婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

嫁左個潮洲家庭,佢阿媽仲係住係潮洲個啲,人就幾好,本身一直相安無事

話說我生完bb先知原來佢地潮洲人超重視幫新抱坐月,佢阿媽就過來住長期睇住我。好多野無話對與錯但習慣不同令我好大壓力

- 成日都叫我食野,我又唔鍾意食個啲,講到食佢個啲就有營養,我已經食得多過陀bb個時,但佢餐餐都話我無乜食

- 好中意阿b一喊就抱,話唔捨得佢喊,一喊就叫我俾佢啜(我半人奶) ,但阿b明明食左我唔想佢當我奶咀

- 成日就咁開門就入黎我地房,睇我餵人奶,仲幾次都直接按我個胸話壓住阿b個鼻,我覺得個心好唔舒服

- 成日係我懷中搶走阿b, 覺得好似佢抱就唔喊

- 成日講埋啲郷下既習俗,呢樣又唔好,個樣又唔好

- 而家連奶(奶粉)唔俾我餵,我一沖奶佢就搶走bb 話佢餵 (我已經話我餵同我係抱住bb)

我知係我自己無用,唔想破壞關係無企硬,本身我係覺得bb喊好可愛,但而家有啲連個女都唔想理,因為我一理佢我99就抱走佢,我知佢錫個孫但我個心好唔舒服

我唔知點釋懷好,本身我已經有d產前抑鬱,生左bb之後我見到bb開心番哂

但而家佢成日搶走個女又要我跟佢個套,乜都唔俾我做,我日日都係房喊,又發惡夢,我真係好難受。。

大宅

回覆 awifetobe 的帖子

餵人奶時一定要鎖門, 比人睇住餵就好像視覺上被非禮, 而家直情按你個胸, 更不能接受, 叫老公出聲, 老公唔出聲就自己出聲, 反面都係甘話

大宅

引用:回覆+awifetobe+的帖子餵人奶時一定要鎖門,

原帖由 愛貓人 於 14-11-07 發表
回覆 awifetobe 的帖子

餵人奶時一定要鎖門, 比人睇住餵就好像視覺上被非禮, 而家直情按你個胸, 更不能接 ...
我老公都叫我鎖門,但我又覺得一直無鎖開好似好怪
但佢一次又一咁樣,我阿媽咁做我都會鬧佢,真係覺得好似俾人非禮咁

大宅

awifetobe 發表於 14-11-7 08:54
但佢一次又一咁樣,我阿媽咁做我都會鬧佢,真係覺得好似 ...

為BB, 為自己, 一定要鎖門, 你不開心, BB會感覺到, 坐月唔好喊, 老左視力會受損

男爵府

引用:Quote:原帖由 愛貓人 於 14-11-07 發表回覆

原帖由 awifetobe 於 14-11-07 發表
但佢一次又一咁樣,我阿媽咁做我都會鬧佢,真係覺得好似 ...
你99做d野同我99一模一樣,我一定鎖門,我99都試過我係到bump奶時成日唔拷門直入房,勁無禮貌,我老公都講左幾次,你自己都可以講,我直頭鎖門,有次佢又唔拷門直入但入唔到黎仲好意思問我做乜關門。到時咪直接講自己餵緊奶,初時我都無關門架,但佢咁樣唔關唔得囉,大佬,我62叔仔都係屋,失驚無神開人道門,乜都俾人睇哂呀,點唔關呀。有時呢d野佢唔識do唔使理佢咁多,棧自己難受。

侯爵府

我的育兒心得勳章

回覆:坐月奶奶乜都做哂 (有啲長)

如果係我我一定會鎖門,反面都咁話!仲要c6擋哂添!!

伯爵府

引用:嫁左個潮洲家庭,佢阿媽仲係住係潮洲個啲,

嫁左個潮洲家庭,佢阿媽仲係住係潮洲個啲,人就幾好,本身一直相安無事

話說我生完bb先知原來佢地潮洲人超 ...
妳老公呢?

男爵府

既然C6都叫你鎖門, 就放心鎖啦...一陣開門唔知咩人企喺門口, 咪俾人望到晒...

大宅

引用:Quote:awifetobe+發表於+14-11-7+08:54+我

原帖由 愛貓人 於 14-11-07 發表
為BB, 為自己, 一定要鎖門, 你不開心, BB會感覺到, 坐月唔好喊, 老左視力會受損 ...
唉,我會盡力。。已經喊左好多次,可能已經差左

大宅

引用:Quote:原帖由+awifetobe+於+14-11-07+發表

原帖由 Chikane123 於 14-11-07 發表
你99做d野同我99一模一樣,我一定鎖門,我99都試過我係到bump奶時成日唔拷門直入房,勁無禮貌,我老公都講左幾 ...
問題係屋企得我同佢同陪月,陪月會幫我無所謂,我一鎖就知我係防佢。

