用playpen. 不過多數係等小朋友訓左去 ...
係呀。。我諗我仔係會撞晒d欄。。所以一直無買來用。。
我諗住播dvd比佢坐定定睇。。唔知行唔行得通,慢慢摸索

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

SARABO 發表於 14-11-8 10:33
係呀。。我諗我仔係會撞晒d欄。。所以一直無買來用。。
我諗住播dvd比佢坐定定睇。。唔知行唔行得通,慢慢 ...
唔好俾佢睇咁多 dvd, 至怕睇壞眼, 到後後悔就太遲.

歲幾人仔真看牛咁看....

大宅

引用:Quote:SARABO 發表於 14-11-8 10:33 係呀。

原帖由 bosch 於 14-11-08 發表
唔好俾佢睇咁多 dvd, 至怕睇壞眼, 到後後悔就太遲.

歲幾人仔真看牛咁看....
係呀,我都係諗住煮飯時比佢睇一睇。真係睇牛咁款。。係屋企都要反鎖大門。。唔係就自己攞凳駁腳開門走左出去。。。

大宅

回覆:SARABO 的帖子

放網床落玩具,佢會自己搞掂

大宅

引用:放網床落玩具,佢會自己搞掂

原帖由 choicheukyin 於 14-11-10 發表
放網床落玩具,佢會自己搞掂
佢比老人家湊開。。煮飯要跟埋入廚房。。唉

大宅

係時候要控制番佢,主導權係你到,廚房絕對係禁地添。第日你自己睇番你就大獲。而家d 小朋友已好識扮野呀

大宅

引用:係時候要控制番佢,主導權係你到,廚房絕對

原帖由 choicheukyin 於 14-11-14 發表
係時候要控制番佢,主導權係你到,廚房絕對係禁地添。第日你自己睇番你就大獲。而家d 小朋友已好識扮野呀

...
係呀。。好多壞習慣要改。。

大宅

煮飯時我都係由佢係廳地下玩,冇用網床/圍欄。有時佢會坐係廚房門口等我。教左佢幾次,佢已經識得唔入廚房。

其實教佢唔入廚房冇想像中咁難㗎,認真咁教幾日就得,咁就慳返欄都唔使買

大宅

引用:煮飯時我都係由佢係廳地下玩,冇用網床/圍

原帖由 sundiu 於 14-11-14 發表
煮飯時我都係由佢係廳地下玩,冇用網床/圍欄。有時佢會坐係廚房門口等我。教左佢幾次,佢已經識得唔入廚房 ...
咁乖!好啦,我要加油糾正佢!已經成功介左夜奶,好驚99又亂來。。我仲等到1月先可以自己湊返

大宅

引用:Quote:原帖由 sundiu 於 14-11-14 發表煮飯

原帖由 SARABO 於 14-11-14 發表
咁乖!好啦,我要加油糾正佢!已經成功介左夜奶,好驚99又亂來。。我仲等到1月先可以自己湊返

...
首先講比佢聽廚房唔可以入,初時佢會借啲易伸隻腳入黎,又喊,但keep住每次佢一入就no佢,no佢都唔聽就抱佢出去,入一次no一次/抱一次,一定要堅持,過幾日佢就唔會再試,因為佢知道你一定唔會比佢入去。

試下吖

大宅

你個b成15個月啦,仲剛介夜奶?你唔係講半夜個餐呀?你講係睡前個支奶?其實有報告講過,外國小朋友食奶奶到第13個月已介左,或者食少好多奶食其它食品代替,如你小朋友食固體ok 既,食兩支奶已可,煮新鮮食品仲有益過支奶。我小朋友14~18個月已唔多食奶,都係食吓芝士,豆類製品比佢,記得當時18個月大迫佢食1支奶佢都死唔懇食。而家讀kl.比同年齡較高,體能好fit.所以個人應為唔好盡信廣告。

首頁

尾頁

跳至