在職全職

跳至

首頁

尾頁

子爵府

有時我好想好想全職湊女, 係咪好傻,唔想返工, 想對個女多d

複式洋房

原文章由 iriswy 於 08-3-18 15:08 發表
有時我好想好想全職湊女, 係咪好傻,唔想返工, 想對個女多d

我都想唔使返工, 全職湊AMEN, 咁就唔使99 o係度了

複式洋房

回覆 #1 阿們仔媽媽 的文章

我都好想唔返工, 因為覺得miss咗好多b女的成長過程, 我b女依家6個半月大, 開始有好多反應, 好好玩, 返工好掛住b女...

水晶宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

想做全職媽媽對住仔女好正常!
想做就去做啦!好多錯過左就追唔返架喇!

我都大大話話做左12年全職媽媽喇!
如果有機會米做下兼職,一來唔怕同社會脫節,
二來又可以賺番少少外快幫補下!

子爵府

可惜我老公想我做野, 如果我自己一意孤行, 又好似唔係幾好,, 依家返工, 就好似為左搵錢請工人咁.唉......

水晶宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原文章由 iriswy 於 08-3-18 21:08 發表
可惜我老公想我做野, 如果我自己一意孤行, 又好似唔係幾好,, 依家返工, 就好似為左搵錢請工人咁.唉......

咁有冇辦法轉做part-time呀?
如果搵得唔多,搵埋夠請工人,
咁就真係自己湊返好過!

男爵府

wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章

唉, 我都想做全職媽咪, 對多0的個仔, 依家番工好似skip0左睇佢成長, 但現實不能呢, 我都想靠自己不用受99氣呢:;pppp: 但無奈...

囝囝: 爸爸和媽媽希望你健康快樂成長

子爵府

我老公成日話我地依家應該搵多d錢, 留返第時用, 激死我, 其實個個月俾埋個工人, 我都係得返1萬幾千用, 不過如果唔做野, 又真係連個d 錢都無埋

水晶宮

me 2
I want to stay home to stay with my daughter , but
no money ar

複式洋房

回覆 #4 babyhowie 的文章

請問part-time可以做d咩?驚車錢都唔夠比...

伯爵府

咪係..... 如果個工人好就話, 唔好仲要出糧比佢夾激死人....
不過你要計下條數....如果七折八扣後得番小小就唔值啦....仲有到佢小學最好自己湊, 如果許可.

原文章由 iriswy 於 08-3-19 11:27 發表
我老公成日話我地依家應該搵多d錢, 留返第時用, 激死我, 其實個個月俾埋個工人, 我都係得返1萬幾千用, 不過如果唔做野, 又真係連個d 錢都無埋

珍珠宮

我自己個bb 9個月full time 凑佢
到e+ 4 yr old 了
下月7號出返來work
請個保母凑

其實bb-3 yr old真係有好大ga轉变
錯過左就 無得返轉頭。
[img[img]

珍珠宮

dder,
真係唔該哂你!
你係 working mani lai ga?
[img[img]

伯爵府

唔係,我都想...... 我只係路過蜻蜓姐....哈哈
話時話, 係咪一定要 working mani 先可來呀..... 路人甲上.

原文章由 szebb 於 08-3-20 19:31 發表
dder,
真係唔該哂你!
你係 working mani lai ga?

大宅

我都想做全職媽媽,唔請工人....不過好難,一個搵三個洗喎

男爵府

好媽媽勳章

Hi, every mami,

為什麼您們咁想做全職媽媽 ?
是否您們的C6都是高收入人士呢?
以我為例 : 1) 我不喜歡做家務, 沒有耐性;
2) 我在家小朋友是不會做功課的;
3) 我C6每月收入不會超過HK$9K.

P.S. 大家會不會覺得我CRAZY ?

子爵府

想全職湊, 都係因為想睇住自己既小朋友成長,其實我老公都唔係搵好多.所以我都係得個唸字

珍珠宮

原文章由 dder 於 08-3-20 22:33 發表
唔係,我都想...... 我只係路過蜻蜓姐....哈哈
話時話, 係咪一定要 working mani 先可來呀..... 路人甲上.

o.ic,
我以為你有 work ma,
work ng work do 可以talk la
me do 末 work
甘你自己凑2個ar?
[img[img]

大宅

我都係覺得全職媽咪重辛苦,好似我坐月時,個工人未來到,咁緊係要自己湊啦,可能因為有2個啦,又岩岩生完,所以都好辛苦,如果我媽咪佢地未來,我連街都落唔到,到放完假,返工之後,啲壓力無晒,個人輕鬆咗,其實我都好認同會miss咗小朋友好多野,所以一有時間就即時陪佢多口啲

原文章由 hw1115 於 08-3-21 22:04 發表
Hi, every mami,

為什麼您們咁想做全職媽媽 ?
是否您們的C6都是高收入人士呢?
以我為例 : 1) 我不喜歡做家務, 沒有耐性;
2) 我在家小朋友是不會做功課的;
3) 我C6每月收入不會超過 ...
VANNA & BEVERLY i love u
My homepage is

http://www.baby-kingdom.com/?154716

複式洋房

我最近兩三個月都在想這個topic, 依家我大女三歲、細仔一歲, 真係好想自已湊番佢哋。 覺得如果我在他們身邊, 他們的成長會好D, 可以學到多D嘢。 不過又係嗰個字..........."錢"。 如果有我份人工, 他們就可以學多D興趣班, 而我又有自已錢洗, 真係鬆動好多..........唉!

首頁

尾頁

跳至