大宅

回覆:BabyFungT 的帖子

我下次會試下

公爵府

你講既問題,我同樣坐月既時候都遇到,但係樓主放寬D霖,99鐘意BB,甘亞B就多個人錫wor,點都好過D99咩都唔理呀,坐月要心情好D,唔係真係產後抑鬱喇,如果實在對邊D事特别唔鐘意既,就叫你C6同99溝通下

大宅

引用:嫁左個潮洲家庭,佢阿媽仲係住係潮洲個啲,

話說我生完bb先知原來佢地潮洲人超 ...
嘩你情况同我一樣呀,你坐完月佢就搬走就好d,我仲一齊住緊呀陰公,我都鐘意比b仔喊下,但99又係爭住抱至鬼憎,仲以為我唔識抱唔識湊頂佢,我坐月有請陪月都還好d,陪月走左之後我真係好想情願返工都晤想再對住99,而家放工返到去只係想同工人姐姐講野咋,而家每日好似倒數咁,快d可以搬走

別墅

回覆:坐月奶奶乜都做哂 (有啲長)

同我奶奶勁似 但我都會出下聲 同比啲signal佢 由期望住我喂奶 同搶b抱。。
佢一望我就成個背隻得住佢。。
bb一喊佢話做乜唔叫佢 我就一句問埋去 我自己湊下抱下唔得架咩?
奶奶幫自己坐月要感恩 因為真係錫你先想照顧你。。但唔鍾意既野 都係要出下聲

方方媽媽    發表於 14-11-7 11:51

水晶宮

awifetobe 發表於 14-11-7 08:54

你99D行為係唔妥,但你唔出聲表達你既睇法,或者唔夠firm,唔堅持,係雙輸喎.
你之前唔鎖門,係因為唔知99會入來嘛,
現在知道,C6都支持你,你都仲選擇唔鎖門,咪叫做"攞來煩"囉.
講到話破壞關係,睇唔到你咁樣忍落去,關係會有幾好喎.
忍埋忍埋,終有一日突然爆出來,你99咪仲無辜?
起碼,你開左聲同佢講,話自己唔習慣餵奶時比人睇住,然後鎖門,都係禮禮貌貌咁講,佢就算要向親友呻,都未必會有人支持佢.但你有一日突然爆佢,佢就會話,佢辛辛苦苦照顧個新抱,咩都幫你做晒,估唔到你唔領情不特止,仲鬧佢...
你99仲要住幾耐?
不如叫C6快D送走佢啦.

水晶宮

awifetobe 發表於 14-11-7 10:33
問題係屋企得我同佢同陪月,陪月會幫我無所謂,我一鎖就知我係防佢。

...

係防佢呀,真話唔怕講,只要有禮貌咁講就得啦.
盡快同佢講,其實自己唔慣比人睇到對奶,
每次99你睇住我餵奶,我個心就好慌,奶量都會少左,所以,唔方便比99你再睇住啦..

大宅

引用:Quote:awifetobe+發表於+14-11-7+08:54+我

原帖由 方方媽媽 於 14-11-07 發表
你99D行為係唔妥,但你唔出聲表達你既睇法,或者唔夠firm,唔堅持,係雙輸喎.
你之前唔鎖門,係因為唔知99會入 ...
咁又係既,我都明。。但佢講潮洲話,我地只可簡單溝通。。
我老公講左2句,佢阿妹又話我老公為左我咁直接同佢媽講佢會唔開心

水晶宮

awifetobe 發表於 14-11-7 12:08
我老公講左2句,佢阿妹又話我老公為左我咁直接同 ...

其實,有時透過個男人把口講,未必係好事,因為好似告枕頭狀咁.
正如,如果99有咩唔鐘意,小小事就同個仔講,叫個仔來話下個你,你都唔開心啦.
不如,你自己直接講啦.始終餵奶唔想99睇,係你既感受.
反而,如果係屋企大路野,先至由C6開聲囉.
例如有D老人家鐘意儲物,一大堆垃圾唔肯掉,呢D就由C6開聲比較好.

大宅

引用:同我奶奶勁似+但我都會出下聲+同比啲signal

原帖由 kkmrsfu 於 14-11-07 發表
同我奶奶勁似 但我都會出下聲 同比啲signal佢 由期望住我喂奶 同搶b抱。。
佢一望我就成個背隻得住佢。。
b ...
我都知,只係習慣唔同,我話唔好,佢屋企啲人就叫我唔好乜都say no, 順下佢意

我老公講2句轉個頭姑仔又話我(不是惡意,但好似想教導我咁)

我知99其實對我好好,因為煮飯抹地餵奶又煲湯佢都做(有請陪月但5點走)但習慣唔同,say no又俾人話,我又做唔到完全接受佢個套,為我好都好,我都有自己思想。真係想離家岀走 因為講左佢又好似好慘,唔講我又屈埋

大宅

awifetobe 發表於 14-11-7 12:08
我老公講左2句,佢阿妹又話我老公為左我咁直接同 ...

你99識唔識字, 如識用紙筆溝通, 真係好憎D做攪屎棍既姑仔/姑9

首頁

尾頁

跳至